Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/01/2010

Δήλωση Δημ.Στρατουλη για τις θέσεις του ΣΕΒ για τους μισθούς και την ανεργία που κατέθεσε στη συλλογική διαπραγμάτευση με τη ΓΣΕΕ

«Ο ΣΕΒ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ, ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ»

Σχετικά με τις θέσεις του ΣΕΒ για τους μισθούς και την ανεργία, που κατέθεσε στη συλλογική διαπραγμάτευση με τη ΓΣΕΕ, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο ΣΕΒ προκαλεί τους άνεργους, τους οποίους επικαλείται για να πείσει για τις αντεργατικές προτάσεις του για τους μισθούς, όταν κάθε μήνα πετιούνται στο δρόμο με απολύσεις χιλιάδες εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ.

Όταν είναι γνωστό ότι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ πήραν του κόσμου τα λεφτά από το δημόσιο είτε ως εγγύηση δανείων τους είτε για προσλήψεις εργαζομένων με προσωρινή ή μερική απασχόληση είτε ως φοροαπαλλαγές και χαριστικές ρυθμίσεις του ΙΚΑ, και τα έκαναν επιχειρηματικά κέρδη για τους ίδιους και «αέρα κοπανιστό» για τους εργαζόμενους και τους άνεργους.

Όταν στους χώρους εργασίας οι επιχειρήσεις παραβιάζουν βάναυσα τα στοιχειώδη δημοκρατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Όταν το 18% των εργαζομένων αμείβεται σήμερα με τον κατώτερο μισθό, δηλαδή με 628 ευρώ καθαρά το μήνα τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος μισθός στη ζώνη του ευρώ είναι υπερδιπλάσιος.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες για την αποθράσυνση του ΣΕΒ, γιατί με την πολιτική της για μείωση των μισθών στο δημόσιο άνοιξε την όρεξη και στους βιομήχανους να κάνουν το ίδιο και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση, στον ΣΕΒ και στους τραπεζίτες να μετατρέψουν τη χώρα σε κοινωνικό νεκροταφείο και να δώσουν της δική τους απάντηση με μαζικές και μαχητικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

To Γραφείο Τύπου