Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/04/2004

Ανακοίνωση του Συνασπισμού για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η διεύρυνση της Ενωμένης Ευρώπης με τα νέα μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί σημαντικό βήμα για μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, χωρίς διαχωρισμούς ή αποκλεισμούς.

Πιστεύουμε ότι η διεύρυνση της Ενωμένης Ευρώπης πρέπει να συνεχιστεί και να περιλάβει τις χώρες που το επιθυμούν, και ειδικά τις χώρες των Βαλκανίων. Οι λαοί των νέων μελών θα ενώσουν την φωνή τους, μαζί με τους λαούς των χωρών μελών, για μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική, φεμινιστική και ειρηνική.

Απέναντι στη σημερινή πορεία της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού και του ευρωατλαντισμού, οι δυνάμεις της Αριστεράς και τα κοινωνικά κινήματα συντονίζουν τον αγώνα τους, εναντίον των νεοφιλελεύθερων οικονομικών και κοινωνικών επιλογών της Ε.Ε., για ένα διαφορετικό δημοκρατικό Ευρωσύνταγμα και για να μην είναι η Ε.Ε. προσδεδεμένη στο άρμα της αμερικανικής ηγεμονίας.

Απαιτείται η γενναία αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού προκειμένου να βοηθηθούν οι αδύναμες χώρες και να προχωρήσει η πραγματική σύγκλιση των οικονομιών και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού, η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και η διασφάλιση ότι η Κύπρος θα είναι ένα ισότιμο και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To Γραφείο Τύπου