Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/01/2010

Απόφαση - Επιστολή Νομαρχιακής Επιτροπής Συνασπισμού Καρδίτσας

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ συνεδρίασε ΕΚΤΑΚΤΩΣ στις 12/01, μετά τις τελευταίες εσωκομματικές "εξελίξεις" και αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να δημοσιεύσει στην Κυριακάτικη ΑΥΓΗ, να κοινοποιήσει στα μέλη της Κ.Π.Ε και σε όλες τις Ν. Ε. του κόμματος την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή:

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΡΚΕΤΑ, ... ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΟΡΙΟ.

Συντρόφισες και σύντροφοι,

την ώρα που η χώρα οδηγείται σε χρεωκοπία και διασύρεται διεθνώς από τα ΜΜΕ, τη συμπεριφορά των υπαλλήλων των Βρυξελλών και των διεθνών οίκων αξιολόγησης,

την ώρα που πριν συμπληρωθούν οι 100 πρώτες μέρες της, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  εξαπολύει την πιο σκληρή επιδρομή ενάντια στα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων,

την ώρα που εξελίσσεται μία συντονισμένη προσπάθεια κατατρομοκράτησης και ενοχοποίησης του λαού,

εμείς είμαστε στον δικό μας κόσμο!

 Έχουμε παραλύσει από εσωτερικά ζητήματα που οξύνονται από τις προσωπικές στρατηγικές κεντρικών στελεχών μας.

Από ίδρυσης του κόμματός μας έχει διασφαλιστεί ο πλουραλισμός των απόψεων και ο σεβασμός στη διαφορετική πρόταση έως και αντίληψη για το πολιτικό παρόν και μέλλον. Όχι, βέβαια, χωρίς τίμημα. Σε αυτό το περιβάλλον μπορούμε και αναπνέουμε. Τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, έχουν εμφανισθεί φαινόμενα απόλυτου εκφυλισμού στη λειτουργία μας.

Ξεκινώντας από το περσινό διαρκές συνέδριο, στο οποίο κληθήκαμε, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΥΝ, να επικυρώσουμε το Πρόγραμμά μας για το οποίο δούλεψαν πολλές δεκάδες σύντροφοι από ΟΛΕΣ τις τάσεις και από πολλές οργανώσεις. Εκεί, κάποιοι σύντροφοι (19% του σώματος) επέλεξαν να ψηφίσουν λευκό θάβοντας το ισχυρότερο πολιτικό και επικοινωνιακό μας προνόμιο.

Ακολούθησε η εκλογική αποτυχία του περασμένου Ιουνίου και μετά από αυτήν μια σειρά από επιθέσεις και πολλές φορές χαμηλού επιπέδου αντεγκλήσεις με κύριο τελικό στόχο την ηγεσία του κόμματος. Συνιστώσες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και ο προηγούμενος πρόεδρος του ΣΥΝ επιτέθηκαν επανειλημμένα στον ΣΥΝ και τον Αλέξη Τσίπρα με πρωτοφανή, για τα ήθη της Αριστεράς, απαξιωτικό τρόπο. Θα περίμενε κανείς ότι σε αυτή την βαριά ατμόσφαιρα για το κόμμα και τον πρόεδρό του αλλά και υπό το καθεστώς μίας διογκούμενης και δημόσιας αμφισβήτησης του εγχειρήματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α από την Ανανεωτική Πτέρυγα το ΣΥΝέδριο θα ήταν η μόνη λύση. Προς έκπληξή μας ο Αλ. Τσίπρας δεν στηρίχθηκε σε μία τέτοια επιλογή ούτε από τη λεγόμενη πλειοψηφία βαρύνοντας αυτόν και το πολιτικό εκτόπισμα που πρέπει να έχει ως πρόεδρος της κύριας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ. Τις δραματικές ώρες, μάλιστα, που μεσολάβησαν μέχρι ο Τσίπρας να εισηγηθεί την υποψηφιότητά του με σταυρό, ως επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είχε διερευνηθεί άλλο στέλεχος του ... ΣΥΝ!

Τελικά, στις βουλευτικές εκλογές σταθήκαμε σε αξιοπρεπή επίπεδα κι αυτό όλες και όλοι το χρεώσαμε στην ενωτική, αξιοπρεπή στάση που κράτησε ο σύντροφος Τσίπρας αλλά και στο πείσμα των μελών και φίλων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που μας έδωσαν άλλη μία ευκαιρία. Και πάλι, η επαρχία κατέγραψε μικρή άνοδο ενώ η Αθήνα των γνωστών μηχανισμών, όπως και στις ευρωεκλογές, πτώση.

Τελευταία, η Ανανεωτική Πτέρυγα πότε με αποφάσεις του ... Συντονιστικού της, πότε με εβδομαδιαίες ανακοινώσεις, πότε καταγγέλλοντας απολύτως δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις και μάλιστα από τα ΜΜΕ (!) δείχνει να λειτουργεί ως κόμμα μέσα στο κόμμα προκαλώντας σύγχυση σε εμάς αλλά και σε όλον τον κόσμο της Αριστεράς.

Η πρώτη συνεδρίαση της Π.Γ του ΣΥΝ για το 2010 (07/01) δίνει μία χαρακτηριστική εικόνα για το πως (δεν) λειτουργεί το κόμμα. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ξεκίνησε μία βεβιασμένη συζήτηση η οποία α) είχε ως αφετηρία σχετικές δηλώσεις στελέχους και βουλευτή μας στην τηλεόραση για το Δ. Θεσσαλονίκης  και β) προκαταλαμβάνει τα μέλη του κόμματος για σημαντικά θέματα όπως οι εκλογές της Τ.Α. Λες και η Θεσσαλονίκη δεν έχει Οργάνωση, λες και το κόμμα δεν έχει πάρει ΣΥΝεδριακές αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα. Το συγκεκριμένο στέλεχος δεν δέχθηκε την ευνόητη κριτική από την πλευρά του προέδρου και αντιπαρήλθε με τις γνωστές δηλώσεις περί πιθανής αποχώρησης του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Δεν μπαίνουμε στην ουσία των θέσεων της κάθε τάσης. Αυτό που ενοχλεί, αυτό που πονάει, αυτό που γεμίζει θλίψη και οργή τα απλά μέλη αλλά και τα μεσαία στελέχη είναι ο τρόπος που εκφράζεται και λειτουργεί το κόμμα τελικά.

-  Επειδή, λοιπόν, ζούμε έναν εκφυλισμό της δημόσιας παρουσίας μας,

- επειδή όλο αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ενότητα της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς,

- επειδή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε (μόνο) με την εξωστρεφή μας δράση, όταν νιώθουμε ότι κάποιος τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια μας,

- επειδή η πικρία, η αγανάκτηση και η απογοήτευση ξεπερνούν τα όρια της αντοχής

ΖΗΤΑΜΕ άμεσα και μέχρι τη διενέργεια συνεδρίου από τα προβεβλημένα στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΝ που μας οδηγούν σε εκτροχιασμούς να σεβαστούν τους αγώνες των μελών, τις αποφάσεις του τελευταίου μας τακτικού ΣΥΝεδρίου, τα όργανα και τον πρόεδρο του κόμματός μας.

ΖΗΤΑΜΕ τη διεξαγωγή ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ αρχών και κανόνων, συνεδρίου ενότητας για την πολιτική ανασυγκρότηση του ΣΥΝ και την οργανωτική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα που μπαίνουν - με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο - μόνο σε ένα συνέδριο μπορούν να κριθούν.

Να προχωρήσουμε σε ΣΥΝέδριο στο οποίο θα ΠΡΕΠΕΙ να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για:

α) τη λειτουργία (όλων) των τάσεων: είναι ρεύματα ιδεών που παράγουν πολιτική ή μηχανισμοί διατήρησης κομματικών θέσεων και μισθών;

β) τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και το κέντρο αποφάσεών του (δεν μπορεί να είναι πολλαπλά) και

γ) την γενικότερη πολιτική μας πορεία και εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών

Ζητάμε ένα συνέδριο, τώρα, σε “νεκρό” χρόνο που δεν θα έχει εκλογικές συνέπειες για το κόμμα και στο οποίο θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε με αίσθημα ευθύνης και με διάθεση σύνθεσης. Χωρίς πρόθεση «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» και χωρίς λογική  «καθαρών» λύσεων. Μόνο έτσι αυτή η διαδικασία θα μας οδηγήσει σε διέξοδο.

Ο Συνασπισμός, ένα κόμμα με κατοχυρωμένες δημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να αγκαλιαστεί πάλι από την κοινωνία και να ξαναβρεί τον βηματισμό του, μόνο αν στηριχτεί στους χιλιάδες φίλους, στα χιλιάδες μέλη του. Σε εκείνες και εκείνους που, ανιδιοτελώς με προσωπικό και οικογενειακό κόστος, μοχθούν σε όλη την Ελλάδα για να κυματίζει περήφανα η σημαία της Αριστεράς. Η σημαία αυτή θα συνεχίζει να κυματίζει μόνο αν ο ΣΥΝ γίνει, επιτέλους, κόμμα των μελών του. Αλλιώς θα (δια)σύρεται στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου και στα τηλεοπτικά στούντιο.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
12/01/2010