Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/05/2004

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου και Δ.Παπαδημούλη με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και ο Δημ. Παπαδημούλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΧΡ.ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει για να ενημερώσουμε τα κόμματα για τις αποφάσεις του συνεδρίου μας, συναντηθήκαμε σήμερα με την ηγεσία του Συνασπισμού, τον Πρόεδρο και τον κ. Παπαδημούλη, και τους ενημερώσαμε εκτενώς επί των θεμάτων που αποφασίσαμε και που απασχολούν τους Έλληνες εργαζόμενους σε συνδυασμό βεβαίως με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι.
Η συνάντηση γίνεται μία μέρα μετά την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενημερώσαμε και επί αυτού του θέματος τον κ. Πρόεδρο και αναδείξαμε την ανάγκη και για άλλες υποστηρικτικές πολιτικές, ώστε η αξιοπρέπεια του περιεχομένου αυτής της σύμβασης να εξελιχθεί έτσι, διασφαλίζοντας το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των μισθωτών.
Για να γίνει αυτό δεν πρέπει να έχουμε ακρίβεια. Και ιδιαίτερα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων δώσαμε χτες στη δημοσιότητα μια πρόταση με αφορμή μια σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εμπορίου. Είμαστε παρόντες να παρέμβουμε στις εξελίξεις ώστε να μην υπάρξει αισχροκέρδεια εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί, αν έχουμε τέτοια φαινόμενα, η χώρα μας θα το πληρώσει ακριβά. Δεν θα το πληρώσει μόνο για φέτος, αλλά θα το πληρώσει και για τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα χρειάζεται αλλαγή του φορολογικού συστήματος έτσι ώστε να έχουμε μια δίκαιη φορολογία και ιδιαίτερα να δούμε τα μεσαία εισοδήματα, τα οποία δοκιμάζονται πολύ περισσότερο από τις υφιστάμενες φορολογικές ρυθμίσεις.
Υπάρχουν τα ζητήματα της ανεργίας και της ποιότητας της εργασίας -μιλάω για τις εργασιακές σχέσεις- ως προτεραιότητα της Γενικής Συνομοσπονδίας τα θέτουμε και το επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες και προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο δρόμος είναι ανηφορικός, έρχονται δύσκολες μέρες. Ευχόμαστε να μην δυσκολέψουν τα πράγματα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι κι αλλιώς όμως θα είμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση και εξέλιξη που θα συναντήσουμε μπροστά μας.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα του 2004 ζουν μέρες ακρίβειας, αδικίας και ανασφάλειας. Αυτά τα προβλήματα δεν είναι εποχικά, δεν είναι περιστασιακά, είναι μόνιμα ακριβώς γιατί η περιβόητη σύγκλιση δεν ήρθε ούτε το 2000, ούτε το 2004, ούτε πρόκειται να έρθει το 2008. Τα χρονοδιαγράμματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν ανταποκρίνονται σε όλα όσα κατά καιρούς λένε, από την στιγμή που εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες παράγουν τις μεγάλες κοινωνικές αποκλίσεις. Και η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν πρέπει να ξεχνάει τι έλεγε ως αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ξεχνάει τι έκανε ως κυβέρνηση.
Τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν απαιτούν πολιτικές δικαιοσύνης και πολιτικές με κοινωνικό περιεχόμενο. Σήμερα είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε για μια γενναία αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, για μια δίκαιη δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, για πολιτικές υπέρ της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας.
Τα μεγάλα προβλήματα τα εισοδηματικά, τα συνταξιοδοτικά, το φορολογικό, τα ζητήματα της διεύρυνσης της κοινωνικής πολιτικής έχουν και την ευρωπαϊκή τους διάσταση και χρειάζεται και εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αγώνας για να αντιμετωπιστούν οι προδιαγραφές των εξισώσεων ενός Συμφώνου Σταθερότητας το οποίο ανακυκλώνει την κοινωνική αδικία και διευρύνει την κοινωνική δυσφορία.
Είναι αναγκαίο να επισημάνω ότι και με τα συνδικάτα και με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ πρέπει να δώσουμε έναν αγώνα για μιαν Ευρώπη η οποία δεν θα δει το κοινωνικό πρότυπου που είναι ουσία του πολιτισμού να συρρικνώνεται και να κατεδαφίζεται. Χρειάζεται και στην Ελλάδα του 2004 να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι μέρες είναι πιεστικές για τους εργαζόμενους. Όταν το 22% του πληθυσμού είναι στα όρια της φτώχειας, όταν η ανεργία εξακολουθεί να είναι μεγάλη και όταν η ανασφάλεια των εργαζομένων κυριαρχεί, δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική αισιοδοξία.
Εμείς στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και εκτιμάμε ότι, όπως και πάντα έτσι και σήμερα, οι αγώνες των εργαζομένων είναι για μια διευρυμένη κοινωνική πολιτική που είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη εξέλιξη. Πολύ περισσότερο όταν σήμερα οι όροι εργασίας αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων υφίστανται και αυτά κακοποίηση και συστηματική συρρίκνωση που βάζει πια, μαζί με το κοινωνικό πρόβλημα, και έντονο το πρόβλημα της δημοκρατικής προστασίας των εργαζομένων.

To Γραφείο Τύπου