Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/01/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Γίνεται ένα συνηθισμένο λάθος. Αναφέρεται ως ανακοίνωση των 23 μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατʼ αρχήν δεν είναι όλοι μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που υπέγραψαν το κείμενο. Δεν είναι ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι οι σύντροφοι που υπέγραψαν θεωρούν ότι είναι φάουλ ότι αυτή η ανακοίνωση δόθηκε στον Τύπο με το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα δεν είναι διαδικαστικό. Ο καθένας από τους 23 θα μπορούσε να εκδηλώσει την άποψή του και την αντίληψή του. Το να συγκεντρώνεις 23 υπογραφές έχει σε πολιτικό επίπεδο συμβολικό χαρακτήρα. Είναι άλλο πράγμα να βγω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος και να τοποθετηθεί για ένα ζήτημα και άλλο είναι να γίνεται προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών. Εγώ δεν θέλω να κάνω κριτική πάνω σʼ αυτό το ζήτημα. Θέλω να πω ότι ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί αυτή την στιγμή τις ευθύνες του. Υπάρχουν πολλά και σοβαρά ζητήματα και ενώ σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε αυτά τα προβλήματα, συζητάμε με έναν τρόπο ο οποίος δεν βοηθά την ενωτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ η οποία εκδηλώθηκε χθες με την συγκέντρωση και την πορεία στα γραφεία της Ε.Ε. και είναι ένα από τα θετικά δείγματα των ημερών. Αλλά βλέπετε ότι δεν πέρασε στις εφημερίδες και στην τηλεόραση.

Ο ΣΥΝ δεν γνώριζε αυτή την ανακοίνωση. Είχε γίνει μια συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που κατέληξε σε μια ομόφωνη ανακοίνωση. Σʼ αυτήν διατυπώθηκε καθαρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά και αντίθετος με οποιαδήποτε κεντροαριστερά σενάρια και σενάρια εθνικής συνεννόησης. Νομίζαμε ότι αυτό κάλυπτε το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι το πρώτο και βασικό ζήτημα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ και στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν πλειοψηφίες και  μειοψηφίες. Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται δια της συναίνεσης και όταν δεν επιτυγχάνεται η συναίνεση ή η ομοφωνία υπάρχει ανοχή. Άρα δεν υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ. Κοινή συνεδρίαση και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μια φορά το μήνα. Είχε αποφασιστεί έτσι και αλλιώς να γίνει μετά τις γιορτές. Τι θα αναζητηθεί τώρα στην κοινή συνεδρίαση; Θα αναζητηθεί η προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να προσανατολιστεί πολύ συγκεκριμένα και μέσα στην βουλή και πολύ περισσότερο έξω από τη βουλή στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Επιπλέον, να σταματήσει -και το λέω αυτό με κατηγορηματικό τρόπο-αυτή η παθογένεια της Αριστεράς, κάθε φορά να προσπαθεί ο καθένας να καλύψει στο εντός της Αριστεράς διαφωνίες και διαφορετικότητες και να τα αναγάγει σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα.

Όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουμε έναν κοινό αγώνα και πρέπει να προσανατολιστούμε σʼ αυτή την κατεύθυνση. Ο τρόπος που ανέκυψε αυτό το θέμα δεν είναι αυτός που προωθεί την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δεν προωθεί την ενότητά μας, για εμάς στον ΣΥΝ είναι σημαντικό στο να δημιουργεί πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι αυτή η ανακοίνωση είναι προσπάθεια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και γενικά μέσα σε μια ενωτική προσπάθεια το ξεκαθάρισμα λογαριασμών δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Δυστυχώς και στα δημοσιεύματα που διάβασα η λέξη ξεκαθάρισμα χρησιμοποιείται πολύ τελευταία. Νομίζω ότι αντί αυτής της λέξης πρέπει να χρησιμοποιείται η λέξη κοινός νους και προσπάθεια προσανατολισμού στα προβλήματα της κοινωνίας και αυτό είναι το κύριο. Υπάρχει ένας προσανατολισμός του πολιτικού συστήματος ή των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων όσο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ να ασχολούνται με τα εσωτερικά μας ζητήματα. Εμείς γιατί θα πρέπει να το τροφοδοτούμε αυτό το γεγονός; Δεν υπάρχουν διαδικασίες, μορφές στις οποίες μπορούμε πραγματικά να ζητάμε τις διαφορετικότητές μας; Άσκησα κριτική και στις δημόσιες ανακοινώσεις επί σοβαρών πολιτικών ζητημάτων που έχουν κάνει σύντροφοί μας και από τον ΣΥΝ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και κριτική ασκώ στην διαδικασία να λύνουμε τα προβλήματα μʼ αυτόν τον τρόπο.

Κατανοώ ότι καθένας από εμάς δέχεται ορισμένες πιέσεις να ανταποκριθεί σε διάφορα αιτήματα από τα ΜΜΕ αλλά και από συντρόφους μας που είναι –θα έλεγε κανένας- η υπαρκτή βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η πολιτική μας. Το καταλαβαίνω αυτό αλλά συγχρόνως κατανοώ και την αναγκαιότητα με ενωτικό τρόπο να λειτουργούμε και θεωρώ ότι είναι ευκαιρία η κοινή συνεδρίαση της Γραμματεία και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με συντροφικό τρόπο να λύσουμε ζητήματα. Αρκετά μας χτυπάει το πολιτικό σύστημα και δεν χρειάζεται να δημιουργούμε και εμείς εκ των έσω τέτοιες διαδικασίες. Μην ξεχνάτε το εξής ότι είμαστε η πολιτική δύναμη που δεν μπορούν να τσουβαλιάσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που μας επιτίθενται. Στον βαθμό που με εσωτερικές αντιπαραθέσεις «κρύβεται» η πολιτική μας και πολιτική δυναμική των προτάσεών μας για ποιο λόγο το σύστημα να μπει στον κόπο να φανερώσει τις διαθέσεις του απέναντί μας; Ας εκδηλώσουμε με την ενότητά μας και την δράση μας και ας αφήσουμε να εκδηλωθεί η επίθεση που γίνεται από τα έξω.

To Γραφείο Τύπου