Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/01/2010

Συνέντευξη Δημ.Στρατουλη στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

Ο Δημήτρης Στρατούλης σε συνέντευξή του στον Μπάμπη Αγρολάμπο στο Ρ/Σ «105,5 στο κόκκινο» για τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις ανέφερε τα εξής:

1. Για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο:

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη σταδιακή εφαρμογή της προσβλητικής για τη χώρα μας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η λύση του προβλήματος δεν είναι η καθυστέρηση αλλά η μη εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Καλούμε την κυβέρνηση:

•   Να μην προχωρήσει στην εφαρμογή αυτής της απόφασης, γιατί δεν έχει καμία νομική, ηθική και πολιτική βάση και γιατί είναι βλαπτική για 140.000 γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο.

•    Να αποσαφηνίσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι επαγγελματική αλλά δημόσια και κοινωνική, και επομένως με βάση την ισχύουσα με βάση τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ αρχή της επικουρικότητας δεν έχουν καμία αρμοδιότητα επʼ αυτής τα κοινοτικά όργανα παρά μόνο οι χώρες-μέλη της Ε.Ε.

•   Να εγγυηθεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο, στους ΟΤΑ και στις ένοπλες δυνάμεις για να μην τραπούν σε μαζική φυγή, με αρνητικές συνέπειες για τις ίδιες, για τα ασφαλιστικά ταμεία τους και για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τις εργαζόμενες στο δημόσιο να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στη μεγάλη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη, για να δώσουν μήνυμα αντίστασης σε όσους επιδιώκουν την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους.

 2. Για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Αποτελεί τη μέγιστη υποκρισία ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εγκαταλείπουν στα νύχια της πιο άγριας κερδοσκοπίας το ελληνικό κράτος, που  λεηλατείται με ληστρικά επιτόκια δανεισμού που ξεπερνάνε το 6%, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ χρηματοδοτεί τις εμπορικές τράπεζες της χώρας μας με το χαριστικό επιτόκιο 1% και με ενέχυρο τα δήθεν αφερέγγυα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για άμεση δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ με επιτόκιο αντίστοιχο με εκείνο που η τελευταία δανείζει αυτή τη στιγμή τις εμπορικές τράπεζες (1%).

Η κυβέρνηση, αντί να άγεται και να φέρεται και να έχει καταντήσει φύλλο και φτερό  στα χέρια της διεθνούς κερδοσκοπίας, οφείλει να διεκδικήσει αυτό το αίτημα με αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου της ΕΚΤ.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν εκπροσωπούν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τους μανδαρίνους της Ε.Ε. στη χώρα μας, αλλά πρώτα απʼ όλα το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος αυτή την ώρα δέχεται την πιο άγρια καταλήστευση και υποθήκευση του μέλλοντός του.

To Γραφείο Τύπου