Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/02/2005

Το νεοφιλελεύθερο μανιφέστο του κ.Μπαρόζο συνιστά λαιμητόμο για τα κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ε.Ε.

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη, μέλους ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την παρακάτω δήλωση σε σχέση με το Πρόγραμμα δράσης για την Ε.Ε., που παρουσίασε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ.Μπαρόζο.

Το πρόγραμμα δράσης για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο παρουσίασε ο Πρόεδρός της κ. Μπαρόζο, στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής της Λισσαβόνας, συνιστά ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο μανιφέστο που προωθεί την κοινωνική κατεδάφιση της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα αυτό αποβλέπει αποκλειστικά και μόνο στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην βαθύτερη απορύθμιση των αγορών, ειδικότερα των υπηρεσιών στην Ε.Ε. και στην απαξίωση του όποιου εναπομείναντος ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους στο όνομα, δήθεν, του εκσυγχρονισμού του.

Η στρατηγική Μπαρόζο αποτελεί μια βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή, μιας και προδιαγράφει τον πλήρη «εξαμερικανισμό» της ευρωπαϊκής οικονομίας, ερήμην των λαών και των αντιπροσωπευτικών θεσμών των κρατών μελών της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που επιδίδονται σε ανούσιους διαχειριστικούς καυγάδες για την ελληνική οικονομία, όχι μόνο τηρούν απόλυτη σιωπή αλλά και επί της ουσίας ευθυγραμμίζονται με τις στρατηγικές επιλογές του κ. Μπαρόζο, που υποθηκεύουν τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων, διαγράφοντας ένα εφιαλτικό κοινωνικό μέλλον για τον ελληνικό λαό.

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει τη ριζική του αντίθεση στο πρόγραμμα δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση και το οποίο θα ενισχυθούν το επόμενο διάστημα οι κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας και το άνοιγμα του ασφαλιστικού σε βάρος των εργαζομένων.

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει εκ νέου την αντίθεσή του στο λεγόμενο Ευρωσύνταγμα, που θεσμοποιεί το νεοφιλελευθερισμό. Προβάλλει την ανάγκη κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε., στο οποίο ομνύουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, και την αντικατάστασή του, στη βάση των 9 προτάσεων που έχουμε καταθέσει, από μια νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την αειφόρο ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την απασχόληση, ως πρώτο βήμα για μια συνολικότερη κοινωνική στροφή στην Ευρώπης.

To Γραφείο Τύπου