Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/02/2010

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου

Οι διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα είχαν μεγαλύτερο νόημα αν γινόντουσαν πριν την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εφόσον η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει μια πολιτική, ο μόνος λόγος αυτών των συναντήσεων είναι για να πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση ήδη αποφασισμένων, σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων.   Βεβαίως είναι γνωστό στον πρωθυπουργό ότι συναίνεση σʼ αυτή την πολιτική μπορεί να έχει μόνο από την Δεξιά, από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη.

Εμείς κατανοούμε πλήρως ότι η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μια πολλή μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Πιστεύουμε, όμως, ότι μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα, ακόμη μεγαλύτερος από την ίδια την κρίση, είναι να ακολουθήσει αυτήν την πολιτική που μας υπαγορεύουν τόσο το κυρίαρχο λόμπυ στην Ε.Ε., όσο και οι χρηματαγορές, δηλαδή οι κερδοσκόποι. Μια πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα βαθύ τέλμα. Και ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας που δεν θα είναι Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά αποσταθεροποίησης για την ελληνική κοινωνία και εξόντωσης για τους εργαζόμενους.

Επαναλάβαμε για άλλη μια φορά τις προτάσεις μας στον πρωθυπουργό για την ανάγκη ενός μεσο-μακροπρόθεσμου προγράμματος:

•    για τη σταθεροποίηση της οικονομίας που να συνδυάζεται, όμως, από δημόσιες επενδύσεις,

•    για την ανάπτυξη

•    για ένα σχέδιο στήριξης της απασχόλησης, των χαμηλών μισθών και συντάξεων

•    για τη δημιουργία μιας ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση

•    για τη δημιουργία δημόσιου πόλου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να  σπάσει το καρτέλ των τραπεζών.

•    για την αναζήτηση συμμαχιών με τις χώρες του Νότου στην Ε.Ε. ώστε να διεκδικήσουμε είτε απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ είτε ευρωομόλογο

•    για ένα σχέδιο μετατροπής μέρους του εξωτερικού δανεισμού σε εσωτερικό με το λεγόμενο «λαϊκό ομόλογο»

•    για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που θα αναδιανείμει τα βάρη και κυρίως θα καταργήσει όλες εκείνες τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο που θέσπισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και όλα τα ειδικά καθεστώτα φοροαπαλλαγών

•    για ένα πρόγραμμα στήριξης των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων.

Είναι προτάσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει επανειλημμένως.

Εκφράσαμε στον πρωθυπουργό την πεποίθηση ότι οι λαϊκές αντιστάσεις και κινητοποιήσεις απέναντι σε αυτά τα μέτρα, που απʼ ότι φαίνεται είναι αποφασισμένος να λάβει, είναι απολύτως αντίρροπες κινήσεις προς τις εκβιαστικές και πιεστικές κινήσεις που δεχόμαστε από την Ε.Ε.

Συνεπώς, εμείς το επόμενο διάστημα θα πρωτοστατήσουμε στην προσπάθεια δημιουργίας αντιστάσεων, διεκδικήσεων, αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, προκειμένου να διεκδικήσει ένα διαφορετικό μέλλον, μια ζωή με αξιοπρέπεια, ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό το σκοτεινό μέλλον που ετοιμάζουν για τη χώρα μας οι κερδοσκόποι και το διευθυντήριο της Ε.Ε., υπαγορεύοντας ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα βυθίσει στην ύφεση την ελληνική οικονομία.

-    Σας ζήτησε να συμφωνήσετε σε μέτρα πέρα από τα γνωστά του Προγράμματος Σταθερότητας;

Δεν μπορώ να το πω αυτό. Όχι

-    Την εικόνα που σας έδωσε για την οικονομία πώς θα την περιγράφατε;

Την εικόνα για την οικονομία την ξέραμε, δεν είναι κάτι καινούργιο. Άλλωστε εμείς ήμασταν αυτοί που τις περιόδους που όλοι πανηγύριζαν για την ισχυρή Ελλάδα, την ισχυρή οικονομία, είχαμε εκφράσει την άποψη ότι οδεύουμε σε πάρα πολύ αρνητικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός μου έδωσε την εικόνα ότι κατανοεί και τις θέσεις μας αλλά και την κρισιμότητα της κατάστασης, έδειξε, όμως ότι αυτή τη στιγμή είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας που καμία σχέση, βεβαίως - και το γνωρίζουμε όλοι αυτό - δεν έχει με τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Είναι, κατά τη γνώμη μας, λαθεμένες επιλογές, το επισημάναμε αυτό και πιστεύουμε ότι οι κινητοποιήσεις, η αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού μπορεί να είναι η μόνη διέξοδος δημιουργίας αντίρροπων τάσεων προς αυτές που είναι αποφασισμένος ο πρωθυπουργός να υλοποιήσει.

-    Σας ζήτησε να «μαζέψετε» κινητοποιήσεις;

Δεν υπήρξε καμιά προτροπή να «μαζέψουμε» κινητοποιήσεις.

-    Αυτήν την ώρα δεν πιστεύετε ότι χρειάζεται προτροπή για εθνική συστράτευση;

Και θα επαναλάβουμε σε σχέση με αυτό που λέτε για εθνική συστράτευση, ότι για μας δεν μπορεί να υπάρξει εθνική συστράτευση σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που είναι νεοφιλελεύθερο, που στηρίζεται από τη δεξιά στη χώρα μας και από τις δυνάμεις εκείνες που επιθυμούν να αντιμετωπιστεί η κρίση ως μια ευκαιρία για μια νέα μεγάλη αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών και εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας.

To Γραφείο Τύπου