Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/01/2010

Εισήγηση βουλευτή Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Μουλόπουλου για την Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις

Κύριε  Υπουργέ,

Δυστυχώς για σας οι εκατό πρώτες ημέρες επικοινωνιακής διακυβέρνησης τελείωσαν.

Και δυστυχώς για όσους σας πίστεψαν οι εκατό πρώτες ώρες που από τις υποσχέσεις περάσατε στις πράξεις αποκάλυψαν ότι τους πουλούσατε φύκια για σοσιαλιστικές κορδέλες.

Και μάλιστα φύκια πικρά και δηλητηριώδη.

Η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ αλλά και πολλοί πλέον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν είχε σχέδιο, ότι δεν γνώριζε το μέγεθος του ελλείμματος και του χρέους, ότι αιφνιδιάστηκε από τη σκληρή στάση της ΕΕ.

Διαφωνώ. Εγώ πιστεύω σε αυτά που λέγατε προεκλογικά. Και σχέδιο έχετε και το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος γνωρίζατε και τις βουλές των Βρυξελλών και των αγορών είχατε πληροφορηθεί.

Είχατε όλες τις παραμέτρους του προβλήματος και είχατε έτοιμη και την λύση του.

Αυτή που θέλουν οι οικονομικοί και πολιτικοί άρχοντες της Ευρώπης. Αυτή που αρχίσατε να εφαρμόζετε τις τελευταίες εκατό ώρες.

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των μέτρων εξόδου από την κρίση που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και στις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Διαθέτουν το σύνολο σχεδόν των διαθέσιμων πόρων για να στηρίξουν τράπεζες και επιχειρήσεις και περικόπτουν θέσεις εργασίας μισθούς και συντάξεις.

Η κρίση χρησιμοποιείται από τα οικονομικοπολιτικά κέντρα εξουσίας για να απορρυθμίσει πλήρως την αγορά εργασίας και να δημιουργήσει ένα μοντέλο κοινωνίας περισσότερο άνισης και ταξικής από την σημερινή.

Η επισφαλής εργασία που νομιμοποίησαν οι κυβερνήσεις της Κεντροαριστεράς τη δεκαετία του ΄90 θα γίνουν κανόνας την πρώτη 10ετία του 21ου αιώνα πάλι από την Κεντροαριστερά.

Η ήττα της εργασίας είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου όχι μόνο για να επιβιώσει από την κρίση αλλά και για να κερδίσει από αυτή.

Αν είναι αλήθεια ότι η κρίση είναι συστημική, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι αποτελεί ευκαιρία για το σύστημα να κατασκευαστεί μέσω του κοινωνικού Δαρβινισμού ένα νέο είδος εργαζομένου υπερρεαλιστικού, υπερφοβισμένου, υπερανασφαλούς, υπερυπάκουου.

Χωρίς δικαιώματα, χωρίς βεβαιότητες ενός εργαζομένου που θα είναι αναλώσιμο υλικό της παραγωγής πλούτου. Θα χρησιμοποιείται για ορισμένο χρόνο, για ορισμένες χρήσεις και μετά θα πετιέται στα σκουπίδια.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν υπάρχουν διαχειριστικές διαμεσολαβήσεις απέναντι σε αυτό το σχέδιο, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση. Η κρίση έχει χαράξει διαχωριστικές γραμμές. Ή με τους εργαζόμενους ή με το κεφάλαιο. Ή το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο θα αλλάξει ή η έξοδος από την κρίση, αυτή η έξοδος που εσείς προτείνετε, θα μας οδηγήσει σε μια κοινωνία περισσότερο βάρβαρη, περισσότερο άδικη, περισσότερο βίαιη.

Κύριε Υπουργέ,

Ζητάτε γι αυτές τις πολιτικές σας συναίνεση. Ζητάτε εργασιακή και κοινωνική ειρήνη. Δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι αυτές ακριβώς οι πολιτικές επωάζουν τις επόμενες κοινωνικές εκρήξεις. Δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να καταλάβετε πόση βία περιέχουν αυτές οι πολιτικές που πυρπολούν εργασία, κοινωνικές αξίες, ανθρώπινες αξιοπρέπειες, ανεκπλήρωτα όνειρα ζωής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Στη χώρα μας , όπως και στις άλλες χώρες της Δύσης, κινείται υπόγεια μια μάζα ανθρώπων που μετράνε στο πετσί τους το κόστος της κρίσης, όχι μόνο με όρους χρηματοπιστωτικής απώλειας αλλά με όρους ζωής, επιβίωσης, κοινωνικού ρόλου, προσωπικής αξιοπρέπειας. Γι αυτούς είναι κεντρικό όπως και στο σύντομο 20ο αιώνα το θέμα της εργασίας. Την έχουν χάσει, την χάνουν, ολικά ή μερικά, ή δεν την έχουν καν βρει οι νεότεροι. Ανακαλύπτουν ότι χωρίς εργασία οι άνθρωποι είναι πρώην πολίτες.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι ένας κόσμος που δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να ακούσετε και να δείτε. Είναι ένας κόσμος που τον αγνοείτε Είναι ένας κόσμος για τον οποίο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος που στο πλευρό του βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος που η φωνή του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος για τον οποίο θα πολεμήσει μέσα και έξω από τη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η προάσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων αυτού του κόσμου της εργασίας είναι η μόνη πολιτική στην οποία μπορεί να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.