Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/02/2010

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων «Φροντίδα για τους υγροτόπους - μια απάντηση στην αλλαγή του κλίματος»

Σύμφωνα με διεθνείς ορισμούς υγρότοποι «είναι οι ελώδης περιοχές, βάλτοι, υγροί τυρφώνες φυσικοί ή τεχνητοί, μόνιμοι ή πρόσκαιροι, με στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό νερό καθώς και θαλασσινές περιοχές με βάθος που δεν ξεπερνάει τα 6 μέτρα».

Η σημασία τους είναι μεγάλη για την βιώσιμη ανάπτυξη. Αν και έχουν σημαντική συνεισφορά στην δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα , στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα  και στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, εν τούτοις  απειλούνται άμεσα από την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη πολιτικής για την προστασίας τους

Οι  ελληνικές  κυβερνήσεις δέσμιες ενός στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης  και των αδυναμιών λειτουργίας του Κράτους στην προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να προστατεύσουν τους Υγροτόπους της χώρας μας. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες στον τομέα αυτό όπως η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με την επέκταση του κτηματολογίου και του δασολογίου. Η εφαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με το ότι οι  υγρότοποι συνήθως είναι σε περιοχές φιλέτα για τη δόμηση, νόμιμη και αυθαίρετη.

Στο άμεσο μέλλον το στοίχημα για βιώσιμη ανάπτυξη θα παιχτεί κυρίως σε τρεις τομείς: στην πολιτική γης, στην αυτάρκεια των υδατικών πόρων και στην ενέργεια. Το πόσο θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τους υγροτόπους θα είναι ενδεικτικό αν μπορέσουμε να  καταφέρουμε να προσεγγίσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη.

 Ιδιαίτερη συμβολή στην ανάδειξη των υγροτόπων είχαν τόσο οι ανά την Ελλάδα Περιβαλλοντικές Οργανώσεις -  Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF-  όσο και το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), που ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων  αντιπροσωπεία του Συνασπισμού με επικεφαλής τον γραμματέα της β΄ ΝΕ Θεσσαλονίκης Κώστα Βουδούρη θα επισκεφτεί την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010, 12 το μεσημέρι, το ΕΚΒΥ και θα συναντηθεί με την  διευθύντρια κ. Ευτυχία Αλεξανδρίδου.

Θα ενημερωθούν για το έργο του ΕΚΒΥ και θα συζητήσουν για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, τις πιέσεις  που δέχεται το Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα καθώς και το πρόβλημα της λίμνης Κορώνεια..

To Γραφείο Τύπου