Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/04/2004

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού για τα δημοψηφίσματα επί του Σχεδίου Ανάν

Είναι σεβαστή η θέληση του Κυπριακού λαού και η ετυμηγορία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Με το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων ανοίγει μια νέα περίοδος για το Κυπριακό πρόβλημα.

Στη νέα αυτή περίοδο πρέπει να μην ανακοπεί η δυναμική για λύση και να αποτραπεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης του προβλήματος, στη σημερινή κατάσταση διαιώνισης της κατοχής.

Γι’ αυτό το λόγο, ο ΣΥΝ προτείνει την άμεση - από τη Δευτέρα - αναζήτηση νέων πρωτοβουλιών σε όλα τα διεθνή πεδία, για τη λύση του Κυπριακού, για την οποία όλοι οφείλουμε να πούμε τι θέλουμε και πώς την επιδιώκουμε, με σαφήνεια.

Για τον ΣΥΝ, στόχος είναι η επανένωση του νησιού και η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, ώστε η λύση να γίνει βιώσιμη με το σύνολο του λαού της Κύπρου και να είναι λειτουργική με δομές διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως ενιαίο κράτος, πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρώπης. Θα στηρίξουμε αυτή τη στρατηγική, στην οποία έχει να συμβάλλει αποφασιστικά η κυπριακή Αριστερά στο σύνολό της, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Ο ΣΥΝ εμμένει στην ανάγκη αναζήτησης συστηματικών πρωτοβουλιών και εναλλακτικής στρατηγικής για τη επόμενη μέρα, χωρίς διχοστασίες και αντιπαραθέσεις, με πολιτική συνεννόηση και χωρίς δυσαρμονίες εκτιμήσεων και χειρισμών, με την απόκρουση ακραίων φανατισμών, ώστε η Κύπρος να είναι κοινή πατρίδα των κατοίκων της, με ανοιχτή κοινωνία και ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

To Γραφείο Τύπου