Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/02/2010

Ανακοίνωση Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ σχετικά με την επιστολή της κας Διαμαντοπούλου για το άσυλο

Η επιστολή της υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου προς τους πρυτάνεις για το θέμα του ασύλου επαναφέρει την από καιρό εκφρασμένη αντίληψή της σχετικά με το ζήτημα. Η κα υπουργός  ουσιαστικά ζητά την πλήρη ευθυγράμμιση των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που εδώ και καιρό υλοποιούνται, με απώτερο στόχο την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. 

Η Υπουργός Παιδείας, με αυτήν την κίνηση, παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο το πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, υποδεικνύοντας σε αυτά με ποιο τρόπο πρέπει να συμμορφωθούν στις επιταγές της κυβέρνησης .

Ο ορισμός του ασύλου με τόσο αυστηρό τρόπο στους χώρους έρευνας και εκπαίδευσης, καθώς και με στενά εκπαιδευτικά κριτήρια,  ουσιαστικά αλλοιώνει εντελώς το χαρακτήρα του. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα άσυλο εθιμικού χαρακτήρα, που δεν θα επιτρέπει την ανάπτυξη συλλογικών διαδικασιών στο εσωτερικό των ΑΕΙ.  

Απέναντι σε αυτή την ολοένα κλιμακούμενη αμφισβήτηση του περιεχομένου και της ύπαρξης του πανεπιστημιακού ασύλου, είναι αναγκαία η υπεράσπισή του ως συστατικού στοιχείου του Πανεπιστημίου αλλά και ως αναπόσπαστου στοιχείου της Δημοκρατίας.

Τμήμα Παιδείας