Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/01/2010

Απόφαση - Επιστολή Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΝ Εβρου

Η Νομαρχιακή Πολιτική Επιτροπή Ν. Έβρου συνήλθε στις 19/1/2010 με αφορμή τις περιφερειακές συνδιασκέψεις για τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά, μέσα σε συνθήκες που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό κάτω από την αποκάλυψη όλων των πτυχών της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που συνοψίζεται σε δραστική μείωση μισθών, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποίηση, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, με την ανεργία στο 20% και την αγορά σε απόγνωση.

Η Ν.Π.Ε. συνέρχεται όμως και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ με τάσεις διαλυτικές, με την απογοήτευση διάχυτη και εσωτερικά προβλήματα, που τα κεντρικά όργανα αρνούνται να αντιμετωπίσουν ή αδυνατούν να αναλάβουν την ευθύνη οποιασδήποτε πιθανής σύγκρουσης και αλλαγής συσχετισμών.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε πριν από τις βουλευτικές εκλογές, με τα πρόθυρα της διάσπασης, «κουκουλώθηκε» την επόμενη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, με ευθύνη των δυο κυρίαρχων τάσεων, με τα προβλήματα να εμφανίζονται στην επικαιρότητα, όποτε εκτιμάται από κορυφαίους κομματικούς παράγοντες αγνοώντας όλους όσοι με αγνά αριστερά αισθήματα καθημερινά παλεύουν για αυτά. Από την άλλη πλευρά, συνιστώσες και στελέχη του ΣΥΡΖΑ επιτίθονται στον ΣΥΝ και στον πρόεδρό του Αλ. Τσίπρα, χωρίς αυτός να προστατεύεται μέσα από το κόμμα του, όπως βέβαια και οι ίδιες του οι επιλογές.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

οι άνεργοι, οι νέοι, οι αγρότες, οι επισφαλείς εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.

Πότε θα αποφασίσουμε να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα που μας ταλανίζουν με την διγλωσσία, με τις τάσεις, όπως αυτές συμπεριφέρονται, αγνοώντας τις στοιχειώδεις δημοκρατικές λειτουργίες του κόμματος καθώς και τις αποφάσεις συνεδρίων, Κεντρικών Επιτροπών αλλά πολύ περισσότερο τις απόψεις και τη βούληση της βάσης της Αριστεράς; 

Πότε θα καταλάβουμε ότι σταδιακά αποκοπτόμαστε από την κοινωνία, δεν αξιοποιούμε τις επεξεργασμένες τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις που εμείς διαμορφώσαμε και εγκρίναμε στο Διαρκές Συνέδριο, για όλα τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν σήμερα την κοινωνία μας;

Μέχρι πότε θα βρισκόμαστε όμηροι μπροστά σε καταστάσεις (πχ συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, Ευρωπαϊκός προσανατολισμός κτλ) που δημιουργούνται από κορυφαία στελέχη, ζητήματα που απλά θα συζητήσει συντεταγμένα το κόμμα (πχ Δημοτικές εκλογές) ή κάποια άλλα που τα έχει δρομολογήσει μέσα από κορυφαίες διαδικασίες το κόμμα μας;

Μέχρι πότε θα αποφεύγουμε να προκαταλαμβάνουμε αποφάσεις για το ΣΥΡΙΖΑ πριν αυτές συζητηθούν και παρθούν στο εσωτερικό του; Ένα ζήτημα που αναδεικνύει το κενό ως προς το κέντρο λήψης των αποφάσεων; 

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ή όχι πολιτική επιλογή μακράς πνοής με αποφάσεις δυο συνεδρίων; Και όμως, η επιλογή αυτή αμφισβητείται καθημερινά από τον ίδιο τον ΣΥΝ και ιδιαίτερα από συγκεκριμένη τάση του, χωρίς να παραγνωρίζουμε και τα ιδιαίτερα προβλήματα που προέρχονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει δώσει προοπτικές για την προώθηση της Αριστεράς, μακριά από νεοφιλελεύθερες πολιτικές, μακριά από το άρμα του ΠΑΣΟΚ που χρόνια εγκλώβιζε τις δυνάμεις της, συσπείρωσε ταυτόχρονα ανένταχτους της Αριστεράς και πέτυχε να προσεγγίσει μεγάλο κομμάτι της νεολαίας.

Σήμερα, δυστυχώς το εγχείρημα αυτό κινδυνεύει από την αδράνεια, από την διαρκή αμφισβήτηση και συκοφάντηση που προέρχεται κύρια από το εσωτερικό του ΣΥΝ. Κινδυνεύει από τις συγκρούσεις, κορυφής, που του αφαίρεσαν το ηθικό του πλεονέκτημα. Ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύτηκε και απομακρύνεται. Και αυτό θα είναι μια μεγάλη ήττα της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ήττα, στην οποία θα έχει συμβάλλει καθοριστικά, η μεγαλύτερη συνιστώσα του, ο ΣΥΝ.

Τι προτείνουμε

Η Νομαρχιακή Πολιτική Επιτροπή Ν. Έβρου ομόφωνα προτείνει:

1) Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις που θεωρούν την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ κορυφαία και αναγκαία πολιτική επιλογή, με την σημερινή του μορφή, μια που άλλες συνθήκες ώριμες δεν έχουν διαμορφωθεί. Απόφαση άλλωστε, που μόνο συνεδριακά μπορεί να ανατραπεί.

2) Να συμβάλλουμε σαν η μεγαλύτερη συνιστώσα, στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ακολουθώντας τον πολιτικό δρόμο και όχι τον δρόμο των μηχανισμών και των συγκρούσεων. Οι διαφωνίες να κατατεθούν δημόσια, να συζητηθούν και εκεί πάνω όποιοι αγαπούν πραγματικά την Αριστερά, θα βρουν τον τρόπο να συνθέσουν αυτά που μας ενώνουν και τα οποία είναι πολλά.

3) Να συμβάλλουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων των συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουμε την ηθική υποχρέωση και δέσμευση.

4) Ο ΣΥΝ οφείλει να σταματήσει την αμφισβήτηση που εκπορεύεται από το χώρο του προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τις ίδιες του τις επιλογές, ώστε να μπορέσει να ανοίξει συζήτηση για τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, προβάλλοντας τις θέσεις του σε συνδυασμό με την κινηματική του δράση.

5) Άμεσα να συζητηθεί το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στο κόμμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, (συνεργασίες, ιδιαιτερότητες, τρόπος δράσης, καθορισμός αξόνων αλλά και μέτρα για ενιαία στήριξη των αποφάσεων του κόμματος).

6) Να δούμε τον τρόπο λειτουργίας των τάσεων. Θα λειτουργήσουν επιτέλους σαν ρεύματα ιδεών και όχι σαν μηχανισμοί και μπλόκα εξουσίας ;

7) Θα λύσουμε οριστικά τον τρόπο εκπροσώπησης στα ΜΜΕ ώστε να διασφαλίζεται η προβολή των θέσεων του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και όχι η προώθηση προσωπικών εκτιμήσεων και απόψεων;

8) Επειδή ιδιαίτερα από συγκεκριμένη μερίδα στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας ή της Κεντρικής Επιτροπής, καθημερινά οι επιλογές του κόμματος αμφισβητούνται, με συνέπεια τη διαρκή αναταραχή και απογοήτευση της βάσης, που με θυσίες δίνει την μάχη για τα καθημερινά προβλήματα, μη συμμετέχοντας άλλωστε στις κεντρικές διεργασίες, η εκτίμηση μας είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου. 

Συνέδριο, που θα αντιμετωπίσει τα πιο πάνω προβλήματα αλλά και με θεματολογία που δεν θα οδηγήσει το κόμμα σε εσωστρέφεια.

Συνέδριο που σαφώς δεν πρέπει να είναι μάχη συσχετισμών, όπως φοβούνται ορισμένοι ( όλοι μας είμαστε εγγυητές) αλλά θα οδηγήσει το κόμμα, παρασύροντας και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε εξωστρεφείς δράσεις, αφού θα έχει δώσει σαφείς απαντήσεις σε ότι ταλανίζει σήμερα τον ΣΥΝ.

Γιατί ας μην γελιόμαστε, τα προβλήματα είναι ιδεολογικά και δεν είναι δυνατή η επίλυση διαφορετικών και αγεφύρωτων εκτιμήσεων απλά με «εξωστρεφείς δράσεις, ούτε με κουκουλώματα, όταν ο κόσμος της Αριστεράς θα έχει χάσει την εμπιστοσύνη και το όραμα βλέποντας μπροστά του, μια ακόμη χαμένη υπόθεση για την Αριστερά. Και τότε, δεν θα χρειάζονται Πολιτικές Γραμματείες, Κεντρικές Επιτροπές, Συνέδρια γιατί θα λείπει ο κόσμος που πίστεψε αυτό που όλοι εμείς, εσείς όλοι προδώσατε.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η αγανάκτηση, η απογοήτευση και η πίκρα ξεπερνούν τα όρια ης αντοχής μας και δυστυχώς φαίνεται ότι οι αντοχές μας τελειώνουν. 

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ Ν. ΕΒΡΟΥ
19.01.2010, Αλεξανδρούπολη