Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/01/2010

Συνέντευξη του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Γαβρά- Βασιλόπουλος)

-    Τι γίνεται στον ΣΥΝ;.. Νέο πολεμικό κλίμα;…

Προφανώς αναφέρεστε στο χτεσινό κείμενο από μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ…

-    Για την παραίτηση του κ. Κουβέλη…..

.. Λέει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου… Επειδή είναι αρκετά κρίσιμο το ζήτημα, καλό είναι να είμαστε ακριβείς…

Θέλω να διευκρινίσω το εξής. Ότι αυτό δεν αποτελεί μια απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν συνεδρίασε γι αυτό. Κι εμείς κατά κάποιο τρόπο αιφνιδιαστήκαμε μαθαίνοντάς το από τον Τύπο. Την προηγούμενη βδομάδα είχε υπάρξει, με αφορμή τις δηλώσεις του σ. Φ. Κουβέλη, για τις δημοτικές εκλογές, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  μια συζήτηση τόσο στη Γραμματεία του ΣΥΝ -και θυμάστε ότι είχε υπάρξει κι ένας διάλογος με τον Πρόεδρο του κόμματος- καθώς και  δηλώσεις και του Γραμματέα του κ. Βίτσα, όπου παίρναμε σαφείς πολιτικές αποστάσεις σε σχέση με το περιεχόμενο των δηλώσεων του σ. Φ. Κουβέλη.

-    Συνάδελφοί σας είχαν χαρακτηρίσει προσωπικές τις δηλώσεις του κ. Κουβέλη πάνω σ΄ αυτά τα ζητήματα…

Απολύτως προσωπικές οι οποίες δεν απηχούν το στίγμα του ΣΥΝ σήμερα και του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν είτε με τις δημοτικές εκλογές, είτε και με το σκεπτικό περί υποστήριξης  του κ. Καρ. Παπούλια.

-    Αναφερθήκατε στον ΣΥΝ..  Δηλαδή ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να σβήσει τη φωτιά και να λήξει το θέμα..

.. Το ίδιο θέμα συζητήθηκε και στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κι εκεί είχαμε καταλήξει σε μια ομόφωνη απόφαση όπου υπήρχε μια πολιτική κριτική, όχι με προσωπική αναφορά στον σ. Φ.Κουβέλη, στις απόψεις αυτές. Και θεωρούσαμε ότι το θέμα είχε λήξει εκεί.

Η χθεσινή ενέργεια, να ανοίξει ξανά το θέμα αυτό με ένα δημόσιο και με έναν αιφνιδιαστικό τρόπο, νομίζω ότι δεν βοηθάει. Θα ήθελα να είμαι ακριβοδίκαιος. Δεν θεωρώ ότι ούτε οι απόψεις του σ. Φώτη Κουβέλη και ο βιαστικός τρόπος να τα θέσει, κυρίως τα θέματα των δημοτικών εκλογών, που τα θεωρώ κορυφαία, θα είναι άλλωστε μια κεντρική πολιτική μάχη το προσεχές φθινόπωρο,  ήταν ο καλύτερος. Υπήρξε όμως μια πολιτική απάντηση. Αλλά σίγουρα αυτή τη στιγμή και ενέργειες τέτοιες από τους συντρόφους της Γραμματείας δεν βοηθούν στο να υπάρξει μια εικόνα συνεννόησης. Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συμμαχικό σχήμα, κυρίως πρέπει να σέβεται τη διαφορετικότητα και να υπάρχει μια αλληλεγγύη, μια συνεννόηση.

-    .. Φαίνεται ότι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρονται πιο ηγεμονικά από την Κουμουνδούρου σε τέτοια ζητήματα. Είναι δυσανάλογα.. Συμφωνείτε;…

Δεν είναι θέμα ηγεμονισμού ή όχι. Πρωτίστως, επειδή ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συμμαχικό σχήμα με πολλές απόψεις κι επειδή η Αριστερά έχει μια παράδοση διασπάσεων, χωριστικών πορειών, υπάρχει ένα λεπτό σημείο. Ο καθένας δικαιούται να καταθέτει την άποψή του. Αλλά, όταν την απολυτοποιεί, το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί μια λογική διασπαστική, μια λογική που ενθαρρύνει φυγόκεντρες τάσεις. Κινδυνεύουμε τελικά στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπου ο κόσμος έχει ανάγκη από μια ενωμένη Αριστερά η οποία να είναι στο πλάι του, να αισθάνεται ασφάλεια από την παρουσία της, να βλέπει μια φωνή η οποία υπερασπίζεται τα δικά του συμφέροντα, δεν μπορούμε εμείς σε αυτές τις συνθήκες να ομφαλοσκοπούμε και να ασχολούμαστε με πλατφόρμες, με το αν θα πάρουμε κάρτα ή όχι, το αν θα γίνει ενιαίος ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα ή να απολυτοποιούμε την άποψή μας. Μας απαξιώνει αυτή η εικόνα.

-    Τώρα τι γίνεται; Έχει εκφραστεί ο κ. Κουβέλης κατ΄ επανάληψη επ΄ αυτού, έχουμε αυτό το κείμενο με τις 23 υπογραφές… Ποια είναι η πορεία από δω και στο εξής; Θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα; Θα πάρετε κάποιες αποφάσεις; Τι θα γίνει;…

Ήδη η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδριάζει αυτή τη στιγμή. Ήταν μια προγραμματισμένη συζήτηση, γίνεται κάθε Τετάρτη. Προφανώς θα συζητηθεί και το θέμα που έχει προκύψει. Το πιο βασικό που νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να εκπέμψουμε ως χώρος είναι ότι θα πρέπει να αποκρούσουμε λογικές οι οποίες είτε ζητούν την εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ, από μεριάς του ΣΥΝ, είτε θέλουν αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουν τέτοιες καταστάσεις και να θέσουν ένα μέρος του ΣΥΝ εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο, μέσα από μια διαφορετική λογική, συναντώνται, αλλά συναντώνται σε μια λογική η οποία διασπά τον χώρο.

Άρα λοιπόν αυτός ο εκτροχιασμός -γιατί υπάρχει εκτροχιασμός- θα πρέπει να ξαναγυρίσει σε κάποιες ράγες σταθερής πορείας όπου να ξαναπιάσει το νήμα, να εκπέμπει το στίγμα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και που ενέπνευσε δεκάδες θα έλεγα ανένταχτους πολίτες και αριστερούς, ότι πρόκειται για μια ενωτική δύναμη η οποία τελικά είναι χρήσιμη και για το σήμερα και για το αύριο.

-    Δύσκολο φαντάζει κάπως…..

.. Δύσκολο, αλλά αναγκαίο. Είναι αυτό που θα μας κρίνει τελικά…

Σε σχέση με τα αγροτικά μπλόκα

-    .. Στα αγροτικά μπλόκα πιστεύετε ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μια σύγκρουση, σε μια αντιπαράθεση χωρίς να υπάρχει συμμετοχή στο διάλογο που ζητάει να ξεκινήσει η κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι έχει έρθει η ώρα για τη μεγάλη σύγκρουση του αγροτικού κινήματος με την εξουσία; … Υποθάλπετε αυτές τις κινητοποιήσεις; Τι ακριβώς συμβαίνει;..

Δεν πρόκειται για αγροτικές κινητοποιήσεις σαν αυτές προηγούμενων περιόδων. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση οριακή, απελπιστική για τον αγροτικό κόσμο. Αφανίζεται. Καταρρέει η παραγωγή, καταρρέει όλος αυτός ο κόσμος, ερημώνει η ύπαιθρος. Κι εδώ τίθενται μεγάλα ερωτήματα. Θέλουμε ένα μοντέλο οικονομίας στην Ελλάδα που να μην υπάρχει αγροτική παραγωγή; Αυτά όλα τα ζητήματα, τα οποία φαίνονταν εδώ και δεκαετίες, απαιτούσαν έναν σχεδιασμό. Και είναι τεράστιες οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων…

-    Γιατί να μην δοθεί λοιπόν στην κυβέρνηση το περιθώριο αυτό να απαντήσει σ΄ αυτά τα ερωτήματα.. να πάτε όλοι στο διάλογο και στη συνέχεια βεβαίως, αν υπάρξουν οι αντιδράσεις και αυτές να εκφραστούν από κει και η πορεία να είναι διαφορετική από το να αποκλείεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς…

Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει προδιαγράψει τα όρια της πολιτικής της ψηφίζοντας τον συγκεκριμένο Προϋπολογισμό και καταθέτοντας τα δημοσιονομικά όρια αυτής της πολιτικής. Άρα μιλάμε για ένα διάλογο ο οποίος έχει συγκεκριμένα όρια. Εάν ήθελε η κυβέρνηση πράγματι να αποκαταστήσει ένα κλίμα διαλόγου και να δούμε αυτή  την οριακή στιγμή έστω μια συνεννόηση να δούμε τι μπορούμε και να κάνουμε, θα έπρεπε να κάνει πολύ συγκεκριμένα βήματα. Να διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα φέτος. Να προχωρήσει σε πάγωμα χρεών στις τράπεζες. Να ανοίξει μια συζήτηση για μια εθνική στρατηγική στην αγροτική οικονομία. Να διεκδικήσει νέο πλαίσιο στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτά τα ζητήματα είναι προαπαιτούμενα.

Η κυβέρνηση έχει επιδείξει μια εξαιρετική επικοινωνιακή ικανότητα. Έχει μια τρομακτική ικανότητα να βαφτίζει το κρέας ψάρι και το αντίστροφο. Το περιεχόμενο μας λείπει αυτή τη στιγμή.

-    Δηλαδή τι λέτε;.. Αυτός ο διάλογος δεν είναι διάλογος….

Είναι προσχηματικός.

-    Επομένως ενθαρρύνετε τις κινητοποιήσεις με την μορφή που γίνονται….

Είμαστε αλληλέγγυοι αυτή τη στιγμή στις κινητοποιήσεις στις μορφές που αποφασίζει ο αγροτικός κόσμος. Δεν είναι σωστό να τους κατατάσσουμε σε κόκκινους, γαλάζιους και πράσινους…

-    Ο προσδιορισμός δικός τους είναι…

Δεν είναι δικός τους.. Γιατί κι εμείς έχουμε πληροφορίες και έχουμε μιλήσει.. Δεν είναι πάντα δικός τους Διάφοροι καλοθελητές θέλουν να τους βάζουν εκεί, ακριβώς εντάσσοντάς τους σε ένα δικό τους σχέδιο ερμηνείας των πραγμάτων. Φοβάμαι όμως πολύ ότι τέτοιου είδους εκρήξεις θα τις δούμε και σε άλλους εργασιακούς χώρους και σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Οι αγρότες τυχαίνει να είναι οι πρώτοι. Μεθαύριο μπορεί να είναι οι δημόσιο υπάλληλοι που θα δουν να μειώνεται κατά 10% το εισόδημά τους, μεθαύριο θα είναι η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των μαγαζάτορων οι οποίοι θα κλείσουν. Μιλάμε για έναν χειμώνα και για ένα 2010 το οποίο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο…

-    Θα είναι δύσκολο για όλους, αλλά θα είναι δύσκολο και για τον πολιτικό κόσμο που θα πρέπει σ΄ αυτή τη χρονική στιγμή που η οικονομία και η κρίση είναι δεδομένη, η στάση που θα τηρήσετε εσείς οι πολιτικοί νομίζω ότι θα πρέπει να είναι πολύ πιο ψύχραιμη πάνω στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν…

Βεβαίως πρέπει να είναι ψύχραιμη. Αλλά για να βάζουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, όταν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, όμηρος μιας νεοφιλελεύθερης λογικής, δεν αντιστέκεται στοιχειωδώς, δεν έχει πάτο αυτή η λογική. Να συγκεκριμενοποιήσω κάτι. Χθες υπήρξε μια αξιολόγηση από έναν διεθνή οίκο. Αυτή η αξιολόγηση ξέρετε με πόσα εκατομμύρια την ημέρα επιβαρύνει την εξυπηρέτηση του δημόσιου ελλείμματος; Άρα λοιπόν ή θα διεκδικήσουμε αυτή τη στιγμή ένα άλλο μοντέλο -κι εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις..Θα υπάρξει ευρωομόλογο που θα δανείζει χαμηλά τις ευρωπαϊκές οικονομίες;… Θα υπάρχει λαϊκό ομόλογο για εσωτερικό δανεισμό;… Δυνατότητα απευθείας από την ΕΚΤ;…

-    Σωστές προτάσεις.. Κι έχουν συζητηθεί Να ρωτήσω… Πιστεύετε ότι πρέπει να πάει το κίνημα, συνολικά ας το βαφτίσουμε έτσι, σ΄ έναν συνολικό πόλεμο, έτσι όπως τον είχε κηρύξει και η κα Παπαρήγα .. εναντίον της κυβέρνησης λόγω της οικονομικής κρίσης;…

Δεν είναι θέμα πολέμου. Το θέμα είναι ότι προφανώς πρέπει να υπάρχει κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα, στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στο επίπεδο της Βουλής με συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτή τη στιγμή απαιτείται πραγματικά μια ριζική στροφή σε όλα τα επίπεδα. Το «δεν πάει άλλο» δεν είναι ένα σχήμα λόγου τώρα πια.

-    Και νομίζω ότι όλοι πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό .. και να καθίσουμε να το συζητήσουμε πώς θα πάει διαφορετικά .. Νομίζω συμφωνούμε όλοι…

Βεβαίως, να το συζητήσουμε .. από τη στιγμή που γίνεται με κάποιες προϋποθέσεις αυτός ο διάλογος και δεν γίνεται με προειλημμένες κάποιες αποφάσεις..

Για διοικητική μεταρρύθμιση -δημοτικές εκλογές

-    Ικτίνος ή Καλλικράτης;.. Ή και τα δύο μαζί;….

Αγγίζετε ένα μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με τη διοικητική μεταρρύθμιση. Το σχέδιο που έχει κατεβάσει η κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας. Δεν προωθεί αυτό που λέμε αποκέντρωση. Δεν δίνει αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης. Δεν εξασφαλίζει τους πόρους. Έχουν πρυτανεύσει άλλα κριτήρια και ουσιαστικά ακυρώνεται μια ευκαιρία ώστε να υπάρξει μια προωθημένη αντίληψη  στην αυτοδιοίκηση.

Δεν μας καλύπτει αυτό το σχέδιο.

-    Να καταλάβω ότι μ΄ αυτή τη στάση λέτε όχι στις συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ;… οπουδήποτε μπορεί να γίνει αυτό.. εννοείται…

Το όχι το λέμε όχι μόνο με βάση την υπόθεση του Καλλικράτη αλλά και διάφορες άλλες παραμέτρους αυτή τη στιγμή, πολύ δε περισσότερο είναι πολύ πιο έντονο αυτό το όχι στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες όπου οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποκτούν έναν κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα, επειδή τα προβλήματα τα αυτοδιοικητικά είναι κεντρικά πολιτικά, μ΄ αυτή την έννοια, και στις μεγάλες πόλεις ισχύει το ίδιο.

-    Επειδή θα πάμε σε δεύτερο γύρο.. γι αυτό το ρωτάμε… Σήμερα υπάρχει και μια πληροφόρηση στον Τύπο ότι προτείνεται η μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών.. για τις 11 Μαρτίου του 2013..

Το έχω ακούσει. Θα δούμε αν είναι συνταγματικό κι αν μπορεί να γίνει.

To Γραφείο Τύπου