Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/05/2004

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Νίκου Χουντή

Στόχος τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης να είναι η επανένωση τηςΚύπρου στη βάση διζωνικής διακοινοτικήςΟμοσπονδίας χωρίς ξένα στρατεύματα καιμόνιμους επιδιαιτητές

Στην παρέμβασή του σήμερα στην συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη διευρυμένη Ευρώπη και τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Ν. Χουντής μεταξύ άλλων είπε ότι "η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι κυρίως μία διαδικασία επανατοποθέτησης και ανανέωσης του στόχου για μία Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης και της Ειρήνης.

Η υπόθεση της Κύπρου, νέου μέλους της Ένωσης με άλυτο όμως το πολιτικό πρόβλημα καθώς το νησί είναι διχοτομημένο εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση για την επίτευξη αυτού του στόχου".

Πιστεύω τόνισε ο Ν. Χουντής ότι "Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σεβόμενη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προϊόν ελεύθερης και κυρίαρχης έκφρασης των Κυπρίων πολιτών και εφαρμόζοντας τη Πράξης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να υπάρξει λύση επανένωσης του νησιού και επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, χωρίς ξένα στρατεύματα και μόνιμους επιδιαιτητές. Οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της να υπάρξουν βελτιώσεις αλλά και εγγυήσεις ασφάλειας και λειτουργικότητας στην προτεινόμενη λύση του σχεδίου Ανάν".

Τελειώνοντας υπογράμμισε ότι "η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου :

1) Δίνει τη δυνατότητα στους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να συνυπάρξουν αρμονικά, μέσα σε ένα κράτος ισότιμο και πλήρες μέλος της Ένωσης και να ενώσουν τον αγώνα τους με τον αγώνα των άλλων ευρωπαίων πολιτών για δημοκρατία, κοινωνική συνοχή και συνεννόηση στην Ευρώπη.

2) Θα αποδείξει ότι η δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν περιορίζεται μόνο να ενσαρκώνει τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά αποτελεί και πλαίσιο επίλυσης διαφορών που θα μπορεί να εγγυάται την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, μαζί με το σεβασμό των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων για τους λαούς της.

3) Γιατί η λύση του Κυπριακού θα συμβάλλει στην υπόθεση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στη ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής που δοκιμάζεται έντονα μετά τη στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη συνεχιζόμενη πολιτική του Σαρόν που αρνείται το σεβασμό των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού".

To Γραφείο Τύπου