Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/02/2010

Αποσπάσματα από την πρωτολογία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαφάνεια

Για τη διαφάνεια

Πριν από δέκα χρόνια ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, τότε πρόεδρος του Συνασπισμού, και ο Φώτης Κουβέλης συναντήθηκαν με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, τον κύριο Κακλαμάνη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που είχαμε αναλάβει τότε για τη διαφάνεια στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.

Τότε οι λέξεις «διαφθορά», «διαπλοκή» ήταν περίπου απαγορευμένες και όποιος τολμούσε να θίξει το μεγάλο αυτό θέμα, είχε να αντιμετωπίσει την επίθεση όλου εκείνου του πλέγματος εξουσίας, οικονομικής δύναμης και μέσων ενημέρωσης που καλλιεργούσαν τον μύθο της ισχυρής Ελλάδας, που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα τους ρυθμούς ανάπτυξης και προετοίμαζε τη μεγάλη ιδέα της Ολυμπιάδας.

Μιλήσαμε τότε για τις «πέντε θεσμοθετημένες και άτυπες εξουσίες». Οι εξουσίες είναι η εκτελεστική, η δικαστική, η νομοθετική, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η διαπλοκή.

Στον πρώην πρόεδρο της Βουλής καταθέσαμε τότε τις προτάσεις μας για την λειτουργία της Βουλής, τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών, την κυριαρχία της αγοράς, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς, την διαχείριση των κοινοτικών πλαισίων στήριξης, τους εξοπλισμούς, τις ανεπάρκειες του πολιτικού συστήματος.

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε και τίποτε δεν έχει αλλάξει, ή μάλλον το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο πολλαπλασιασμός της διαφθοράς και της διαπλοκής. Κανείς δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις που καταθέσαμε τότε.

Έχουν περάσει δέκα χρόνια μέσα στα οποία είχαμε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και δύο εναλλαγές κυβερνήσεων, όλες στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Χάσαμε όλες τις ευκαιρίες. Χάσαμε δύο ευκαιρίες συνταγματικής αναθεώρησης, χάσαμε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που έδιναν διέξοδο από αυτό το γερασμένο και άρρωστο πολιτικό και οικονομικό σύστημα.

Δέκα χρόνια πριν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι των κομμάτων εξουσίας, σχηματίζατε ουρές  για να γνωρίσετε και να συναντήσετε τον κ. Χριστοφοράκο, σήμερα κανείς δεν τον γνωρίζει.

Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με συσκέψεις, υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ούτε με προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, είναι δικομματικό. Είναι προϊόν της μεταπολίτευσης, είναι δικό σας αποτέλεσμα. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Και όλη την διαδρομή της αδιαφάνειας και της διαπλοκής την βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στις κινητοποιήσεις του πιο παραγωγικού και δημιουργικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας. Των αγροτών. Των οποίων ο αγώνας μας κάνει περήφανους.

Που αυτές τις ημέρες αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ζουν με αξιοπρέπεια. Για το δικαίωμά τους να μένουν στον τόπο τους και να καλλιεργούν την γη τους. Και οι οποίοι δέχονται από την πλευρά της κυβέρνησης μια απίστευτη και εξοργιστική επίθεση συκοφαντίας.

Σας υπενθυμίζω λοιπόν ότι ένας βασικός λόγος που οι άνθρωποι αυτοί εξεγείρονται, είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων. Ούτε τα μισά από όσα δικαιούνται δεν πήραν. Και ακόμα χειρότερα, οι τράπεζες , ακόμα και η Αγροτική Τράπεζα, φρόντισαν να εξασφαλίσουν πρώτα απ όλα τα δικά τους συμφέροντα, παρακρατώντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών.

Αυτό, κύριε πρωθυπουργέ, δεν είναι μόνο ανήθικο. Είναι εντελώς παράνομο. Αν σκοπεύετε στʼ αλήθεια να προστατέψετε τους αγρότες, να εξασφαλίσετε το εισόδημα και τον μόχθο τους, ιδίως μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ασυδοσίας της αγοράς, προχωρήστε στη ριζική αλλαγή της συλλογικής οικονομικής οργάνωσης των αγροτών. Αλλά αυτό δεν τολμήσατε ούτε σαν τίτλο να το συμπεριλάβετε στον περιβόητο «κοινωνικό διάλογο». Δεν το επιτρέπουν οι προνομιακοί σας συνομιλητές. Οι απολύτως απαξιωμένες ηγεσίες στον συνδικαλιστικό και τον συνεταιριστικό αγροτικό χώρο.

Για τις εξελίξεις στην οικονομία

Μην επιχειρηματολογείτε ασκόπως, προσπαθώντας να συνδέσετε την προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση, με τον «πόλεμο κατά της διαφθοράς». Πρώτον γιατί δε μπορείτε στον τομέα αυτό να ομιλείτε για διαφάνεια και για διαβούλευση όταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας το περάσατε από τη βουλή σε μια συζήτηση στο πόδι. Και κυρίως όταν ψάχνουμε δυο μέρες τώρα να βρούμε την ομιλία σας στο Νταβός και την έχετε εξαφανίσει από προσώπου γης. Γιατί κύριε πρόεδρε. Τι έχετε να κρύψετε;

Και δεύτερον, δε μπορείτε να συνδέετε την οικονομική κρίση με το πόλεμο κατά της διαφθοράς γιατί ακόμα και εκεί που δεν είχαν διαφθορά δε σωθήκανε.

Η Ισλανδία, έβδομη χώρα στον κόσμο σε θεσμούς διαφάνειας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, χρεοκόπησε. Όπως είπα παραπάνω, αλλού βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος.

Όσο το πολιτικό σύστημα χαϊδεύει τα αυτιά των τραπεζιτών, των πολυεθνικών, των καναλαρχών, τόσο θα μεγαλώνει η διαφθορά, τόσο το πολιτικό σύστημα θα υποχωρεί σε ισχύ, θα είναι όμηρος των οικονομικών συμφερόντων. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών; Μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, για τις εκλογικές δαπάνες; Για την αποτροπή δωροδοκίας σε περιπτώσεις προμηθειών του δημοσίου; Για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Αν μπορούμε, έστω και αργά, θα είναι ένα θετικό βήμα. Σας ζητάμε μάλιστα να δεσμευτείτε ώστε στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση όλα αυτά που μπορούν να γίνουν πράξη, να μην μείνουν στα χαρτιά.

Μην μας ζητάτε όμως συναίνεση σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Μην μας ζητάτε συναίνεση σε οικονομικές πολιτικές που μας επιβάλλουν ξένοι οίκοι και τράπεζες, αυτοί δηλαδή που δημιούργησαν την κρίση και σώθηκαν από ζεστό κρατικό χρήμα πριν από ένα χρόνο. ΄

Μη μας ζητάτε συναίνεση, στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς,  για σκληρά οικονομικά μέτρα. Δεν συναινούμε όταν το 21 % του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όταν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι. Όταν οι αγρότες έχουν χάσει 25% του εισοδήματος τους σε μία δεκαετία και τώρα πάνε να τα χάσουν όλα. Μη μας ζητάτε συναίνεση στο πρόγραμμα σταθερότητας που πέρασε και δεν ακούμπησε από τη βουλή. Μπορεί να  θέλετε να το κρύψετε. Σας λέμε όμως ότι δεν θα σας περάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης για το πρόγραμμα σταθερότητας. Και θα υποχρεωθείτε ενώπιον του ελληνικού λαού και της βουλής, να εξηγήσετε όσα εξηγείτε σχεδόν κρυπτόμενοι στους διαδρόμους του Νταβός.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Δεν θα ματώσετε. Γιατί πολύ δύσκολα θα τα βάλετε με τα οικονομικά συμφέροντα, με όλο το πλέγμα της διαπλοκής που δημιούργησαν τα κόμματα στα οποία σήμερα είστε αρχηγοί. Η εξάρτηση του πολιτικού συστήματος, στην δικομματική του έκφραση, είναι τέτοια που οδηγεί στην καταστροφή των δημόσιων αγαθών έτσι όπως επιβάλλει το ιδιωτικό συμφέρον. Και στα κόμματά σας υπάρχουν πάρα πολλοί οπαδοί της εκχώρησης κάθε δημόσιου χώρου στην ιδιωτική σφαίρα και στα ποικιλώνυμα οικονομικά κέντρα.

Δείτε το πιο απλό θέμα, αυτό που ανέκυψε από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά και της Μονής Μεγίστης Λαύρας στην Σκύρο, όσο και αν αποκρύφτηκε από τα μέσα. Μπορείτε σήμερα να προχωρήσετε σε ρύθμιση των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας? Ή θα βρεθείτε πάλι μπροστά στο περίφημο πολιτικό κόστος?

Εμείς, έχουμε δεσμευτεί πως θα καταθέσουμε προτάσεις νόμου για όσα η κυβέρνηση ξεχάσει να κάνει ή επιλέξει να τα κάνει χωρίς να τρομάξει όσους εκμεταλλεύονται την σημερινή κατάσταση.

Ο εκσυγχρονισμός των κυβερνήσεων Σημίτη, η μεταρρύθμιση των κυβερνήσεων Καραμανλή και η διαβούλευση της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.

Μπορούν όμως ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, η νεολαία, όσοι και όσες εναντιώνονται στο κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο και στους σκοπούς που υπηρετεί.