Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/05/2004

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου και Γ.Τόλιου με εκπροσώπους του Πανελλαδικού Δικτύου Ενάντια στα Μεταλλαγμένα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Γ.Τόλιος, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος, συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους του Πανελλαδικού Δικτύου Ενάντια στα Μεταλλαγμένα κ.κ. Γ. Κωστή, Β. Κανελλοπούλου και Μπ. Ντελινταδάκη.

Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Δικτύου ενάντια στα Μεταλλαγμένα, κ. Γ. Κωστής, και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκαναν δηλώσεις:

Γ.ΚΩΣΤΗΣ: Εκατόν ενενήντα φορείς από όλη την Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ενάντια στα μεταλλαγμένα. Αυτό το Δίκτυο έχει οργανώσει κάποιες συναντήσεις για ενημέρωση των υπουργών και των αρχηγών των κομμάτων. Θέλουμε, λοιπόν, οι αρχηγοί των κομμάτων να δεσμευθούν τώρα, ενόψει των ευρωεκλογών, όλοι τους ότι θα πάνε στην Ε.Ε. και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και εκεί τα ελληνικά κόμματα θα ψηφίσουν ενάντια στα μεταλλαγμένα. Θέλουμε και τους ζητούμε να πάρουνε μέρος και να ενεργοποιηθεί για την Ελλάδα το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης, το πρωτόκολλο αυτό το οποίο προφυλάσσει τους Έλληνες, και τον πληθυσμό και τους καταναλωτές της Ελλάδας, από οποιοδήποτε κίνδυνο για την υγεία τους. Ένα τέτοιο κίνδυνο, δηλαδή, που αυτή τη στιγμή ενέχουν τα μεταλλαγμένα. Θέλουμε, επίσης, να προσαρμοστεί το νομικό πλαίσιο, το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, και να επεκταθεί σε ορισμένα σημεία, όπως είναι να ανοιχτούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες αυτών που λερώνουν με τα μεταλλαγμένα, αυτών που διακινούν σπόρους παράνομα, αυτών που δεν σημαίνουν τα νόμιμα μεταλλαγμένα και πρέπει να ξεκαθαριστεί το ποιος πληρώνει, ποιος δηλαδή έχει τις αστικές ευθύνες. Και εμείς προτείνουμε αυτές τις αστικές ευθύνες να τις έχει αυτός που χρησιμοποιεί τα μεταλλαγμένα: οι εταιρείες και οι διακινητές τους. Θέλουμε, επίσης, την επέκταση αυτού του νομικού πλαισίου σε 0% επιμόλυνση και να επεκταθούν ακόμα και η σήμανση αυτών που τρώνε ζωοτροφές μεταλλαγμένες, δηλαδή των ζώων και των παραγώγων κρέατος, γάλακτος, αυγών κ.λ.π.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:Η απόφαση της Ε.Ε. να επιτρέψει την κυκλοφορία μεταλλαγμένων είναι εγκληματική εξέλιξη. Αποτελεί την ακραία εκδοχή που βάζει τους νόμους της αγοράς και του κέρδους πάνω από τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας. Και ακόμη, επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα διπλό μοντέλο διατροφής, με υγιεινά και ακριβά προϊόντα για λίγους, από τη μία πλευρά, και φτηνά και μεταλλαγμένα για τους πολλούς, από την άλλη. Είναι ανάγκη να μην επιτραπεί η εισβολή των μεταλλαγμένων και σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κηρύξει τη χώρα ζώνη ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα, να εφαρμόσει τα διεθνή πρωτόκολλα και να εναντιωθεί σε όλες αυτές τις διαδικασίες οι οποίες επιχειρούν να υιοθετήσουν τη χρησιμοποίηση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εναντιωθεί γιατί η προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της ελληνικής αγροτικής οικονομίας επιβάλει την απαγόρευση της χρήσης των μεταλλαγμένων. Είναι ανάγκη και στη χώρα μας να υπάρξουν άμεσα μέτρα για να μην επιβληθεί μια εκ των πραγμάτων νομιμοποίηση των μεταλλαγμένων, όπως εκ των πραγμάτων θα νομιμοποιηθούν τα μεταλλαγμένα αν εξακολουθήσει να υπάρχει έλλειψη θεσμών και μηχανισμών ως προς τον έλεγχο, διάθεση των σπορομερίδων πριν από τα αποτελέσματα των τελικών αναλύσεων και απουσία κυρώσεων και προστίμων σε όλους εκείνους οι οποίοι εισάγουν, εμπορεύονται και είναι οι τελικοί προμηθευτές των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Ο ΣΥΝ και ενόψει και των ευρωεκλογών, αλλά και μετά, θα εξακολουθήσει να θεωρεί ως πρώτης προτεραιότητας πολιτική την προστασία του περιβάλλοντος, της αγροτικής οικονομίας και της δημόσιας υγείας και θα ζητάει από όλους αντί να ενδίδουν στις πιέσεις της αγοράς και της κερδοσκοπίας, να προβάλλουν και να στηρίζουν τον μεσογειακό τρόπο διατροφής αξιοποιώντας την ασυναγώνιστη ποιοτική υπεροχή που έχουν τα προϊόντα μας, τα προϊόντα της συμβατικής και της βιολογικής γεωργίας, χωρίς τη χρήση μεταλλαγμένων σπόρων, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, που επιμολύνουν και καταστρέφουν την παραγωγή αλλά και τη δημόσια υγεία.

To Γραφείο Τύπου