Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/01/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Φ. Κουβέλη για τη λήψη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιούσιας των ασφαλιστικών οργανισμών

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής διαχείρισης τόσο της ακίνητης περιουσίας, όσο και των διαθέσιμων των Ταμείων στην κατεύθυνση του περιορισμού του ελλείμματος που παρουσιάζουν σήμερα τα Ταμεία αλλά και την βελτίωση της οικονομικής τους θέσης.

Απαντώντας ο Υφυπουργός κ. Γ. Κοτρουμάνης ομολόγησε την ύπαρξη του προβλήματος και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:

α) Έχει ζητηθεί από τις διοικήσεις των Ταμείων η πλήρης καταγραφή των ακινήτων και να διατυπωθούν προτάσεις αξιοποίησής της.

β) Προωθείται η συνεργασία – σύμπραξη με τη δημιουργία «Κοινοπραξιών» μεταξύ των Ταμείων για την καλύτερη διαχείριση της περιουσίας, πλην όμως δεν δεσμεύθηκε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών.

Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι πράγματι τραγικό τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν, ο καθένας βέβαια με τις δικές του αποχρώσεις, τη δεινή κατάσταση του Ασφαλιστικού μας συστήματος, να υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία των Ασφαλιστικών Ταμείων που διαχρονικά απαξιώνονται και στην κυριολεξία δεν μπορούν να υπηρετήσουν τον σκοπό των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Θα προσέθετα ότι αυτή η απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων των Ασφαλιστικών Οργανισμών δεν είναι τυχαία, δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Υπήρξαν και ιδιοτέλειες, υπήρξαν και συμπεριφορές αμέλειας, υπήρξαν και συμπεριφορές περιφρόνησης του περιουσιακού  στοιχείου των Ασφαλιστικών Ταμείων. Έχουμε   υπομισθωμένα, όπως σας είναι γνωστό και γνωρίζω ότι ξέρετε πάρα πολύ καλά το θέμα για τα ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Βεβαίως έχετε δίκιο, οι διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων αποφασίζουν αυτοτελώς αλλά πάντοτε στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης.

Πρέπει κατά συνέπεια να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να διαμορφώνει δεσμευτικούς κανόνες για τη μη περαιτέρω απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι υπομισθώσεις για παράδειγμα, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Όταν υπάρχει η αγοραία εμπορική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων διαπιστώνεται να έχουν εκμισθωθεί με μηνιαίο μίσθωμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε αντιστοίχιση με την αγοραία μηνιαία μισθωτική επιβάρυνση που έχουν ομοειδή ή παρεμφερή ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Είναι τραγικό να έχουμε τα ετήσια έσοδα όλων των Ταμείων, από κτίρια, οικόπεδα, να ανέρχονται σε 29,5 εκατ. ευρώ και μόνο το ΙΚΑ να πληρώνει για να στεγάσει τις υπηρεσίες του 35 εκατ. ευρώ, όταν η περιουσία του αποτιμάται άνω των 200 εκατ. ευρώ. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει. Πρόκειται για μια διασπάθιση των χρημάτων των ασφαλισμένων και συν τοις άλλοις πρόκειται και για ένα μέγεθος, το οποίο αν ορθά είχε αξιοποιηθεί, θετικά θα είχε προστεθεί στην αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος που απασχολεί τούτη την ώρα την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων».