Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/01/2010

Τα μέλη της Ν.Ε. του ΣΥΝ Φλώρινας και οι γραμματείς των Π.Κ. του Νομού, σε κοινή συνεδρίαση που έγινε στις 20-1-2010, καταλήξαμε στην ομόφωνη απόφαση που δημοσιοποιούμε.

Ποιες ανάγκες οδηγούν το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ τη διενέργεια Εκτάκτου Συνεδρίου;

Καλούμε τα μέλη της ΚΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για συνέδριο ενότητας και δημιουργικής πολιτικής σύνθεσης. Οι διχαστικές, και ακόμη χειρότερα διασπαστικές κινήσεις και προτάσεις, στον ΣΥΝ ή στον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκουν αντίθετα όλα τα μέλη, τους φίλους, τους ψηφοφόρους, την κοινωνία των πολιτών.

Α. Στη σύσκεψη μελών και στελεχών Δυτικής Μακεδονίας, όπως και στις άλλες περιφερειακές συσκέψεις, κατατέθηκε η αγωνία και η θλίψη, η διάσταση σε τελική ανάλυση, μεταξύ περιφέρειας-βάσης και Αθήνας-ηγεσίας. Όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΝ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, απαξιώνουν την προσφορά των μελών και υποβαθμίζουν την έννοια της Αριστεράς με κάθε πρόσημο.

Β. Οι λειτουργίες της ΚΠΕ και της Π.Γ. του ΣΥΝ, καθώς και της Κ.Ο. και της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων, την επεξεργασία συνθετικών απόψεων και την εκφορά αριστερού θεσμικο-κινηματικού λόγου. Η δημοκρατική εκλογή του σ. Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου του ΣΥΝ και η ανάληψη της ευθύνης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ομόφωνα, ενώ επιδοκιμάζεται από την κοινωνία, δεν ανατροφοδοτείται από τα σώματα και τα πρόσωπα που τον εξέλεξαν και τον επέλεξαν.

Γ. Τα πρωτογενή γόνιμα χαρακτηριστικά των τάσεων, (ρεύματα ιδεών και κατάθεσης προτάσεων, μοχλός κινητοποίησης των μελών, αντιιεραρχική δόμηση) έχουν ελάχιστη πλέον αναπόσβεστη αξία. Η μετατροπή τους σε κλειστά συστήματα, περιχαρακωμένα οργανωτικά, αλλά με ασαφή πολιτικά πλαίσια, έχει οδηγήσει μικρές και μεγάλες, πλειοψηφούσες ή μειοψηφούσες τάσεις, στη διαχείριση - νομή κομματικής εξουσίας, εντός και σε βάρος του κόμματος.

Δ. Το ελπιδοφόρο εγχείρημα ενότητας της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να διευρύνεται και να αναβαθμίζεται ποιοτικά, οδηγείται στην οργανωτική συρρίκνωση και αποπολιτικοποιείται μέσω της αναζήτησης των ιδεολογικών συγκλίσεων. Στο προνομιακό πεδίο δράσης για το χώρο μας, (περιβάλλον-πολιτική και ανθρωποκεντρική οικολογία), έχουμε μετατραπεί σε ανενεργά ηφαίστεια. Τα κινήματα πόλης - γειτονιάς, τα τοπικά προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, δεν εντάσσονται στις προτεραιότητές μας. Κατά τα άλλα έρχονται αυτοδιοικητικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται... εκδίδοντας και ένα, και δύο, και τρία, και πολλά διαφορετικά περιοδικά... που άλλη μία φορά θα κατέχουν την απόλυτη αλήθεια για την αριστερά και το μέλλον της.

Επειδή ο χώρος της Αυγής είναι πολύτιμος και χρήσιμος για πολλούς συντρόφους και απόψεις, προτείνουμε στις 30-31.1.2010 η σύνοδος της ΚΠΕ, να πάρει απόφαση διεξαγωγής συνεδρίου με θέματα:

1.Πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΝ.

2.Σχέση μελών και οργάνων του κόμματος με το ΣΥΡΙΖΑ.

3.Περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Καλούμε τα μέλη της ΚΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για συνέδριο ενότητας και δημιουργικής πολιτικής σύνθεσης. Οι διχαστικές, και ακόμη χειρότερα διασπαστικές κινήσεις και προτάσεις, στον ΣΥΝ ή στον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκουν αντίθετα όλα τα μέλη, τους φίλους, τους ψηφοφόρους, την κοινωνία των πολιτών.

Γρ. Π.Κ. Φλώρινας

Γρ. Π.Κ. Αμυνταίου

Ν.Ε. ΣΥΝ Φλώρινας