Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/01/2010

Οφειλόμενη απάντηση στον κ. Παπανδρέου και στην κα Μπατζελή για τις αγροτικές κινητοποιήσεις - άρθρο του Θ.Πετράκου & Στ.Χρυσαδάκου

Για μια ακόμη χρονιά ο Γενάρης σημαδεύεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βγουν πάλι στους δρόμους διεκδικώντας το στοιχειώδες, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να καλλιεργούν τη γη τους.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν από το ʼ92 και μετά σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο έχουν λειτουργήσει σωρευτικά και αποδιαρθρώσει πλήρως την ελληνική γεωργία.

Ο κ. πρωθυπουργός όμως, μετά το άτυπο υπουργικό συμβούλιο, το απόγευμα της Τετάρτης είπε ότι «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για κινητοποιήσεις αυτή τη στιγμή»!!! και κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο.

Οι αγρότες απαντάνε με ενίσχυση των μπλόκων τους και τονίζουν ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα, τα γνωρίζουν οι κυβερνώντες και επιβάλλεται να δοθούν λύσεις τώρα.

Η δε κα Μπατζελή:

1) Αρχικά προσπάθησε να ξεγελάσει τους αγρότες με την ανακοίνωση των 869,8 εκ. ευρώ.

Η αλήθεια όμως είναι: ότι αυτά τα χρήματα είναι οφειλόμενα από κοινοτικούς πόρους, τα οποία αδικαιολόγητα δεν είχαν δοθεί μέχρι τώρα. Την ίδια ώρα όμως που ανακοίνωσε αυτό το ποσό ως προσφορά στους αγρότες η κυβέρνηση όπως προκύπτει από το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που κατέθεσε στην Ε.Ε., αφαιρεί την τριετία 2010-2011-2012 από τους αγρότες 1,47 δισ. ευρώ αφού αυξάνει την εισφορά στον Ο.Γ.Α. κατά 1% διότι μειώνει την κρατική συμμετοχή από το 2,6% του Α.Ε.Π. στο 2%.

2) Ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται αυτή, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση, με συνέπεια οι παραγωγοί να πάρουν μόνο των 50% κατά μέσο όρο των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.

Απαντάμε,

α) Η κυβέρνηση γνώριζε ότι η ψηφιοποίηση είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Δεκέμβρη. Δεν έκανε όμως καμία διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για να ζητήσει παράταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ερωτήσεις του στη Βουλή (Αμμανατίδου) και στην Ευρωβουλή (Χουντής) έχει ζητήσει έγκαιρα να δοθεί παράταση.

β) Δεν έκανε καμία παρέμβαση ούτε προς την Α.Τ.Ε. ούτε προς την ΠΑΣΕΓΕΣ ώστε να μη κρατηθεί το σύνολο των οφειλών των αγροτών, αφού δεν πήραν ολόκληρη την επιδότηση.

γ) Δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δεν θα πληρώσουν ούτε έχει καταβάλει τις οφειλές αυτές στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

δ) Και το κυριότερο, δεν έχει απαντήσει αν συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην πληρώνουν οι παραγωγοί το κόστος της ενεργοποίησης – ψηφιοποίησης, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Ρωτάμε για μια ακόμη φορά, συμφωνεί να αναλάβουν από εδώ και στο εξής την υπόθεση του ΟΣΔΕ οι Διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ώστε να μην πληρώνουν οι παραγωγοί;

3) Η κα Υπουργός τονίζει ότι το κύριο πρόβλημα της γεωργίας είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των 2,8 δισ. ευρώ που είναι οι γεωργικές επιδοτήσεις.

Απαντάμε:

α) Δεν είναι 2,8 δισ. ευρώ, διότι αυτά είναι ονομαστικές τιμές του 2001 και προφανώς 10 χρόνια μετά έχουν απομειωθεί τουλάχιστον κατά 30%.

β) Θα συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπάρχει διαφανής διαχείριση των κονδυλίων. Οφείλει όμως να κάνει την αυτοκριτική της και να μας πει, πόσα πρόστιμα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός τα τελευταία 10 χρόνια λόγω ανικανότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να φτιαχτεί ένα αξιόπιστο ΟΣΔΕ;

Το κυριότερο:

γ) Προσπαθεί τεχνηέντως να μεταφέρει τη συζήτηση στο ξαναμοίρασμα των επιδοτήσεων αναδεικνύοντας αυτό ως κυρίαρχο. Είναι σαφής η προσπάθειά της να διαιρέσει τους αγρότες και να προκαλέσει εσωτερικές συγκρούσεις με εργαλείο την εκ νέου διανομή των επιδοτήσεων. Το κυρίαρχο για μας δεν είναι αν το μοντέλο είναι ιστορικό ή περιφερειακό. Το κυρίαρχο είναι ότι οι επιδοτήσεις με ευθύνη του δικού της κόμματος και της Ν.Δ. μετατράπηκαν από ουσιαστικό εργαλείο μέσω του οποίου μπορεί να καθοδηγηθεί και να στηριχτεί η αγροτική παραγωγή σε κοινωνικά επιδόματα πρόνοιας, τα οποία χρόνο με το χρόνο φθίνουν.

4) Το επίδομα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ισχυρίζεται, απαντάμε ότι δεν το έχουν εισπράξει ακόμα οι αγρότες, αν και οι υπόλοιπες ομάδες εργαζομένων το έχουν εισπράξει.

5) Για την  αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α.

Η αλήθεια είναι ότι,

α) ακόμη δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά και όταν συμβεί με τις σημερινές εξευτελιστικές τιμές παραγωγού αυτή η αύξηση δεν θα έχει τα «θαυματουργά αποτελέσματα» που λέει η κυβέρνηση.

β) Οι αγρότες ζητούσαν και ζητούν η αύξηση της επιστροφής να γινόταν από το 7% στο 15%. Η κυβέρνηση συμφώνησε το 7% να γίνει 11%.

6) Σχετικά με το εγγυημένο εισόδημα

Απαντάμε: Εμείς ζητάμε εγγυήσεις, μέτρα και πολιτικές που θα διασφαλίζουν την ομαλή αγροτική παραγωγική διαδικασία, δηλαδή ένα δίχτυ οικονομικής και κοινωνικής προστασίας για όλους αυτούς που εργάζονται και παράγουν σε καθεστώς οικονομικής και κλιματικής αβεβαιότητας. Πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή διάθεσης των προϊόντων πρέπει να αποζημιώνει όλους τους συντελεστές της παραγωγής και πάνω απʼ όλα να αποζημιώνει την παραγωγική δραστηριότητα του παραγωγού. Και βέβαια να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης της γεωργικής δραστηριότητας σε περίπτωση καιρικών καταστροφών, πράγμα που σήμερα δεν υπάρχει.

7) Για την απώλεια εισοδήματος

Είναι προκλητικό να ισχυρίζεται η κα Υπουργός ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί το κόστος παραγωγής.

Απαντάμε:

α) Υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι υπολογισμού του κόστους παραγωγής και προφανώς τους γνωρίζει.

β) Πρέπει να θεσπιστεί και να εφαρμοστεί αυστηρά η καταγραφή και έκδοση τιμολογίων αγοράς αγροτικών προϊόντων από τους εμπόρους, όπου να αναγράφονται οι τιμές και οι ποσότητες.

γ) Πρέπει να προβλεφθεί ένα ειδικό ταμείο αλληλεγγύης.

8) Σχετικά με το Φόρο Κατανάλωσης πετρελαίου

Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος υπολογισμού της ποσότητας του πετρελαίου που καταναλώνει κάθε παραγωγός είναι απαράδεκτος.

9) Σε σχέση με τα καρτέλ και την «ψαλίδα» τιμών παραγωγού – καταναλωτή.

Απαντάμε στην κυβέρνηση ότι:

α) Συνήγορος των αγροτών που είναι στα μπλόκα άθελά του έγινε και ο κ. Αλμούνια με την απάντηση που έδωσε στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή. Τι θα κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά που τονίζει ακόμα και ο κ. Αλμούνια ότι συμβαίνουν στη χώρα μας;

β) Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στις οποίες είναι θιασώτης και η κυβέρνηση, μαζί με όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, ευθύνονται για τη γιγάντωση των καρτέλ.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι γνωστά στην κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται διάλογος και διαβούλευση για να τα ανακαλύψουν. Οι αγρότες περιμένουν μέτρα και πολιτικές. Εμείς επιμένουμε ότι αν δεν παρθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, μείωσης του κόστους καλλιέργειας και σπάσιμο των καρτέλ τα οποία λυμαίνονται τους αγρότες, η αγροτική οικονομία της χώρας μας οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση και οι αγρότες σε εξαφάνιση. Επιπλέον σήμερα με δεδομένο ότι ακόμα και η κα Boel τόνισε ότι η οικονομική κρίση επιδείνωσε περαιτέρω τα προβλήματα των αγροτών και μείωσε το αγροτικό εισόδημα κατά 12,2% το οποίο στην Ελλάδα έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία πάνω από 25%, απαιτείται και ειδικό πακέτο οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών, για την αναπλήρωση μέρους του χαμένου εισοδήματός τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από πέρσι και ζητάει και σήμερα:

i) Ένα ειδικό πακέτο στήριξης 2.500 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα μικρομεσαίους γεωργούς, αξιοποιώντας τον κανονισμό de minimis και διεκδικώντας συγχρόνως από την Ε.Ε. την υπέρβαση του ανωτάτου ορίου το οποίο είναι 75.382.500 ευρώ. Ούτε η προηγούμενη, ούτε η σημερινή κυβέρνηση έκαναν κάτι γιʼ αυτό.

ii) Να ζητήσει από την Ε.Ε. ένα ειδικό κοινοτικό πρόγραμμα αναπλήρωσης του εισοδήματος των αγροτών λόγω και της οικονομικής κρίσης, δηλαδή ένα κοινοτικό de minimis. Η κυβέρνηση όμως δεν έχει κάνει τίποτα και γιʼ αυτό.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει συγκεκριμένα σε όλα αυτά. Προεκλογικά μας έλεγε ότι έχει πρόγραμμα και γνωρίζει τα προβλήματα. Τώρα θέλει διαβούλευση για να τα ανακαλύψει;

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Μέλος της Ε.Γ. του ΣΥΝ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΑΔΑΚΟΣ
Μέλος της Ν.Ε. Λακωνίας του ΣΥΝ