Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/02/2010

Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 (Σ. Κοσιώνη)

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 (Σ. Κοσιώνη), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βʼ Αθήνας Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε: 

Για την Οικονομία

«Οι συστάσεις της Κομισιόν δεν εκπλήσσουν. Αυτό που έχει εκπλήξει δυσάρεστα πάρα πολλούς, είναι το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Ανατρέπει πλήρως όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά.

Αντί για αυξήσεις μισθών έχουμε μεγάλες μειώσεις. Ανακοινώθηκε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ μέχρι και πριν μια εβδομάδα και ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός διαβεβαίωναν το αντίθετο. Γενικά υπάρχει μια άδικη, σε βάρος των ασθενέστερων και των συνεπών φορολογούμενων κατανομή του κόστους.

Πρέπει ασφαλώς να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά μας. Να μπει το συντομότερο σε μια τροχιά ανάπτυξης η χώρα. Όμως αυτός που θα πληρώσει ακόμη πιο ακριβά τη βενζίνη, θέλει να πληρώσει φόρο και αυτός που κατέχει τα διυλιστήρια, και αυτός που κατέχει τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων και ο βενζινοπώλης –εκεί υπάρχει όργιο φοροδιαφυγής. 6,5 δισ. ευρώ ετησίως είναι ο ανείσπρακτος ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες, για δύο λόγους: Γιατί κάποιοι βαρέθηκαν να είναι «τα κορόιδα» και τα μόνιμα υποζύγια –και μιλώ για τους κοινωνικά ασθενέστερους και τους συνεπείς φορολογούμενους και γιατί υπάρχει το μεγάλο θέμα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης.

Σωστά λέει ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να καλύψουμε το μεγάλο κενό αξιοπιστίας που δημιουργήθηκε με τα «greek statistics» στην Κομισιόν. Τι θα κάνει όμως με το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που ο ίδιος δημιούργησε, καθώς αυτά που ανακοίνωσε, ανατρέπουν όσα υποσχέθηκε και για τα οποία ψηφίστηκε;

Κάθε φορά, κάθε κυβέρνηση, όταν κάτι ανακοινώνει –ακόμη κι αν είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα- μας λέει ότι είναι μονόδρομος. Όμως δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος να αυξήσεις τα έσοδα, δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μειώσεις τις δαπάνες. Όλος ο καβγάς, η διαπραγμάτευση και η αντιπαράθεση ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και τα πολιτικά κόμματα, είναι από πού θα κοπούν τα έξοδα, από πού μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα.

Στην Ελλάδα π.χ. έχουμε ένα όργιο φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, έχουμε τρύπιους και σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Τίποτε δεν έχει γίνει γιʼ αυτό. Θα μπορούσαμε, αντί για τις περικοπές και τις μειώσεις μισθών ακόμη και των χαμηλόμισθων –που δεν είναι μόνο για τους δημόσιους, γιατί είδατε χθες ότι πήρε αμπάριζα και η εργοδοσία και θέλει να κάνει το ίδιο και με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, να συλλαμβάναμε το 15% μόνο του  ανείσπρακτου ΦΠΑ. Θα εισπράττονταν περισσότερα χρήματα για τα δημόσια ταμεία.»

Για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης

«Είμαστε μια πολιτική δύναμη που δεν λέει μόνο όχι, αλλά καταθέτει και εναλλακτικές προτάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ζητήθηκαν καν αυτές οι προτάσεις. Έγινε κάτι ακόμη χειρότερο. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν τους ενημέρωσε για τα μέτρα που θα ανακοινώσει. Θα μπορούσε να τους πει «εγώ σκέφτομαι να κάνω αυτά, πείτε μου τι νομίζετε».

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει –και μού αρέσει να μιλάω με μετριοπάθεια- είναι ο Πρωθυπουργός, την πρώτη εβδομάδα μετά τη νίκη του, να πει «κοιτάξτε να δείτε, εδώ βρίσκω μια κατάσταση η οποία είναι διαφορετική από αυτήν που λογάριαζα, δεν μπορώ να κάνω όσα υποσχέθηκα, πρέπει να πάρω πιο δραστικά μέτρα για την αύξηση των εσόδων και την περικοπή των δαπανών, για να δώσω ένα σήμα ότι νοικοκυρεύονται τα πράγματα και να βάλω και τη χώρα στην ανάπτυξη» και να ζητήσει για αυτά, διάλογο. Δεν το έκανε.

Το περίφημο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο ήδη ανατρέπεται και γίνεται σκληρότερο με τις προχθεσινές δηλώσεις, –έχουμε πάει στο “plan B”- πέρασε στη Βουλή μετά από ένα δίωρο προθεσμίας που δόθηκε στους βουλευτές και στα κόμματα της Αντιπολίτευσης για να το μελετήσουν και να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις. Αυτό είναι διαβούλευση;

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση ορίων ηλικίας, διαψεύδοντας τον εαυτό του αλλά τον Υπουργό του, την ώρα που υποτίθεται ότι γίνεται ένας κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό. Ευνοεί αυτό τον κοινωνικό διάλογο;

Μακάρι η πολιτική μας ζωή να γινόταν έτσι, δηλαδή η κυβέρνηση να καταθέτει προτάσεις, να καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις. Εμείς έχουμε προτάσεις, δεν λέω ότι είναι τέλειες. Λένε π.χ. ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να μειώσεις τις δαπάνες, κόβοντας από αυτό το «λίπος» των ακριβών δημόσιων έργων και προμηθειών, που τρέφει κυκλώματα στήριξης και διαπλοκής με το εκάστοτε κόμμα που κυβερνά ή κάνει χιλιάδες κομματικούς διορισμούς ανθρώπων που δεν προσφέρουν στο δημόσιο συμφέρον, παρότι σιτίζονται από το κρατικό πρυτανείο.»

Για το σκάνδαλο Siemens

«Όλα δείχνουν ότι για χρόνια έπαιρναν το «μαύρο» χρήμα της Siemens τα κομματικά ταμεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιέμαι, με τι μούτρα, οι όποιοι κυβερνώντες θα ζητήσουν από τους πολίτες να κόψουν από το μισθό τους, να πληρώσουν περισσότερους φόρους, να βγουν αργότερα στη σύνταξη, ενώ αυτό το σκάνδαλο θα μείνει κουκουλωμένο και ατιμώρητο, όπως όλα δυστυχώς δείχνουν. Ως μέλος της εξεταστικής θα κάνω ό,τι μπορώ. Αλλά δυστυχώς έχουμε έναν νόμο περί ευθύνης υπουργών –που ψηφίστηκε από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- που διευκολύνει την ατιμωρησία των πολιτικών. Έχουμε μια δικαιοσύνη η οποία την κρίσιμη περίοδο χειραγωγήθηκε προκειμένου να σβηστούν τα ίχνη και να διαφύγουν οι κρίσιμοι κατηγορούμενοι στο εξωτερικό. Και καλούμαστε τώρα, σε ένα μήνα, να εξετάσουμε δεκάδες κούτες από δικογραφίες, ελληνικές και ξένες. Συνειδητά όλα αυτά τα χρόνια αφέθηκε το θέμα ανεξερεύνητο και σε πολιτικό και σε δικαστικό επίπεδο, έτσι ώστε όσοι είχαν «στήσει» τη δουλειά, να σβήσουν τα ίχνη και οι πιο κρίσιμοι παράγοντες να διαφύγουν στο εξωτερικό».

To Γραφείο Τύπου