Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2010

Συνέντευξη Δημ.Στρατούλη στο Ρ/Σ Κανάλι 1 του Πειραιά (Βασίλη Σκουρή)

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π. Γ. του ΣΥΝ σε συνέντευξη του στο Ρ/Σ Κανάλι 1 του Πειραιά ( Βασίλη Σκουρή) σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις ανέφερε τα εξής:

1.    Κύριε Στρατούλη πάτε για συνέδριο;

Το ζήτημα δεν είναι εάν πάμε ή όχι για έκτακτο συνέδριο, γιατί επʼ αυτού θα αποφασίσει η ΚΠΕ του ΣΥΝ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά, εάν πάμε, τι συνέδριο θα κάνουμε.

Ένα συνέδριο δεν είναι πανάκια. Μπορεί να δώσει μια θετική επανεκκίνηση στο κόμμα μας, αλλά μπορεί να του πολλαπλασιάσει τα προβλήματα εάν μας οδηγήσει σε εσωστρέφεια, απομάκρυνση από τις κοινωνικές διεργασίες και σε κεντρόφυγες τάσεις ή διασπάσεις. Στην Αριστερά έχουν γίνει συνέδρια θετικής επανεκκίνησης όπως το 10ο συνέδριο του ΚΚΕ και το 4ο  και 5ο του ΣΥΝ, αλλά και συνέδρια διάλυσης όπως το 13ο του ΚΚΕ και το 4ο του ΚΚΕσωτερικού, που οδήγησαν στη διάσπαση αυτών των κομμάτων.

Επομένως έχει μεγάλη σημασία με ποιο εσωκομματικό κλίμα πας σ΄ ένα έκτακτο συνέδριο, με ποια πολιτική ατζέντα και ποια προβλήματα πρέπει να λύσεις και όχι το εάν πας ή δεν πας σε συνέδριο.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει οριστικά το επόμενο Σαββατοκύριακο, γιατί έχουμε πέσει το τελευταίο 7μηνο, με φωτεινή εξαίρεση την προεκλογική περίοδο, σε παραλυτικές παγίδες μέσα από διλλήματα, όπως συνέδριο ή όχι στο ΣΥΝ, κάρτα μέλλους ή όχι στο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική συμμαχία ή ενιαίο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ κλπ, τα οποία δεν αφορούν καθόλου την κοινωνία που υποφέρει από τις  επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης και μας απομακρύνουν από τις πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Άλλα πράγματα έπρεπε να κάνουμε αυτή την περίοδο και ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

2.    Ποια άλλα πράγματα θα έπρεπε να κάνετε;

Τα θύματα της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ περιμένουν από το ΣΥΡΙΖΑ να γράφει ειδήσεις όχι με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και την ατέρμονη γκρίνια αλλά με τη δυναμική παρουσία του εκεί που τον χρειάζονται.

Τα λαϊκά στρώματα που θέλουμε πολιτικά να εκπροσωπούμε μας θέλουν να διακρινόμαστε όχι στην πάλη των συνιστωσών και των τάσεων ή στη διαπάλη των ηγετικών στελεχών αλλά στην πάλη των τάξεων.

Θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ ως ζωντανό και δρώντα πολιτικό οργανισμό που θα ασκεί αριστερή, μαχητική, αποτελεσματική αντιπολίτευση, που θα παίρνει πρωτοβουλίες για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, θα προωθεί αποτελεσματικά πολιτικές καμπάνιες του για την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, την κοινωνική ασφάλιση, θα ενισχύει την ενεργή παρουσία του στους κοινωνικούς αγώνες και θα αξιοποιεί και θα προβάλλει το εναλλακτικό πρόγραμμά του και τις θέσεις του για τα προβλήματα του λαού και της νεολαίας.

3.    Πολλά πρέπει λέτε κ. Στρατούλη. Γιατί; Δεν τα κάνετε αυτά σήμερα;

Αυτή την περίοδο της βαθειάς οικονομικής κρίσης, της μεγάλης όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων και της μετατροπής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε άθυρμα των διεθνών αγορών, θα έπρεπε ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μια σταθερή ανοδική πορεία. Η αλήθεια είναι ότι, παρά τις μεγάλες δυνατότητες αυτής της περιόδου, εμείς δεν τις αξιοποιούμε και βρισκόμαστε σε μια στασιμότητα. Θα μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε, μόνο εάν εγκαταλείψουμε τις εσωκομματικές ομφαλοσκοπήσεις και δώσουμε βάρος σε εξωστρεφείς δραστηριότητες και σε μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες προς όφελος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και των πραγματικών προβλημάτων του λαού και της χώρας μας. 

To Γραφείο Τύπου