Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/05/2004

Ψήφισμα της αντιπολεμικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι οργανώσεις Αθήνας και η Νεολαία του Συνασπισμού έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ

Εμείς, άνδρες και γυναίκες, που μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ανταποκρινόμενοι -ες στο κάλεσμα των οργανώσεων Αθήνας και της Νεολαίας του ΣΥΝ, εκφράζουμε την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό μας για τα εγκλήματα των βασανιστηρίων που γίνονται εις βάρος ιρακινών κρατουμένων από τις αμερικανικές - και βρετανικές - δυνάμεις κατοχής.

Οι εικόνες των αισχρών βασανισμών, που έκαναν το γύρο του κόσμου, είναι βαθύτατο πλήγμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Συγχρόνως είναι και ένας ισχυρός κόλαφος ενάντια στο όλο σύστημα των εμπνευστών και εκτελεστών αυτών των πράξεων, που έχουν ως στόχο την καταρράκωση της προσωπικότητας.

Για μας, ο παρακμιακός αυτός κατήφορος δεν είναι ξεκομμένος από τον πυρήνας της ανομιμοποίητης και ανήθικης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, που η «συμμαχία των προθύμων» των Μπους - Μπλερ σχεδίασε για τη λεηλασία του πλούτου και τον έλεγχο του Ιράκ και της περιοχής. Με άλλα λόγια τα εκφυλιστικά αυτά φαινόμενα είναι η φυσική κατάληξη του «προληπτικού πολέμου» και των επικίνδυνων ιδεών, που η κατασκευή αυτή προτείνει στην ανθρωπότητα.

Καμία συγνώμη - και μάλιστα φραστική - δεν είναι αρκετή. Στο Ιράκ συντελείται ΥΒΡΙΣ. Γι αυτό και απαιτείται ΚΑΘΑΡΣΙΣ. Και αυτή περνάει μέσα από τον τερματισμό της κατοχής και την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, που είναι φορείς του εκφυλισμού. Παραπέρα, περνάει μέσα από την αποκήρυξη της στρατιωτικής βίας και των πολέμων, ως μέσον επίλυσης των διαφορών, ως μέσο διπλωματίας.

Να διεκδικούμε την Ειρήνη καθημερινά, όχι μόνο ως απουσία πολέμου, αλλά και ως προϋπόθεση δημοκρατίας, ανάπτυξης, ανθρώπινης αξιοπρέπειας!

10 Μαΐου 2004
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας

To Γραφείο Τύπου