Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/05/2004

Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή την κατάθεση καταγγελίας προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των ευρωβουλευτών του ΣΥΝ, με θέμα την "Εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας 99/70 για τους Συμβασιούχου

24Μαίου 2004

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και οι Αλ.Αλαβάνος, βουλευτής, και Δημ.Παπαδημούλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου με αφορμή την κατάθεση καταγγελίας προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των ευρωβουλευτών του ΣΥΝ, με θέμα την «Εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας 99/70 για τους Συμβασιούχους».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους είναι ένα μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα.

Έχουν ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του προβλήματος όλες οι κυβερνήσεις. Γιατί όλες οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν με πείσμα τη διοικητική δημοκρατική μεταρρύθμιση με αποκεντρωμένο κράτος, με προγραμματισμό πραγματικών αναγκών, με αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των στελεχών και αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων. Το κράτος-φέουδο και λάφυρο παραταξιακών πλειοψηφιών, τα στελέχη και εργαζόμενοι όμηροι των κυβερνητικών παραγοντικών μηχανισμών είναι ένα από τα μόνιμα αρνητικά συμπτώματα που κυριαρχούν στο δημόσιο βίο της χώρας. Τις στρατιές των εκτάκτων του ΄80-΄90 διαδέχτηκε το πλήθος των συμβασιούχων των δεκαετιών ΄90-2000 και μετά.

Είναι αναγκαίο να μπει τέλος σε λειτουργίες και πρακτικές που φαλκιδεύουν το αναφαίρετο και απόλυτο ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή. Και με τη ρύθμιση του προβλήματος των συμβασιούχων, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, να διαμορφωθεί εμπράκτως μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη ως προϋπόθεση για μια αξιόπιστη και αποτελεσματική σχέση της πολιτείας με την κοινωνία.

Το θέμα της εφαρμογής της Οδηγίας 99/70 στην Ελλάδα, που αφορά πολλές χιλιάδες εργαζομένους είναι γνωστό ότι έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανασφάλεια αυτών των εργαζομένων. Έπρεπε η Οδηγία αυτή να έχει εφαρμοστεί απ΄ όλα τα κράτη-μέλη την 10η Ιουνίου 2001. Αντί γι αυτό όμως και για λόγους που ποτέ δεν διευκρινίστηκαν η Κομισιόν έδωσε παράταση εφαρμογής στην Ελλάδα μέχρι την 10η Ιουνίου του 2002.

Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση παραβίασε και την παράταση και ολοκλήρωσε το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα 81/2003 τον Απρίλιο του 2003.

Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα του 2003 δεν ενσωμάτωνε σωστά την Οδηγία και προκάλεσε την αντίδραση των υπηρεσιών της Κομισιόν, οι οποίες ξεκίνησαν τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολούθησε μία πολιτική κωλυσιεργίας για 3 σχεδόν χρόνια. Έτσι κρατούσε σε ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους. Τα στελέχη των προηγουμένων κυβερνήσεων και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεν μπορούν εκ του ασφαλούς και να αυθαιρετούν, όταν είναι κυβέρνηση, και να δημαγωγούν όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Η Ν.Δ. υιοθέτησε το αίτημα και προεκλογικά υποσχέθηκε σε 250 χιλιάδες συμβασιούχους την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Και η Ν.Δ. και τα στελέχη της θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να υπόσχονται προεκλογικά, όταν είναι στην αντιπολίτευση, κι όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση να αρχίζουν τις υποσχέσεις τους να τις παίρνουν πίσω.

Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004 ρητά και κατ΄ επανάληψη είχε δηλώσει ότι θα εφαρμόσει την Οδηγία 99/70 και στην Ελλάδα. Στις 4 Μαίου του 2004 έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα», με ρητή πρόβλεψη ότι η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2004.

Για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται άλλο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα ξεκινήσει στο μέλλον.

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά το δημόσιο τομέα εφαρμόζει αποσπασματικά την Οδηγία 99/70, εξαιρεί μεγάλο τμήμα των συμβασιούχων από τις ρυθμίσεις και έχει σοβαρά νομικά προβλήματα τα οποία θα προκαλέσουν νέα παρέμβαση της Κομισιόν.

Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι χρειάζεται παγία ρύθμιση του θέματος και όχι ρύθμιση του προβλήματος ως έχει σήμερα μονάχα. Επίσης, ρητή πολιτική δέσμευση ότι δεν θα δημιουργηθούν στο μέλλον καταστάσεις όμοιες με τις σημερινές που υπάρχουν. Κατά τρίτο λόγο, ότι η ρύθμιση πρέπει να είναι ενιαία, χωρίς διακρίσεις, ρύθμιση δηλαδή η οποία να μην αποκλείει κατηγορίες εργαζομένων με διαφοροποιούμενα επιχειρήματα. Και επίσης πρέπει να προσδιοριστεί με πλήρη ακρίβεια ότι έχει καθολική εφαρμογή η ρύθμιση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, με απαρίθμηση όλων των τομέων που υπάγονται στο ευρύτερο δημόσιο με τον σημερινό τρόπο λειτουργίας. Γιατί γνωρίζετε ότι καθιερώνονται επ΄ αυτού διαφορετικές εκτιμήσεις και διαφορετικά κριτήρια.

Ο Συνασπισμός ήταν το μοναδικό κόμμα το οποίο ανάδειξε το θέμα των συμβασιούχων, αντιμετώπισε συστηματικά την κωλυσιεργία και την στρεψοδικία των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στήριξε το δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων και σήμερα με πολιτική συνέπεια και ειλικρίνεια απαιτεί να πάψει η ομηρία και η κοινωνική ανασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, πιστεύουμε ότι η Κομισιόν δεν χρειάζεται να αναμένει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία κατάρτισης των Προεδρικών Διαταγμάτων προκειμένου να κρίνει το περιεχόμενό τους. Με αυτή την έννοια, στο βαθμό που έχει δικαίωμα να παρέμβει και τώρα, έχουμε αποφασίσει να προσφύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός των αμέσως επομένων ημερών.

To Γραφείο Τύπου