Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/02/2010

Στεγαστικό πρόβλημα 20ου & 164ου Δημοτικών, 23ου &63ου Νηπιαγωγείων & 67ου Λυκείου Αθηνών

Ερώτηση Αλ.Τσίπρα, Τ.Κουράκη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Τα Δημοτικά Σχολεία 20ο  και 164ο , τα Νηπιαγωγεία 23ο και 63ο με συνολικό δυναμικό 455 μαθητών περίπου και το 67ο  Λύκειο της Αθήνας συστεγάζονται εδώ και αρκετά χρόνια σε ένα παλιό κτίριο, στη δ/νση Μαυρογένους 8, αναγκαστικά  με εναλλασσόμενες βάρδιες.

Λόγω του περιορισμένου χώρου, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά αλλά και τα φροντιστηριακά μαθήματα του λυκείου.Οι αίθουσες  και οι τουαλέτες χρησιμοποιούνται από κοινού από μαθητές  6 ως 18 ετών. Όπως είναι φυσικό οι συνθήκες υγιεινής  είναι προβληματικές, αφού δεν είναι δυνατό να αεριστούν και να καθαριστούν οι χώροι μεταξύ των δύο βαρδιών, γιατί το ένα σχολείο τελειώνει στις 14:00 και το άλλο αρχίζει στις 14:15.

Στις εξεταστικές περιόδους, τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά λειτουργούν μεσημβρινές και απογευματινές ώρες,  με τις προφανείς λόγω και καιρικών συνθηκών αντιξοότητες, ενώ ακόμη πιο προφανή είναι τα προβλήματα των μαθητών του Λυκείου με την εφαρμογή του εναλλασσόμενου πρωινού-απογευματινού  ωραρίου, όταν πρέπει να συνδυάσουν τα φροντιστηριακά τους μαθήματα.

Με τα νέα προγράμματα εκπαίδευσης, το  Λύκειο χρειάζεται ειδικούς χώρους για εργαστήρια πληροφορικής, φυσικών επιστημών κλπ. όπως και αίθουσες ενισχυτικής διδασκαλίας. Το υφιστάμενο διδακτήριο δεν διαθέτει ούτε κατάλληλους ούτε επαρκείς χώρους, χρησιμοποιούνται δε ακόμη και τα υπόγειά του ως χώροι διδασκαλίας.

 Τα σχολικά συμβούλια των δημοτικών σχολείων με υπομνήματά τους(65/21-5-199 & 69/11-5-2009) έχουν επισημάνει αναλυτικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν  προτείνει τη μεταστέγαση του 67ου Λυκείου στο νεόκτιστο διδακτήριο του 67ου Γυμνασίου, του οποίου είναι  η συνέχεια άλλωστε, αφού με τις προδιαγραφές του εξασφαλίζει την κατάλληλη λειτουργικότητα και καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες  και του Λυκείου και βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αγ. Μελετίου και Λιοσίων. Άλλωστε η περιοχή όπου στεγάζονται τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά καλύπτεται από το 19ο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Επειδή οι γονείς της περιοχής είναι  εργαζόμενοι και η ύπαρξη ολοήμερων σχολείων αναγκαία και επειδή είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει στους μαθητές εκπαίδευση  με όλες τις προϋποθέσεις και συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας,

Ερωτάται η κα  Υπουργός

1.    Σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί για την εύρυθμη λειτουργία των προαναφερθέντων σχολείων;

2.    Θα προγραμματίσει τη μεταστέγαση του 67ου Λυκείου είτε στο κτίριο του 67ου Γυμνασίου είτε σε άλλο κτίριο που θα νοικιαστεί ή κατασκευαστεί και με ποιο  χρονοδιάγραμμα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αλέξης Τσίπρας

Τάσος Κουράκης