Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/01/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ σχετικά με τη συνέντευξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τις 100 μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Η χτεσινή συνέντευξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας επʼ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ημερών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δείχνει πόσο μεγάλη απόκλιση υπάρχει ακόμη και από τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε μόλις πριν 100 μέρες η Κα Υπουργός  Υγείας στη Βουλή και την ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση απ΄ όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση. Πέραν των διορθωτικών παρεμβάσεων, προκειμένου να αποτραπούν καταστροφικές εξελίξεις από την αλλοπρόσαλλη και διαλυτική πολιτική που άσκησε η ΝΔ, κανένα άλλο μεγάλο και σοβαρό μέτρο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή για τη διασφάλιση δωρεάν, καθολικής  και ποιοτικής δημόσιας υγείας.

Σε συνθήκες τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η δημιουργία δημόσιου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε ν΄ αποκτήσει κάθε πολίτης δυνατότητα πρόσβασης σε οικογενειακό γιατρό. Σ΄ αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα όχι μόνο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής τίποτα, αλλά φαίνεται πως μεθοδεύεται η μετακύλισή του στην  τοπική αυτοδιοίκηση και την αγορά,  προκειμένου η συνταγματική υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την υγεία των πολιτών να καταστεί ολοσχερώς κενή περιεχομένου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δεν έγινε από την Υπουργό Υγείας καμία αναφορά στις επιπτώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια, επιπτώσεις δραματικές που θα οδηγήσουν σε τεράστιες περικοπές πόρων, υποδομών και μισθών των εργαζομένων.

Η αντίδραση της ΝΔ στην εν λόγω συνέντευξη θεωρούμε πως είναι θλιβερή. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής  η ΝΔ εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση για όσα απέφυγε να πράξει τα χρόνια που κυβερνούσε, διαλύοντας εκ βάθρων το ΕΣΥ και τις δομές Πρόνοιας στηριζόμενη στο νομοθετικό έργο του ΠΑΣΟΚ.  το δε ΠΑΣΟΚ σήμερα φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με επικοινωνιακούς χειρισμούς και μόνον.

Η κατάσταση όμως είναι εκρηκτική απαιτούνται άμεσα και σοβαρά μέτρα. Περίοδος αναμονής ή χάριτος δεν υπάρχει. Απαιτείται ανατροπή της ως τα σήμερα εφαρμοζόμενης  πολιτικής.

Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με πλήρη και σταθερή απασχόληση. Διπλασιασμός των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία.

Το Τμήμα Υγείας  καλεί τους υγειονομικούς και όλους όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα να αγωνιστούν για μια καθολική δωρεάν και ποιοτική δημόσια υγεία-πρόνοια.

Τμήμα Υγείας