Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/01/2010

Απόφαση της Νομαρχιακής Συνέλευσης Λέσβου του ΣΥΝ

Ο "γόρδιος δεσμός" της εσωστρέφειας, της ομφαλοσκόπησης και της "διάχυσης" του ΣΥΝ πρέπει να λυθεί με όρους συλλογικότητας και συμμετοχής των μελών του. Αυτούς τους όρους τους εγγυάται μόνο η άμεση διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Το έκτακτο συνέδρια θα πρέπει να:

1ον. Επαναβεβαιώσει την "αριστερή στροφή" και τις αποφάσεις του 5ου συνεδρίου και του διαρκούς προγραμματικού συνεδρίου. Ειδικότερα  πρέπει να επιβεβαίωσει τα παρακάτω:

α. Ο ΣΥΝ «μεροληπτεί» υπέρ των εργαζομένων τάξεων, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

β, Η απάντηση του ΣΥΝ στις σημερινής συνθήκες της κρίσης και της ολομέτωπης επίσης στους εργαζόμενους και σε όλο το λαό, απαντάται ικανοποιητικά από τις αποφάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας στο διαρκές συνέδριο του που καταγράφηκε ως "συμβολή του ΣΥΝ" στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

γ. Στρατηγικός του στόχος είναι ο σοσιαλισμός, "ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία, ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα."

δ. Στρατηγική του επιλογή είναι η ενότητα δράσης όλων των δυνάμεων και ρευμάτων της αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και  της ριζοσπαστικής οικολογίας.

2ον. Το έκτακτο συνέδριο πρέπει να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε το 5ο

1ον. Εκλέγοντας του Αλέξη Τσίπρα ως πρόεδρο του ΣΥΝ, το 5ο συνέδριο, ουσιαστικά σηματοδότησε την ανάγκη ριζικών αλλαγών, όχι μόνο στο πολιτικό προσωπικό του κόμματος, αλλά και στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του, έτσι ώστε το κόμμα να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και τους στρατηγικούς του στόχους

2ον. Αυτή η σαφής εντολή δεν στηρίχθηκε και κατά συνέπεια δεν προχώρησε στην συνέχεια  στα κεντρικά όργανα του κόμματος (λειτουργία ΚΠΕ, συγκρότηση Πολιτικής Γραμματείας, Εκτελεστικής Γραμματείας)

3ον. Ενισχύθηκαν οι "τασικές" λειτουργίες σε βάρος της συλλογικότητας, με αποτέλεσμα παραλυτικές ισορροπίες που ακυρώνουν και αδρανοποιούν συνολικά της λειτουργίες του κόμματος.

4ον. Το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ (ανάμεσα στα άλλα) θα πρέπει:

•    να προχωρήσει σε μια ριζική αναδιάρθρωση του κεντρικού στελεχιακού δυναμικού (ΚΠΕ)

•    να ορίσει σαφείς όρους συγκρότησης των κεντρικών οργάνων (ΠΓ και ΕΓ) έτσι ώστε αυτά   να ανταποκρίνονται στην ανάγκη συνολικής αλλαγής του κεντρικού πολιτικού προσωπικού του κόμματος και όχι να εξυπηρετούν τους τασικούς συσχετισμούς.

•    να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που θα εγγυούνται την εφαρμογή του καταστατικού του κόμματος, ειδικότερα όσον αφορά σε θέματα εκπροσώπησης του, κεντρικής εκφώνησης της πολιτικής του, θητειών στις αιρετές θέσεις σε όλα τα επίπεδα αλλά και στα όργανα του κόμματος,

•    να ορίσει ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας των τάσεων, απαγορεύοντας ρητά την ιεραρχική συγκρότησή τους και την εσωτερική οργάνωσή τους.

3ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταγμα μακράς πνοής για τον ΣΥΝ.

1ον. "Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί ενεργή υποστήριξη για να αποκτήσει πολιτικο-οργανωτική υπόσταση, ριζοσπαστικό στίγμα και κοινωνική διεισδυτικότητα στους αγώνες που έρχονται". Αυτή η βασική κατεύθυνση του 5ου συνεδρίου είναι σήμερα περισσότερο παρά πότε επίκαιρη.

2ον. Η υλοποίηση των αποφάσεων της 3ης συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μίνιμουμ των προϋποθέσεων για την υλοποίηση της παραπάνω κατεύθυνσης

3ον. Ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι αυτός της "ιδιότυπης πολιτικής συμμαχίας" . Αυτή η "ιδιοτυπία" πηγάζει από το γεγονός, ότι ενώ σε επίπεδο ¨κορυφής" λειτουργεί στην βάση της λογικής των "επιμέρους συνιστωσών" σε επίπεδο "βάσης" λειτουργεί κυρίως στη λογική της ενιαίας δράσης και παρέμβασης,  και σε μεγάλο βαθμό της "ενιαίας οργανωτικής συγκρότησης"

4ον. Αυτή η διπλή λειτουργία, κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι "κάτι περισσότερο από πολιτική συμμαχία, αλλά και κάτι λιγότερο από κόμμα". Δημιουργεί μια δημιουργική αντίθεση που πρέπει να λυθεί προωθητικά.

5ον. Ο ΣΥΝ πρέπει να πρωτοστατήσει, έτσι ώστε αυτή η αντίθεση να λυθεί στην κατεύθυνση που θα εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα την στρατηγική του επιλογή της δηλ. της "ενότητας δράσης όλων των δυνάμεων και ρευμάτων της αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και  της ριζοσπαστικής οικολογίας"

Μυτιλήνη 20-1-2010

Σημείωση: Η απόφαση λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.