Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/01/2010

Απάντηση της Ευρ. Επιτροπής στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή για το μεγάλο σκάνδαλο στοιχημάτων με στημένους αγώνες

Περισσότερα ερωτηματικά από αυτά που κλήθηκε να απαντήσει δημιουργεί η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στοιχημάτων με στημένους αγώνες ποδοσφαίρου που αποκαλύφθηκε στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνιζε ότι «τέτοια γεγονότα δίνουν αρνητικά πρότυπα στην νεολαία διαστρέφοντας το νόημα του αθλητισμού, που παραμορφώνεται μέσα από τα τεράστια ποσά που διακινούνται με τα στοιχήματα». Επιπλέον έκανε αναφορά στο άρθρο 165 παρ.2 της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρ. Ένωσης, που δίνει δυνατότητες νομοθετικής παρέμβασης στην Ευρ.Ένωση αφού προβλέπει ότι η Ευρ. Ένωση οφείλει «να να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προάγοντας την δικαιότητα και τον ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων για τον αθλητισμό φορέων, καθώς και προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών». Τέλος, ο Ν.Χουντής καλούσε την Επιτροπή να διερευνήσει την υπόθεση, να ληφθούν μέτρα απέναντι στις ομοσπονδίες, τις ομάδες, τους παράγοντες και τους αθλητές, που ενέχονται στο σκάνδαλο.

Η Επιτροπή, στην απάντησή της, αφού σημειώνει ότι: «θα αντιμετωπίση το θέμα του στησίματος των αγώνων δεδομένου ότι κινδυνεύει να υποσκάψει τις αξίες του αθλητισμού στην Ευρώπη», επισημαίνει ότι:

•    «στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με την UEFAσε σχέση με το πρόσφατο σκάνδαλο στησίματος αγώνων που ήλθε στην επιφάνεια μετά από έρευνες των γερμανικών αρχών.»

•    «Όσον αφορά το παράνομο στοίχημα, η Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες για ενδεχόμενες κατηγορίες σε βάρος αξιόπιστων ευρωπαίων παραγόντων σε σχέση με στήσιμο αγώνων.»(;)

•    «όσον αφορά τις νόμιμες διασυνοριακές υπηρεσίες στοιχήματος για αθλητικές συναντήσεις, ελέγχουν ορισμένους ρυθμιστικούς φορείς κρατών μελών που συνεργάζονται με τους νόμιμους παρόχους υπηρεσιών στοιχήματος on-line για να διερευνήσουν παράνομες δραστηριότητες.»

•    «τα ίδια τα γραφεία στοιχημάτων και τούτο προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες, πρέπει να δημιουργήσουν αυτορυθμιζόμενα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης από κοινού με τις αθλητικές ομοσπονδίες προκειμένου να διερευνώνται οι δραστηριότητες απάτης που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο μεμονωμένων αθλητικών συναντήσεων.»

Στη συνέχεια της απάντησής της, η Επιτροπή αναφέρεται στο «ευρύτερο πρόβλημα της διαφθοράς» λέγοντας ότι: «η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία συγκρότησης ενός μηχανισμού για τον έλεγχο των προσπαθειών των κρατών μελών όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η Επιτροπή θα υποστηρίξει το αθλητικό κίνημα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους (όπως οι εταιρείες στοιχήματος και τα μέσα ενημέρωσης) στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν επεισόδια στησίματος αγώνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή υποστηρίζει σχετικά κάποιες μορφές εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο της οποίας αθλητικοί παράγοντες συνεργάζονται με εταιρείες στοιχήματος για την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης με σκοπό την πρόληψη της απάτης και των σκανδάλων στησίματος αγώνων στον τομέα του αθλητισμού. Πρόκειται για παράδειγμα χρηστής διακυβέρνησης στον τομέα του αθλητικού στοιχήματος.

Η Επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης τη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα προκειμένου να εντοπισθούν οι πλέον αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του στησίματος αγώνων και άλλων μορφών διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού αθλητισμού.»

Με αφορμή την απάντηση της Επιτροπής, ο Ν.Χουντής δήλωσε:

«Είναι σαφές από την απάντηση ότι μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει μόνο κάποιες γενικές σκέψεις, ορισμένες από τις οποίες αντί να διευκρινίζουν καταστάσεις δημιουργούν πρόσθετα ερωτηματικά. Έχω, επίσης, της εντύπωση ότι η απάντηση αυτή της Κομισιόν αποπνέει την αντίληψη μιας «αυτορύθμισης» που αποτελεί ένα πλαίσιο τελείως ακατάλληλο αφού όπως ομολογείται έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο έγκλημα με κίνητρο τα δισεκατομύρια που παίζονται στον νόμιμο ή παράνομο τζόγο.

Το αθλητικό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αφού πάρει αποστάσεις από την πλήρη εμπορευματικοποίηση των αθλητικών γεγονότων χρειάζεται να θέσει τα κατάλληλα ερωτήματα και να απατήσει τις δέουσες απαντήσεις. Χρειάζεται να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος, που θα πρέπει να καταλήξει σε δεσμευτικούς κανόνες που θα προστατεύουν τον αθλητισμό αλλά και την σωματική και ηθική ακεραιότητα της νεολαίας».

To Γραφείο Τύπου