Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/02/2010

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παν.Λαφαζάνη στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

-    Τα περιμένατε αυτά τα μέτρα;

Νομίζω ότι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις πιέσεις οι οποίες υπήρχαν και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των κεφαλαιαγορών, ήταν φανερό πως η κυβέρνηση, υπάκουη και όμηρη των κεφαλαιαγορών και των διευθυντηρίων, θα ακολουθούσε με πολύ σκληρά μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν  όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση αυτή προετοιμάζει έναν εφιάλτη. Δεν έχουμε κυβέρνηση αλλά στην ουσία έχουμε μια επιτροπή διαχείρισης και διεκπεραίωσης των κατευθύνσεων των Βρυξελλών και των κεφαλαιαγορών. Η κυβέρνηση έχει μετατραπεί μια επιτροπή διαχείρισης των προσανατολισμών και κατευθύνσεων των διεθνών κεφαλαιαγορών και του διευθυντηρίου της Ε.Ε. Στην ουσία η χώρα τελεί υπό οικονομική κατοχή.

-    Πριν από λίγο ο κ.Γείτονας μας έλεγε ότι όταν η χώρα χρωστάει τόσα δις ευρώ, ποια είναι η άλλη λύση; Εσείς τι απαντάτε;

Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, αρκεί να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θέλει να επιδείξει πολιτική βούληση να τις ακολουθήσει.  Να έρθει σε ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα, με κανόνες και ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί σε ανύποπτο χρόνο και υπηρετούν νεοφιλελεύθερα μονεταριστικά δόγματα. Και, δυστυχώς, αυτές οι κατευθύνσεις έχουν χρεοκοπήσει. Διότι, αυτά τα μέτρα δεν οδηγούν πουθενά και δεν ανοίγουν καμιά προοπτική. Θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε μεγάλη και βαθύτατη ύφεση μέσα στο 2010. Αυτό θα αποδιοργανώσει πλήρως την εκτέλεση του προϋπολογισμού και οποιουδήποτε φύσης σχεδίου για μείωση των ελλειμμάτων. Με την επερχόμενη ύφεση, θα καταρρεύσουν κυριολεκτικά τα έσοδα και θα ανέβουν οι δαπάνες. Επομένως, οδηγούμε την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο.

Ιδιαίτερα, θα τόνιζα, ότι είναι ανάλγητο και σχεδόν βάρβαρο το μέτρο το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ποιος θα δίνει την σύνταξη ο παπάς ή τα ασφαλιστικά ταμεία;

Σʼ αυτό πρέπει να μας απαντήσει  ο κ. Πρωθυπουργός. Αυτό είναι πλέον το δίλλημα που θέτει ο κ. Παπανδρέου όταν μας λέει ότι θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό το μέτρο είναι τρομερό. Πέραν, του ότι δεν θα αποδώσει σε σχέση με την ενδυνάμωση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων, είναι απολύτως ανάλγητο και βάρβαρο. Στην ουσία, είναι μη σύνταξη για χιλιάδες κόσμου που έπρεπε στα γεράματά του να πάρει κάτι.

-    Απέναντι σʼ αυτές τις εξαγγελίες τι αντιστάσεις μπορούν να δημιουργηθούν;

Σήμερα, χρειάζεται ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο. Πρώτα απʼ όλα, βεβαίως, όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς οφείλουν να βρεθούν συμπαραταγμένες για να αντισταθούν και να αντικρούσουν αυτή τη θύελλα των μέτρων ώστε να τα πάρει πίσω η κυβέρνηση και να διαμορφώσουν νέους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένου να ακολουθήσει η χώρα μια άλλη πορεία. Μια διαφορετική, προοδευτική πορεία. Και μπορούμε να την ακολουθήσουμε.

Είναι ρεαλιστικό να πάμε σε μια άλλη προοδευτική πορεία και θα έλεγα ότι είναι μονόδρομος σʼ αυτή την συγκυρία.

Διότι, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι μόνο κοινωνικά σκληρά αλλά θα οδηγήσουν την οικονομία σʼ ένα κατήφορο που δεν θα έχει τέλος. Πάμε σε μια βαθιά ύφεση που μπορεί να την ακολουθήσει μια μακροχρόνια στασιμότητα. Η χώρα, με τις σκληρές ρυθμίσεις που προωθούνται, κινδυνεύει με μια μεγάλη και πρωτοφανή παρακμή. Η ανατροπή είναι η μόνη διέξοδος και η μόνη λύση.

-    Ο κ. Παπανδρέου λέει το ακριβώς αντίθετο. Παίρνει λέει αυτά τα μέτρα τώρα για να μην φτάσει η χώρα στην παρακμή.

Για να μιλάμε λογικά, είναι σαφές ότι αυτά τα μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση στην οικονομία. Είχαμε μια υποχώρηση της ανάπτυξης, πάνω από 1% μέσα στο 2009, με τα στοιχεία που έχουμε- όσο αξιόπιστα είναι αυτά- και το 2010 θα πάμε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση η οποία με αυτά τα μέτρα θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Επομένως, ποια είναι η διέξοδος που προσφέρουμε στην ελληνική οικονομία; Το έλλειμμα πράγματι πρέπει να μειωθεί, όπως και το χρέος, όμως πρέπει να μειωθούν όχι με τον δρόμο των άγριων περικοπών σε εισοδήματα και δικαιώματα αλλά με τον αναπτυξιακό δρόμο. Δηλαδή το έλλειμμα και το χρέος μπορεί να πέφτουν όσο τροφοδοτούμε την ανάπτυξη στη χώρα, όσο συγκρατούμε την ύφεση και ανοίγουμε αναπτυξιακούς δρόμους. Γιατί μʼ αυτόν τον τρόπο θα πέφτει το έλλειμμα και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο δρόμος του να πάμε σε τρία χρόνια λαιμητόμου, που θα κόβουμε δικαιώματα, εισοδήματα, θα βάζουμε επιπλέον φόρους και θα αυξάνουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι φαύλος κύκλος. 

To Γραφείο Τύπου