Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/01/2010

Ανακοίνωση ΝΕ ΣΥΝ Λευκάδας: Ο ΣΥΝ για την εκποίηση του λιμανιού στο Βαθύ

Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Μεγανησίου να δημοπρατήσει το μεγαλύτερο μέρος του Τουριστικού Καταφυγίου στο Βαθύ, είναι προκλητική και δεν συμβαδίζει με το συμφέρον του τόπου.

Ένα λιμάνι που κατασκευάστηκε πρόσφατα μόνο με δημόσια και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, παραδίνεται με συνοπτικές διαδικασίες σε ιδιώτες στη λογική «ας το βγάλουμε από πάνω μας».

Παραχωρούνται 42 στρέμματα θάλασσας και 3.2 χερσαίου χώρου συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης με ετήσια αποζημίωση 40.000 (!) ευρώ. Ένα έτοιμο για χρήση δημόσιο έργο ουσιαστικά εκποιείται, με 20ετή σύμβαση και εξευτελιστικό τίμημα, σε ιδιώτη ο οποίος θα εκμεταλλευτεί ένα από τα ωραιότερα κα καλύτερα φυσικά λιμάνια της ευρύτερης περιοχής.

Είναι αδιανόητο, είναι απαράδεκτο η Δημοτική Αρχή Μεγανησίου, με τόση βιασύνη και ωμό τρόπο, να μεταβιβάζει σε ιδιώτες τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του λιμανιού που της παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ακόμη δεν έχει «στεγνώσει το μελάνι» στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου, όπου αναφέρονται τα εξής: «… α. Λιμάνι Βαθιού. Η ολοκλήρωσή του μαζί με τα λιμάνια Σπήλια και Αθερινός και η ανάληψη της διαχείρισής τους από το Δήμο, θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη του Νησιού …».

Θεωρούμε ότι επειδή με την απόφαση αυτή ουσιαστικά δημιουργείται ιδιωτική μαρίνα, θα αλλάξει βίαια το καθεστώς στο λιμάνι και θα επιβαρυνθούν οι ήδη προβληματικές υποδομές του Μεγανησιού και το περιβάλλον.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο Μεγανησίου να αντιληφθούν ότι η παραχώρηση του λιμανιού για εκμετάλλευση σε ιδιώτες θα λειτουργήσει ασφυκτικά για όλο το Νησί. Να αντιληφθούν ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για το Μεγανήσι, αυτός ο πλουτοπαραγωγικός πόρος θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης αντί να αποτελέσει αφετηρία έντονης ανάπτυξης. Να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να απεμπολούν αβασάνιστα και τις ελάχιστες αρμοδιότητες που παραχωρούνται από την κεντρική εξουσία.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λευκάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ θεωρεί ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στο Βαθύ και να σταματήσει η διαδικασία της δημοπρασίας. Η διαχείριση και η εκμετάλλευση του έργου να γίνει από το Δήμο, σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και της αναπτυξιακής πορείας του Μεγανησίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε μέσω της Κοινοβουλευτικής του ΣΥΡΙΖΑ ώστε το Τουριστικό Καταφύγιο Βαθέος να παραμείνει δημόσιος χώρος και να μην μετατραπεί σε ιδιωτική μαρίνα.

Το Γραφείο Τύπου (20.1.2010)
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ  synlefkas@gmail.com / www.synlefkada.pblogs.gr