Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/05/2004

Διακήρυξη του Συνασπισμού για την Πρωτομαγιά

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. OXI ΣΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μετανάστες, νέοι και νέες

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες της εργατικής τάξης για μια κοινωνία ΙΣΟΤΗΤΑΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ για έναν κόσμο ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.

Ο φετινός γιορτασμός θα γίνει μέσα στις δύσκολες διεθνείς συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολιτική του διαρκούς προληπτικού πολέμου των ΗΠΑ και των «προθύμων συμμάχων τους», όπως αυτή φαίνεται μέσα από:

Οι λαοί - τα κινήματα - η Αριστερά αντιστέκονται στην κατοχή - τρομοκρατία - καταστολή. Το Κυπριακό βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Ο ΣΥΝ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις δυνάμεις της Αριστεράς και στις δύο κοινότητες στην Κύπρο, που πρωτοστατούν για μια ΔΙΚΑΙΗ - ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ, ισότιμης συνύπαρξης, στην κατεύθυνση της διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σε μια ΕΝΙΑΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΚΥΠΡΟ, στα πλαίσια του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ και με σεβασμό του ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ. Για να υπάρξει λύση εγγυημένη στα πλαίσια του ΟΗΕ και της Ε.Ε., για να ηττηθούν οι πολιτικές της διχοτόμησης και της παγίωσης της σημερινής κατάστασης.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μετανάστες, νέοι και νέες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομείται τα τελευταία χρόνια πάνω στις επιταγές του ΠΟΛΕΜΟΥ, του ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ, του ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών της και παρά τις αντιθέσεις ορισμένων κρατών ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ. Οι πολιτικές για το ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ το επιβεβαιώνουν. Οι δυνάμεις της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς στην Ε.Ε. συγκρούονται με τα μεγάλα συμφέροντα που προωθούν ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ - ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ. Προτείνουν μια Ευρώπη της ΕΙΡΗΝΗΣ, του ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ με δημοκρατία και ελευθερία, της ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Στη χώρα μας ο νεοφιλελευθερισμός και ο δικομματισμός με πολιτικό εκφραστή τη Ν.Δ. και αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν την πολιτική της ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, της ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, της ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Ο ΣΥΝ, ο κόσμος της εργασίας και του πολιτισμού, τα κινήματα αντιστέκονται τόσο στις πολιτικές της Ν.Δ. , όσο και του ΠΑΣΟΚ, ενώ συγχρόνως προωθούν μια εναλλακτική πολιτική στο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ. Το εγχείρημα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στην Ελλάδα και η διαδικασία συγκρότησης του ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ που θα ολοκληρωθεί στη Ρώμη 8-9/5/04, γεννούν ελπίδες για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μετανάστες, νέοι και νέες

Ο ΣΥΝ απευθύνει προσκλητήριο μάχης προς όλους και όλες για:

Τη διάλυση του ΝΑΤΟ και συγχρόνως για μια αυτόνομη από την κηδεμονία των ΗΠΑ Ευρώπη, δραστηριοποιούμενη εναντίον της αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης και του πολέμου. Αναβάθμιση του ΟΗΕ ώστε να υπηρετεί την ΕΙΡΗΝΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ και όχι τα συμφέροντα των ΗΠΑ - Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ και των «προθύμων» συμμάχων. Την κατάργηση των πυρηνικών και χημικών οπλοστασίων.

Την ανάπτυξη φιλειρηνικών κινημάτων και πρωτοβουλιών με στόχο το σταμάτημα του ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥ που προωθεί ο Μπους και τα γεράκια του Πενταγώνου, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων απ΄όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα απ΄την περιοχή μας (ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ), την επιστροφή των ελληνικών πλοίων και στρατευμάτων στη χώρα μας, ώστε κανείς Έλληνας στρατιώτης να μην υπηρετεί έξω από την χώρα μας, τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και διάθεση πόρων για τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Την αντιμετώπιση της ανεργίας με δέσμη μέτρων, όπως: Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ 35ωρου-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Κ.Π.Σ. - ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ - ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ- Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

Την κατάργηση της ανασφάλιστης και ενοικιαζόμενης εργασίας και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των Σ.Σ.Ε.

Ουσιαστικές αυξήσεις στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Κανένας μισθός κάτω απ΄τα όρια της φτώχειας. Ικανοποιητική Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο. Ενιαίος ευρωπαϊκός μισθός για ΟΛΟΥΣ μέσα σε μια τριετία. Εξίσωση αποζημίωσης εργατών και υπαλλήλων. Τακτοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ - ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ και μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Τη ριζική αναδιανομή πόρων σε όφελος της μισθωτής εργασίας.

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήσει στο ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ με τους αλλεπάλληλους νόμους που ψήφισαν οι δυνάμεις του δικομματισμού 1990-2004. Ισχύουν οι προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΝ στον εθνικό διάλογο για το ασφαλιστικό το 2002 με στόχο την αναβάθμιση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ, όπως προωθούν οι δυνάμεις του δικομματισμού.

Την αποτροπή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και την ανατροπή της πορείας ιδιωτικοποίησής τους. Την προώθηση πολιτικών για την ανάπτυξη και το δημοκρατικό εκσυγχρονισμό τους με διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους και της ποιότητας των υπηρεσιών τους, καθώς και του ρόλου τους ως βασικού μοχλού ανάπτυξης της χώρας.

Την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα μας και την καταπολέμηση των φαινομένων της ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ.

Διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών ώστε η δημοκρατία να περνά τις πύλες των εργοστασίων και των επιχειρήσεων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν πάρει τον χαρακτήρα ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΣΤΕΡΗΣΗΣ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ «ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»- ΣΟΒΑΡΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΡΩΝ - ΜΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και αυτό που θα προκύψει την «επόμενη μέρα» είναι ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ και διάθεση των υποδομών για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Για να προωθηθούν αυτοί οι στόχοι ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ:

Η 1η ΜΑΗ ας γίνει το έναυσμα για νέους σημαντικούς κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον πλανήτη για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ - ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ - ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ - ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.

To Γραφείο Τύπου