Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/04/2004

"Υπήρξαν μυστικές δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς στο Ελσίνκι;" ρωτά ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Νίκος Χουντής, τον Γκ.Φερχόιγκεν

Ερώτηση προς τον επίτροπο της Κομμισσιόν, Γκ. Φερχόιγκεν, καταθέτει αύριο ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Νίκος Χουντής, σχετικά με την τοποθέτηση του Επιτρόπου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία εξαπατήθηκε από την Κυπριακή πολιτική ηγεσία.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, σημειώνει ότι οι κατηγορηματικές αναφορές του κ. Φερχόιγκεν ότι εξαπατήθηκε από την κυπριακή πολιτική ηγεσία, έδωσαν αφορμή σε μια έντονη φημολογία σε Κύπρο και Ελλάδα (εφημερίδες 24/4/2004) ότι στο Ελσίνκι «υπήρξαν πτυχές των διαπραγματεύσεων που δεν έγιναν γνωστές και οι οποίες υποχρέωναν την ελληνική πλευρά σε εκ των προτέρων αποδοχή διαδικασιών και περιγράμματος λύσης» (απόσπασμα εφημ. «Κόσμος του Επενδυτή» 24/4/2004).

Εξάλλου, συνεχίζει ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Φερχόιγκεν περί εξαπάτησης, δήλωσε ο ίδιος «ουδέποτε διαβεβαίωσα κανέναν ότι θα δεχθώ οποιαδήποτε λύση» και υπενθύμισε ότι την περίοδο εκείνη δεν κατείχε το αξίωμα του προέδρου.

Δεδομένων των ανωτέρω, καταλήγει ο Νίκος Χουντής, και του γεγονότος ότι δεν πρέπει να συντηρείται μια φημολογία που πλήττει το κύρος πολιτικών προσώπων που χειρίστηκαν το κυπριακό πρόβλημα, ερωτάται η Επιτροπή:

«Μπορεί να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε εκ των προτέρων δέσμευση Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων για αποδοχή διαδικασιών και σχεδίου επίλυσης χωρίς να ικανοποιούνται οι όροι μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης;»

To Γραφείο Τύπου