Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/02/2010

Αυθαίρετη και παράνομη λήψη προανακριτικών καταθέσεων σε δημόσιο χώρο

Ερώτηση Αλ.Τσίπρα, Η.Διώτη, Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Ν.Τσούκαλη προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη - Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μέσα σε ένα καλοστημένο σκηνικό καταστρατήγησης θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και καταπάτησης κάθε έννοιας δικονομικής προστασίας, το πρωί της Κυριακής 31/01/2010, σε δύο καφενεία του ορεινού Δημοτικού Διαμερίσματος Μεσοχώρας, διενεργήθηκε η λήψη προανακριτικών καταθέσεων εννέα συνολικά μόνιμων κατοίκων της, που φέρονται ως ύποπτοι για την τέλεση του αδικήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Συγκεκριμένα στις 17/3/2009 πλήθος κατοίκων της Μεσοχώρας που αντιτίθεται στη συνέχιση των εργασιών του φράγματος Μεσοχώρας – έργο της εκτροπής Αχελώου -, είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του χωριού, εμποδίζοντας την πρόσβαση των υπαλλήλων της Υπηρεσίας κτηματογράφησης και του συνοδευτικού περιπολικού της Αστυνομίας στην προς κτηματογράφηση περιοχή, εφαρμόζοντας συλλογικές αποφάσεις των κατοίκων και των συλλόγων της Μεσοχώρας.

Η πλειοψηφία των κατοίκων, τριακόσιοι περίπου, με προγενέστερη αίτηση τους στο ΣτΕ ζητούσε να κριθεί ο νόμος 3734/2009, σύμφωνα με διατάξεις του οποίου ενεργούσε το συνεργείο κτηματογράφησης, ως αντισυνταγματικός. Τελικά, η κτηματογράφηση δεν πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα και η κινητοποίηση έληξε ειρηνικά.

Εντούτοις, εντός του καλοκαιριού, οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι πληροφορήθηκαν ότι ασκήθηκε εναντίον τους αυτεπάγγελτη δίωξη για το περιστατικό αυτό.

Μέχρι και σήμερα, σε κανέναν από αυτούς , όπως καταγγέλλεται, δεν έγινε επίδοση της σχετικής κλήσης προς χορήγηση έγγραφης κατάθεσης από κανένα σχετικό αρμόδιο όργανο, όπως σαφώς ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ορίζει (αρθ. 155, παρ.1).

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελική αρχή Τρικάλων, αλλά παραβιάζοντας βασικούς δικονομικούς κανόνες, δύο ένστολοι αστυνομικοί του Α.Τ. Πύλης μετέβησαν ημέρα Κυριακή 31/1/2010 στο κέντρο της Μεσοχώρας και ενώ δεν είχαν επιδώσει τις νόμιμες κλητεύσεις προς τους φερόμενους ως κατηγορούμενους τους καλούσαν προφορικά και μετά από υποδείξεις άλλων «πρόθυμων προς συνεργασία» κατοίκων, να προσέλθουν στα δύο καφενεία του χωριού, προκειμένου να υφαρπάξουν ανωμοτί καταθέσεις εκ μέρους τους, παρά το γεγονός ότι η Μεσοχώρα διαθέτει και αστυνομικό σταθμό , όσο και δημοτικό γραφείο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε έσχατη περίπτωση για αυτό το λόγο.

Η λήψη των προανακριτικών αυτών καταθέσεων από τους δύο ένστολους αστυνομικούς υπαλλήλους του Α.Τ. Πύλης έλαβε χώρα σε δημόσιο χώρο, παραβιάζοντας κάθε αρχή τήρησης της μυστικότητας των προανακριτικών πράξεων, αιφνιδιαστικά χωρίς την προηγούμενη νόμιμη και εμπρόθεσμη κλήτευσή τους, εκθέτοντας τους φερόμενους ως κατηγορουμένους σε όλους τους θαμώνες των προαναφερθέντων καταστημάτων αλλά και στο σύνολο των κατοίκων, οι οποίοι ασφαλώς και άμεσα διαπίστωσαν ότι συγχωριανοί τους ανακρίνονται από αστυνομικούς στους πιο προσβάσιμους αυτή την εποχή χώρους του χωριού τους.

Ήδη, τα γεγονότα της Κυριακής γνωστοποιήθηκαν με καταγγελία των κατοίκων στην αρμόδια εισαγγελέα, με στόχο την ακύρωση των ληφθέντων καταθέσεων.

Δεδομένων των ανωτέρω και επειδή:

-Πρόκειται για μια απαράδεκτη, προκλητική, παράνομη, αντιδικονομική και αυθαίρετη πράξη η οποία μοναδικό στόχο είχε να τρομοκρατήσει τους κατοίκους της Μεσοχώρας που χρόνια τώρα αντιστέκονται στον αφανισμό του χωριού τους από την δημιουργία της τεχνητής λίμνης του φράγματος Μεσοχώρας στον Αχελώο ποταμό αλλά και την καταστροφή του φυσικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος από την κατάκλυση του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.

-Επειδή με την ενέργεια αυτή των αστυνομικών υπαλλήλων καταστρατηγήθηκαν βασικά ανθρώπινα, πολιτικά και δικονομικά δικαιώματα των συγκεκριμένων πολιτών.

-Επειδή τίθεται θέμα εγκυρότητας της όλης διαδικασίας.

Ερωτώνται ο κκ. Υπουργοί:

•    Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε εκ μέρους των αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκτελούσαν χρέη προανακριτή σχετικά με την λήψη των προανακριτικών καταθέσεων, χωρίς την προηγούμενη επίδοση νόμιμης και εμπρόθεσμης κλήτευσης των φερομένων ως κατηγορουμένων, που πραγματοποιήθηκε σε μικρούς δημόσιους χώρους και κατά παράβαση άρθρων του ΚΠΔ που επιβάλουν την τήρηση απόλυτης μυστικότητας σχετικά με την διενέργεια προανακριτικών πράξεων, βρίσκει σύμφωνη την πολιτική ηγεσία των δύο συναρμοδίων Υπουργείων;

•    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ηθική αποκατάσταση των θιγομένων πολιτών από την εξόφθαλμα παράτυπη και αντιδικονομική διαδικασία που ακολουθήθηκε και, κυρίως, τί θα πράξουν προκειμένου να ακυρωθούν και να εξαφανισθούν οι παραπάνω προανακριτικές πράξεις ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τσίπρας Αλέξης

Διώτη Ηρώ

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Τσούκαλης Νίκος