Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/01/2010

Τοποθέτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Η.Διώτη στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ, με θέμα την κατολίσθηση στα Τέμπη

«Πάλι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το χαράτσι των Τεμπών»

Κατηγορώντας κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για τη σημερινή κατάσταση στα Τέμπη, που έχει φέρει σε απελπισία όλους τους τοπικούς φορείς, τους επαγγελματίες της κοιλάδας αλλά και τους οδηγούς όλης της επικράτειας, που έχουν υποχρεωθεί να κινούνται σε επικίνδυνα επαρχιακά δίκτυα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ζήτησε στο πλαίσιο της σημερινής (σ.σ. χθεσινής) συζήτησης στη Βουλή, να απαντήσει ο υπουργός Υποδομών με υπευθυνότητα, ποιος θα «πληρώσει το μάρμαρο».

Στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ, με θέμα την κατολίσθηση στα Τέμπη, η βουλευτής έθεσε το θέμα των ΣΔΙΤ, υποστηρίζοντας ότι «τα έργα πρέπει να υπακούουν σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, να υπηρετούν ένα εμπνευσμένο αλλά με δημοκρατικό τρόπο σχεδιασμένο και με πόρους πρόγραμμα επενδύσεων. Η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες μεταφορών αποτελεί δημόσιο αγαθό και δικαίωμα που δεν μπορεί να υπακούει αποκλειστικά στη λογική της ανάλυσης κόστους – ωφέλειας».

Αναφερόμενη στα πορίσματα τόσο του ΤΕΕ όσο και του ΓΕΩΤΕΕ, έκανε λόγο για σοβαρές ευθύνες και κενά στην τήρηση των όρων της σύμβασης αλλά και στους ελέγχους που θα έπρεπε να γίνουν, αλλά ποτέ έως σήμερα δεν έγιναν από τους ιθύνοντες.

Μιλώντας για τις μαύρες γιορτές που έκαναν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες της περιοχής, σημείωσε: «Πώς θα γυρίσετε να πείτε σε όλους αυτούς τους επιχειρηματίες, πώς άνευ ντροπής θα κοιτάξετε όλους αυτούς τους εργαζόμενους, και θα τους πείτε ότι και οι γιορτές του Πάσχα θα πάνε χαμένες; Πως ο δρόμος θα παραδοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία από καλοκαίρι και βλέπουμε; Πως η Ελλάδα, θα συνεχίσει να παραμένει κομμένη στα δύο, σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, με επιπτώσεις στην αγορά και στον τουρισμό;».

Για το θέμα των διοδίων, η κ. Διώτη υπενθύμισε ότι «είμαστε η μόνη χώρα που πληρώνει υπέρογκα διόδια για ένα έργο που ΘΑ κατασκευαστεί, ΘΑ ολοκληρωθεί, ΘΑ δοθεί σε χρήση πάνω σε ένα τρία, όπως λένε και στα χωριά μας», προσθέτοντας ότι και μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης στα Τέμπη, «πάλι το χαράτσι στους ώμους των ελλήνων φορολογουμένων θα πέσει».

Κλείνοντας την ομιλία της, ζήτησε τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των ξαφνικών κατολισθήσεων βράχων ειδικά δίπλα σε οδικούς άξονες για την αποφυγή ατυχημάτων, την επαναλειτουργία της παλιάς γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης του ΟΣΕ, από το σταθμό της Λάρισας ή της Γυρτώνης μέχρι το σταθμό της Ραψάνης και αντίστροφα, με συρμούς πλατφόρμες που θα μεταφέρουν τα επιβατικά οχήματα και φορτηγά, καθώς και την άμεση ολοκλήρωση του οδικού κομματιού της Ε.Ο. από τους Γόνους έως τη Ραψάνη.