Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2010

Παρουσίαση κειμένου ως συμβολή στη συζήτηση που διεξάγεται μελών της ΚΠΕ και Ν.Ε. του ΣΥΝ κατά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, μέλος της ΚΠΕ και της Γραμματείας της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, παρουσίασε εκ μέρους των υπογραφουσών/ όντων το παρακάτω κείμενο κατά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ ως συμβολή στη συζήτηση που διεξάγεται.

ΠΡΟΣ:
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΠΕ,
ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ,
ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Με το κείμενο αυτό θέλουμε να εκφράσουμε και τη δική μας ανησυχία για τη δύσκολη εσωκομματική κατάσταση και τα αρνητικά φαινόμενα που τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν και δημιουργούν όρους απομάκρυνσης από το κόμμα και αδρανοποίησης των οργανώσεών του.

Την ίδια στιγμή τα περισσότερα από τα μεγάλα οργανωτικά προβλήματα του ΣΥΝ δεν έχουν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Χρειαζόμαστε μια ανατροπή του οργανωτικού μας. Συγχρόνως έχουμε ανάγκη από μία εσωκομματική κουλτούρα, όπου θα αναδεικνύει όλα τα θετικά στοιχεία των ιδεολογικών ρευμάτων και θα αδυνατίζει τα αρνητικά των μηχανισμών που τις περισσότερες φορές περιορίζονται απλά στην αναπαραγωγή των ηγετικών στελεχών.

Ξεκαθαρίζουμε ότι θεωρούμε δεδομένο τον χαρακτήρα του ΣΥΝ ως πολυτασικού, πλουραλιστικού φορέα, με λειτουργία τάσεων, ως ρευμάτων ιδεών στο εσωτερικό του. Όμως, αρνούμαστε να παρακολουθούμε ανήμποροι τον απολίτικο πολύ συχνά ανταγωνισμό των τάσεων, ερήμην των οργανώσεων και των μελών μας, καθώς και την αδυναμία τους ή την άρνησή τους για αναζήτηση θετικής διεξόδου από τη σημερινή προβληματική κατάσταση στο κόμμα.

Η επικράτηση των «προτεραιότητων» της κάθε τάσης έναντι των συλλογικών στόχων του κόμματος, οδηγεί σε στάσεις και συμπεριφορές που «τραυματίζουν» τη δημόσια εικόνα του ΣΥΝ, απογοητεύουν τα μέλη μας, «θολώνουν» τη φυσιογνωμία μας και ακυρώνουν την στρατηγική μας. Όλα αυτά συμβαίνουν μόνο λίγους μήνες μετά από το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, προϊόν της παρέμβασης του ίδιου του κόσμου της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την ίδια στιγμή που η οικονομική –και όχι μόνο-κρίση, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, οξύνει τις αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, στους νέους, τις νέες, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Οι διαφορετικές απαιτήσεις αυτής της κρίσιμης περιόδου, η ανάγκη μιας ισχυρής, αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης, η πολιτικά αναποτελεσματική εικόνα της εκλογικής συμμαχίας, οι προσβλητικές για τα μέλη μας συμπεριφορές ηγετικών στελεχών, η άγονη αντιπαράθεση μεταξύ της πλειοψηφίας-μειοψηφίας, επιβάλλουν την προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο, ώστε το κόμμα μας με δημοκρατικές διαδικασίες και ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, να αντιμετωπίσει τα ανοικτά ζητήματα και να συμβάλει αποφασιστικά στην υπέρβαση της σημερινής δύσκολης φάσης.

Αυτό είναι, άλλωστε, και η απαίτηση της κομματικής μας βάσης, όπως διαφάνηκε στις περιφερειακές και νομαρχιακές συσκέψεις όλης της προηγουμένης περιόδου.

Όλες κι όλοι που υπογραφούμε το κείμενο δεν δημιουργούμε μια νέα τάση στις ήδη υπάρχουσες. Αναζητούμε την ουσιαστική πολιτική αντιστοίχηση των ιδεολογικών ρευμάτων με τα σύγχρονα προβλήματα της Αριστεράς και της κοινωνίας.

Οι υπογράφουσες/- οντες:

1.    Αγαπητός Μανώλης, γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Β. Δωδεκανήσου

2.    Γάκης Δημήτρης, γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής Ν. Δωδεκανήσου

3.    Γκουτζαμάνης Κώστας, μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

4.    Δημητριάδης Δημήτρης, μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

5.    Δούρου Ρένα, μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

6.    Εφραιμίδης Δήμος, γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής ΕΒΕ Αθήνας

7.    Θεοδωρακοπούλου Νατάσσα, μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

8.    Θηβαίος Νίκος, γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής Βοιωτίας

9.    Κουρεμπές Φάνης, γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής Κορινθίας

10.    Μανταδάκης Άγγελος,  μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

11.    Μπαλάφας Γιάννης, μέλος Πολιτικής Γραμματείας

12.    Νταής Ανδρέας, γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής Θεσπρωτίας

13.    Παναρέτου Σούλα, μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

14.    Παντάπασης Γιώργος, γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής Σάμου

15.    Πασχαλίδης Νάκης, γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής Πέλλας

16.    Πουλάκης Κώστας, μέλος Κεντρικής Επιτροπής

17.    Ρήγας Παναγιώτης, μέλος Κεντρικής Επιτροπής

18.    Συρμαλένιος Νίκος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής

19.    Τσαούσογλου Τάσος, γραμματέας νομαρχιακής επιτροπής Φλώρινας

20.    Φραγκάκη Μαρίκα, μέλος Κεντρικής Επιτροπής