Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/05/2004

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Φ. Κουβέλης, βουλευτής, Τ. Τρίκκας, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων και Μιχ. Σαμπατακάκης, υπεύθυνος για θέματα Παιδείας, συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τον Μητροπολίτη Εφέσου Χρυσόστομο, τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτωνα και Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Εφέσου: Εθεωρήσαμε, πρώτον ο Πατριάρχης και κατόπιν εμείς ότι είναι καθήκον μας να επισκεφθούμε όλα τα κόμματα της Βουλής και γι αυτό σήμερα ευρισκόμεθα εδώ στην έδρα του Συνασπισμού.
Το καθήκον μας ήτο απλώς να ενημερώσουμε τον κ. Πρόεδρο και τους συνεργάτες πώς εξελίχθηκαν τα θέματα, σε ποιες καταστάσεις έχουμε φτάσει σήμερον και αν θέλετε ακόμη να δούμε ποιες προοπτικές υπάρχουν στο άμεσο μέλλον.
Είμαι βέβαιος ότι βρήκαμε πλήρη κατανόηση απ' όλο το κόμμα, διότι τα πρόσωπα που είναι εδώ «αντιπροσωπεύουν» όλες τις πτέρυγες του κόμματος και επομένως τον κ. Πρόεδρος να δηλώνει επισήμως και σαφώς ότι αντιλαμβάνεται και τα προβλήματα αλλά και τας ανάγκας του Πατριαρχείου και την τοποθέτηση του Πατριαρχείου και την αξιοποίηση του Πατριαρχείου και την σωστή υπογράμμιση των σωστών αποφάσεων του Πατριαρχείου.
Είμαστε ευγνώμονες με τον Συνασπισμό γενικώς και ιδιαιτέρως για τον κ. Πρόεδρο ότι αυτή η κατανόηση που είχε και έχει πάρα πολλάς πρωτοπορούσας εννοίας, τι είναι Ορθοδοξία και τι είναι Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά ευφράνθη η καρδία μας όταν ακούσαμε ότι ξέρει τα προβλήματά μας, τα αντιλαμβάνεται, βρίσκεται στο πλευρό μας και επομένως τουλάχιστον έχουμε μίαν κατανόηση την οποία εκτιμούμε ιδιαιτέρως, την οποία υπογραμμίζουμε την στιγμή αυτή ιδιαιτέρως και για την οποίαν ευχαριστούμε τον κ. Πρόεδρο.

Δημοσιογράγος: Βλέπετε φως στο βάθος του εκκλησιαστικού τούνελ;

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Εφέσου:  Θα ήθελα να μην είχαμε τούνελ και να ήταν όλα ανοιχτά και στο αίθριο. Η Εκκλησία είναι Εκκλησία αγάπης αλλά και ελπίδας. Επομένως ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε σαν Εκκλησία.
Εμείς αγαπούμε την Εκκλησία μας και αγαπούμε την Εκκλησία γενικώς. Αλλά έχουμε ελπίδα και αυτή η ελπίδα επεκτείνεται σε όλους τους τομείς και σ' όλους τους χώρους. Και δεν νομίζω ότι η ελπίς διαψεύδει.
Επομένως μέσα σ' αυτή την προοπτική ό,τι είναι δυνατόν να γίνει, θα γίνει και πάντοτε εκφράζουμε την ελπίδα ότι δεν μπορούν οι δύο αδελφαί Εκκλησίαι να ευρεθούν εσαεί αντιμέτωπες, αλλά να ευρεθούν πλάι-πλάι.
Εάν σήμερα, αυτή την στιγμή που μιλάμε, αυτό το πράγμα έχει κατά τίνα τρόπο υποστεί μια βλάβη, νομίζω ότι η βλάπτουσα πλευρά θα σκεφθεί πώς θα γιατρέψει το κακόν. Διότι ισχύει πάντοτε ότι ο τρώσας και ιάσεται.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε μια ουσιαστική και εγκάρδια συζήτηση με την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου.
Ο Συνασπισμός επιμένει ότι θα έπρεπε προ πολλού να έχει συντελεστεί η διάκριση των ρόλων κράτους και εκκλησίας, γιατί, αν είχε συντελεστεί αυτή η διάκριση, δεν θα υπήρχε κανένα περιθώριο παρανοήσεων, συγχύσεων και τριβών μεταξύ θεσμικής κανονικής λειτουργίας της Εκκλησίας και πολιτικής κρατικής νομιμότητας.
Είναι άλλα τα προβλήματα των λαών, των κοινωνιών, των πολιτών, άλλα τα προβλήματα του ελληνισμού σήμερα και πάνω σ' αυτά μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο η Ορθοδοξία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι ορθόδοξες Εκκλησίες.
Ο Συνασπισμός εκτιμά ότι η υπαγωγή Εκκλησιών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν σημαίνει αμφισβήτηση της ακεραιότητας και της ενότητας του ελληνικού κράτους. Ούτε το αυτοκέφαλο της ελληνικής Εκκλησίας σημαίνει απόσχιση, αυτονομία και πλήρη ανεξαρτησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Είναι προς το συμφέρον και της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού η ενίσχυση του κύρους και της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας είναι και για την Εκκλησία και για την Πολιτεία ένα κεκτημένο που δεν πρέπει να μειώνεται, να αμφισβητείται ή να περιθωριοποιείται.
Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχουν περιθώρια σήμερα για σύγχυση μεταξύ κανονικών θεσμών της Εκκλησίας και πολιτειακής νομιμότητας. Ο ρόλος του Πατριαρχείου είναι προς το συμφέρον και του Ελληνισμού και της ελληνικής κοινωνίας και της Ορθοδοξίας. Και πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση να υπάρξει γρήγορη έξοδος από την κρίση.
Εκκλησιαστική κρίση σήμερα θα βλάψει. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι εχθρός κανενός.

To Γραφείο Τύπου