Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/01/2010

Προβλήματα των Έκτακτων Εκπαιδευτικών στα Τ.Ε.Ι. και μη πληρωμή των Ε.Ε. στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας

Ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη, Τ.Κουράκη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Εδώ και πολλά χρόνια η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας δεν είναι άλλη από την υποχρηματοδότησή τους και και την απαξίωσή τους. Οι προϋπολογισμοί των Τ.Ε.Ι είναι ανεπαρκέστατοι με συνέπεια την αδυναμία κάλυψης των αναγκών τους καθώς και την πληρωμή των μισθών των έκτακτων εκπαιδευτικών χωρίς τους οποίους τα περισσότερα Τ.Ε.Ι. της χώρας δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Καβάλας, μετά από όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες κρίσης – επιλογής, προσέλαβε 460 περίπου εκπαιδευτικούς. ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες του. Ωστόσο, οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Καβάλας παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2009 και ενώ έχει ήδη παρέλθει ο χρόνος λήξης του Χειμερινού εξαμήνου, δεν έχει αποπληρωθεί  ούτε μέρος των δεδουλευμένων του προηγούμενου εξαμήνου (Άδεια, Αποζημίωση Αδείας και Εξεταστική Σεπτεμβρίου). Όλες δε οι πιστώσεις του ΤΕΙ Καβάλας για το Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό εξαντλούνται πριν λήξει το εαρινό εξάμηνο.

Τα προβλήματα αυτά του Τ.Ε.Ι. Καβάλας απαντώνται στο σύνολο σχεδόν των Τ.Ε.Ι. της χώρας και  οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί Τ.Ε.Ι. σε πανελλήνιο επίπεδο αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

    Στα Τ.Ε.Ι. δεν έχει θεσμοθετηθεί βαθμίδα ή κλάδος του Ε.Ε.ΔΙ.Π ώστε να αξιοποιηθούν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί.

    Δεν προκηρύσσονται θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού όπου υπάρχουν έκτακτοι καθηγητές με πλήρη προσόντα με συνέπεια εκπαιδευτικοί με σημαντική ερευνητική και εκπαιδευτική εμπειρία να αδυνατούν να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό των Τ.Ε.Ι και να παραμένουν σε εργασιακή ομηρεία για 15, 20 και 25 χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ωριαίας αντιμισθίας μονοετούς διάρκειας.

    Ενώ οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί των Τ.Ε.Ι. αποτελούν το 75% του εκπαιδευτικού προσωπικού τους και εργάζονται τόσα χρόνια δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε κανένα θεσμικό όργανο των Τ.Ε.Ι.

      Εδώ και 7 χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αύξηση στο ωρομίσθιο των έκτακτων εκπαιδευτικών ώστε να αμείβονται αξιοπρεπώς σαν καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι αποδοχές τους βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνες των εκπαιδευτικών σε Ι.Ε.Κ. παρόλο που πρόκειται για διαφορετικά εκπαιδευτικά επίπεδα.

    Η προϋπηρεσία τους για τον ίδιο γνωστικό τομέα δεν αναγνωρίζεται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Το Ι.Κ.Α. δεν ασφαλίζει τους Έκτακτους Εκπαιδευτικούς Τ.Ε.Ι. αναλογικά με το πλήρες ωράριο παρά σύμφωνα με τις ημέρες που εργάζονται πράγμα που έχει σαν συνέπεια κάποιοι εκπαιδευτικοί, να ασφαλίζονται για μια ημέρα!

    Στους Ε.Ε. που είναι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αποδίδονται τα επιδόματα Αδείας, Χριστουγέννων και Πάσχα αφού από το Υπουργείο Παιδείας η εργασία τους αυτή θεωρείται υπερωριακή απασχόληση πράγμα που συνιστά μεγάλη αδικία.

Η πολιτεία απαξιώνει και υποβαθμίζει όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς που τόσα χρόνια στηρίζουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ με το ψευδές επιχείρημα της κάλυψης προσωρινών και έκτακτων αναγκών καταστρατηγούνται εργασιακά τους δικαιώματα.

    Ποιότητα και αναβάθμιση στην εκπαίδευση δεν γίνεται με δυο ταχυτήτων εκπαιδευτικούς.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1.    Για ποιους λόγους δεν έχουν καταβληθεί οι αποδοχές των Έκτακτων Εκπαιδευτικών στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας και πότε προβλέπεται η καταβολή τους;

2.    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε να καταβάλλονται εγκαίρως οι μισθοί των Ε.Ε στα Τ.Ε.Ι. όλης της χώρας και οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν το αυτονόητο δικαίωμα της αμοιβής της εργασίας τους;

3.    Προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην επίλυση των θεσμικών προβλημάτων των Ε.Ε. και εντός ποιου χρονικού πλαισίου;

4.    Είναι στις προθέσεις σας η παύση του καθεστώτος των εκτάκτων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών στην Ανώτατη εκπαίδευση και η αντικατάσταση τους με εκπαιδευτικούς μόνιμης σχέσης εργασίας; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κουράκης Τάσος