Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ για την αθώωση της Στ. Πρωτονοτάριου και της Ντ. Καρκάλο

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αθώωση της Στέλλας Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντριας του 132ου Δημοτικού Σχολείου και της δασκάλας Αλβανικών Ντενάντας Καρκάλο, που διώχθηκαν δικαστικά για εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ανέπτυξαν, με άλλους εκπαιδευτικούς στο ίδιο σχολείο, για ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Οι κατασκευασμένες και ανυπόστατες κατηγορίες κατέρρευσαν και, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κατήγορός τους, νυν διευθυντής του σχολείου, δεν υπήρχε κανένα όφελος από τις ενέργειες της πρώην διευθύντριας, αλλά «έκδηλο παιδαγωγικό ενδιαφέρον για τα παιδιά».

Παράλληλα, καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις και τις παρεμβάσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπ. Παιδείας, που, όπως διαφάνηκε από την ακροαματική διαδικασία, έχει σοβαρές ευθύνες όχι μόνο για τη δίωξη της Στέλλας Πρωτονοταρίου, αλλά και για τη διακοπή των σημαντικών παιδαγωγικών δραστηριοτήτων που είχαν αναλάβει οι εκπαιδευτικοί του συγκεκριμένου σχολείου. Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε ο κατήγορος στη δίκη, ενεργούσε κατόπιν πιέσεων και προφορικών εντολών του τότε Γεν. Γραμματέα του Υπ. Παιδείας Δημ. Πλατή.

Είναι προφανές ότι δραστηριότητες όπως η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές/μαθήτριες και της ελληνικής σε γονείς/μετανάστες όχι μόνο δεν είναι παράνομες, αλλά, αντίθετα, συμβάλλουν στην καταξίωση του δημόσιου σχολείου ως φορέα παιδείας και εκπαίδευσης με τρόπο που προάγει την ισότητα των εκπαιδευτικών ευκαιριών και την κοινωνική δικαιοσύνη, και ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Η δίκη αυτή έφερε στο προσκήνιο τις σοβαρές αδυναμίες της εκπαίδευσης να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας ολοένα και πιο πολυπολιτισμικής κοινωνίας και κατέδειξε την ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου και συγκεκριμένων μέτρων, που δεν θα αφορούν μόνο την εκπαίδευση, αλλά τη συνολική ένταξη των μεταναστών και των παιδιών τους στην ελληνική κοινωνία με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.

Τμήμα Παιδείας