Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/01/2010

Χαιρετισμός του Στέφανου Μπαγεώργου (μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ) στην ετήσια συνέλευση αντιπροσώπων του ΓΕΩΤΕΕ

Κύριε Πρόεδρε

Κύριοι αντιπρόσωποι,

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευσή σας γίνεται σε μια περίοδο που οι κινητοποιήσεις των αγροτών, έχουν φέρει στην επιφάνεια, για μια ακόμη φορά, με ένταση τα προβλήματα του αγροτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας. Για τον ΣΥΝ αποτελεί εθνικό θέμα πρώτης προτεραιότητας η ανασυγκρότηση της υπαίθρου, με τη γεωργία να αποτελεί το βασικότερό της εργαλείο.

Δυστυχώς, η ρήση «κάθε πέρυσι και καλύτερα» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στον αγροτικό τομέα. Σήμερα, είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του αγροτικού τομέα, που μαζί με την απώλεια εισοδήματος από τους αγρότες, δείχνουν τόσο τις διαρθρωτικές αδυναμίες, την αποδιάρθρωση των διοικητικών δομών και την κυριαρχία πελατειακών σχέσεων, όσο και τις τεράστιες ευθύνες όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων.

Ορισμένα στοιχεία, γνωστά φαντάζομαι σε όλους, αλλά που έχει μια αξία να υπογραμμιστούν:

Σε όλα αυτά, αν προστεθούν: η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, οι εναρμονισμένες πρακτικές, οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, το αυξημένο κόστος παραγωγής και η μείωση των τιμών παραγωγού, δημιουργείται μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη εικόνα για το μέλλον.

Η εναλλακτική λύση στα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή γεωργικών προϊόντων, είναι μια μορφή γεωργίας πιο ήπια, που σέβεται το περιβάλλον, τον παραγωγό και τον καταναλωτή.

Μια γεωργία που:

Στην υλοποίηση αυτών των στόχων χρειαζόμαστε μια προσέγγιση τόσο εμπειρική όσο και επιστημονική. Χρειαζόμαστε – με δυο λόγια – την εμπειρία και τις γνώσεις των γεωτεχνικών. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, αξιόπιστο συνομιλητή της κυβέρνησης, των κομμάτων και της κοινωνίας.

Χρειαζόμαστε τη δική σας ενεργοποίηση και τις δικές σας πρωτοβουλίες για:

Στην προσπάθεια αυτή, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου ο ΣΥΝ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι κάθε επιτυχία στις διαδικασίες της συνέλευσής σας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.