Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/05/2004

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του Συνασπισμού για τις αποφάσεις του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να ενισχύσει τα μέτρα καταστολής κατά των μεταναστών λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων

Με αφορμή την σύσκεψη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τις αποφάσεις για την ενίσχυση μέτρων καταστολής κατά των μεταναστών, λόγω της Ολυμπιάδας 2004, επισημαίνουμε τα εξής:

Η κυβέρνηση εναρμονίζεται και συμπλέει με τις πιο αντιδραστικές αντιλήψεις στην Ε.Ε. που δημιουργούν μια «Ευρώπη-φρούριο» απέναντι στο δράμα των λαών του Τρίτου Κόσμου. Πριμοδοτεί την ξενοφοβία και ανασφάλεια των πολιτών με το επιχείρημα της μαζικής εισόδου μεταναστών, επιχείρημα που θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν ευσταθεί μετά από 10 χρόνια συμβίωσης με τους μετανάστες στη χώρα μας.

Σήμερα πλέον, εκτός από τους πρόσφυγες λόγω πολέμου ή για πολιτικούς λόγους, οι μετανάστες μετακινούνται σε χώρες που τους έχουν ανάγκη, εκεί που καλύπτουν θέσεις εργασίας που δεν καλύπτουν οι ντόπιοι εργάτες.

Αντί για μέτρα καταστολής, επιχειρήσεις-«σκούπα» και βίαιες επαναπροωθήσεις ανθρώπων, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για μια αχτίδα ελπίδας και επιβίωσης, θα ήταν δίκαιο η κυβέρνηση να επανεξετάσει το σύστημα και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας παραμονής και εργασίας των μεταναστών στη χώρα μας. Ένα σύστημα σκληρό, άδικο, γραφειοκρατικό, που έχει σαν συνέπεια χιλιάδες μετανάστες να ζουν στον φόβο και το περιθώριο, όμηροι των εργοδοτών και της αστυνομίας, ανασφαλείς και χωρίς δικαιώματα.

Τμήμα Δικαιωμάτων