Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/05/2004

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δ.Χριστόφια

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Φ. Κουβέλης, o Αλ. Αλαβάνος, βουλευτής, ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής, και το μέλος της Π.Γ. Τάσος Τρίκκας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφια. Μετά τη συνάντηση έκαναν δηλώσεις:

Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Είχαμε να πούμε αρκετά, κάναμε έτσι μια ανάλυση των εξελίξεων, των τελευταίων 6 μηνών και περισσότερο, και τόσο κάτω από το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων, πολλές διαπιστώσεις που κάνουμε από κοινού σε σχέση με τις εξελίξεις για το κυπριακό.
Θέλω να ευχαριστήσω το σύντροφο το Νίκο και τους άλλους συντρόφους για τη στήριξη που δίνουν στην Κύπρο και στο ΑΚΕΛ, ειδικά για τους χειρισμούς που κάνουμε στο κυπριακό πρόβλημα.
Όπως ξέρετε τα πράγματα είναι σύνθετα, δεν είναι απλά.
Κάποιοι μπορεί να θριαμβολογούν για το όχι, το οποίο βεβαίως ελεύθερα ψήφισε ο κυπριακός λαός και πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και προπάντων από το διεθνή χώρο που μάλιστα κηρύττει θεωρητικά ότι κάνει σεβαστή την ετυμηγορία του λαού αλλά στην πράξη φαίνεται ότι ανέμεναν μόνο ναι και παίρνουν μέτρα για να «τιμωρήσουν» την Κύπρο. Το όχι λοιπόν έχει τις δικές του επιπτώσεις, οι οποίες άμεσα πρέπει να αντιμετωπισθούν συλλογικά από την κυπριακή πολιτική ηγεσία με τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει όπως έχω δηλώσει να δούμε και την πολιτική, τι κάνουμε την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα επιβάλλει, επαναλαμβάνω, να προσδιορίσουμε πολύ συγκεκριμένα το ζητούμενο τους στόχους μας, και να δούμε πότε θα είναι έυφορο το έδαφος να αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλία παρά να περιμένουμε πρωτοβουλία από άλλους.
Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία την οποία έχουμε συζητήσει. Επαναλαμβάνω, θέλω να ευχαριστήσω το ΣΥΝ για τη στήριξη που μας δίνει.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν πάρα πολύ χρήσιμη η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων σε ένα κλίμα αδελφικό, συντροφικό.
Εκτιμάμε τις προσπάθειες του ΑΚΕΛ, εκτιμάμε τους χειρισμούς του Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, θέλουμε πραγματικά να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπισθούν στην περίοδο μετά τα δημοψηφίσματα όλες οι ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις και πιέσεις. Να κρατηθεί ορατός ο στόχος μιας λύσης λειτουργικής στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση την επανένωση του νησιού.
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για την εφαρμογή της λύσης. Επίσης να αξιοποιηθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε από πλευράς ΟΗΕ το θέμα να μην εγκαταλειφθεί, να μη χρονίσει, να μην παγιωθούν τετελεσμένα. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υιοθετηθεί η άποψη της μη λύσης, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αφεθούν τα πράγματα να αποκρυσταλλωθούν σε τετελεσμένα, πρέπει να επανέλθει ενεργό το αίτημα για λύση λειτουργική με εγγυήσεις ασφάλειας.

To Γραφείο Τύπου