Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/01/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΝ σχετικά με το Μετοχικό Ταμείο Στράτου

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ. με την αποπομπή των Σ.Α. από αυτά, είναι η συνέχεια του σήριαλ της προχειρότητας και έλλειψης σχεδιασμού της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων των εργαζομένων.

Η τοποθέτηση του Υπουργού κατέδειξε την άγνοιά του για ένα ζήτημα της αρμοδιότητάς του που αφορά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες μετόχους και μερισματούχους. Καλό θα ήταν, πριν κάνει οτιδήποτε, να ενημερωθεί σφαιρικά και κυρίως από τους εκπροσώπους των εργαζομένων που συνεισφέρουν ανελλιπώς στα ταμεία αυτά.

Όφειλε να μάθει πώς δημιουργήθηκε το Μ.Τ.Σ., να διερευνήσει πώς έφθασε σʼ αυτή την κατάσταση και να αποδώσει ευθύνες αφού οι μερισματούχοι και οι μέτοχοί του δεν έπαιξαν παιχνίδια με τη «ΓΕΝΙΚΗ» και δεν ήταν αυτοί που διαχειρίστηκαν τα ακίνητα και τις εισφορές του ταμείου.

Αντίθετα, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκπροσώπηση στα ταμεία, δεν ενημερώνονταν για την πορεία τους και τις αναλογιστικές μελέτες, και υφίστανται τη διοίκηση εφέδρων ανωτάτων Α/Ξ που επανέφεραν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για να μπορούν να τους ελέγχουν.

Ο Υπουργός οφείλει να γνωρίζει ότι στα Μετοχικά ταμεία των Ε.Δ., που είναι συμμέτοχοι και οι εργαζόμενοι στα Σ.Α., οι εισφορές των μετόχων είναι ίδιες και ανάλογες του βαθμού τους και οι κοινωνικοί πόροι από τα χρήματα του Έλληνα πολίτη ανήκουν σε όλους.

Αφού το Μ.Τ.Σ. έχει πρόβλημα, η κυβέρνηση πρέπει να διερευνήσει πώς δημιουργήθηκε και οφείλει να το ενισχύσει και να διασφαλίσει τη διαφανή λειτουργία του και την εκπροσώπηση των εργαζομένων σε αυτό.

Η εξαγγελθείσα ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ. δεν είναι μεταρρύθμιση, όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί. Είναι πλιάτσικο στα αποθεματικά του Μ.Τ.Ν., για να βουλώσει μία τρύπα για την οποία είναι συνυπεύθυνη και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα 20 χρόνια που κυβέρνησε τον τόπο.

Οι αλλαγές στην κοινωνία είναι γρήγορες και η στασιμότητα είναι κακός σύμβουλος. Οι αλλαγές, όμως, θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα τη διασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μετά από ουσιαστική «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» και προσεκτικές μελέτες.

Η  "διευκρίνιση" του Υπουργού, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Π.Ο.ΑΣ.Υ., ότι σκοπός του είναι η δημιουργία ενός εύρωστου και υγιούς Μετοχικού Ταμείου, για το συμφέρον όλων των μετόχων, πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη και με  συγκεκριμένες άμεσες πρωτοβουλίες.

Ως πρώτο βήμα ο Υπουργός οφείλει να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση  για την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου των ταμείων, με τη συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων  των μετόχων, στρατιωτικών και αστυνομικών.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θα πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα στο ζήτημα αυτό που προκάλεσε αναταραχή στους εργαζόμενους των Σ.Α., και να δηλώσει  αν πρόκειται για θέμα που εκφράζει συνολικά την κυβέρνηση ή αποτελεί  ένα ακόμα δείγμα της ανυπαρξίας συντονισμού στο κυβερνητικό έργο.

Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας