Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/05/2004

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου και Μ.Ευαγγελίδου με τον Πρόεδρο του Ινσιτούτου Καταναλωτών

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ευαγγελίδου Μαρία, υποψήφια ευρωβουλευτής, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών κ. Κουρή (ΙΝΚΑ) στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτών.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΧΑΡ.ΚΟΥΡΗΣ: Είχαμε την χαρά σήμερα να δεχθούμε στα γραφεία του ΙΝΚΑ, στο Κέντρο Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή τον Πρόεδρο του Συνασπισμού τον κ. Κωνσταντόπουλο και μέλη του Συνασπισμού και υποψηφίους, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τα ζητήματα τα οποία καίνε αυτή την περίοδο σε ότι αφορά στην αγορά και στην κοινωνία. Ιδιαίτερα στο κόστος ζωής, στο μεγάλο πρόβλημα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τροφίμων ιδιαίτερα, στην επικείμενη πίεση στις τιμές εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων την οποία θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε κι εμείς από την πλευρά μας με μια σειρά από δράσεις τις οποίες θα ανακοινώσουμε, όπως επίσης και στο ζήτημα το οποίο αφορά στο παραεμπόριο το οποίο φαίνεται ότι πλήττει σ΄ ένα πολύ μεγάλο βαθμό το οργανωμένο εμπόριο, το λιανικό εμπόριο, τις μικρομεσαίες ιδιαίτερα επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται, εκτός από τον ανταγωνισμό τον οποίον έχουν από τα μεγάλα μεγέθη και ο οποίος ανταγωνισμός δυστυχώς επικεντρώνεται μόνο στις τιμές, έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ο οποίος ασκείται από το παραεμπόριο.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος, όπως είναι γνωστό, έχει μια μεγάλη ευαισθησία σ΄ όλα αυτά τα ζητήματα και ελπίζουμε και επενδύουμε στη συμβολή του στην αντιμετώπισή τους έτσι ώστε να αμβλύνουμε τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει και από την πίεση που έχουμε σε ότι αφορά στις τιμές των καυσίμων, τα οποία επαναφέρουν μια πληθωριστική ψυχολογία. Και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως προανέφερα, δεδομένου ότι αν έχουμε μεγάλη άνοδο των τιμών η δική μας η αγορά δεν έχει κουλτούρα υποχώρησης των τιμών όταν εκλείψουν οι παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν στην άνοδό τους και άρα λοιπόν υπάρχει ο βάσιμος φόβος να έχουμε στη συνέχεια, μετά τους Ολυμπιακούς ένα διαμορφωμένο επίπεδο κόστους ζωής ακόμη περισσότερο αναντίστοιχο με το μέσο εισόδημα.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα είναι στην πρώτη ταχύτητα των τιμών και στην τελευταία ταχύτητα των μισθών. Η ακρίβεια είναι η κύρια απειλή των εισοδημάτων. Και έτσι όπως λειτουργεί η αγορά είναι ένα διαρκές θερμοκήπιο αισχροκέρδειας. Πουθενά, σε καμιά άλλη χώρα, δεν έχει τόσο αποθρασυνθεί η αγορά, πουθενά σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν κυριαρχούν αυτές οι αναχρονιστικές δομές και το διάτρητο πλαίσιο στην αγορά, με αποτέλεσμα να ασυδοτούν η κερδοσκοπία, το παραεμπόριο σε βάρος των εισοδημάτων, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας.
Δεν είναι ένα πρόβλημα για το οποίο αρκούν οι διαπιστώσεις. Όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα και όχι διαρκώς να κάνουν επιτροπές, συσκέψεις και παρατηρητήρια επί παρατηρητηρίων, χωρίς αποτέλεσμα.
Μαζί με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και το παραεμπόριο, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κυκλοφορία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, των μεταλλαγμένων. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ελεύθερη ζώνη για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, να υπάρξει απόλυτη προστασία και απαγόρευση. Ουσιαστικά η πολιτική ευθύνη για τον έλεγχο της αγοράς και ως προς τον τομέα αυτό ανήκει στην κυβέρνηση.
Μέχρι πριν τις εκλογές η ακρίβεια αντιμετωπιζόταν και από την τότε κυβέρνηση και από την τότε αντιπολίτευση με ευχολόγια και αφορισμούς. Μετά τις εκλογές η ακρίβεια φουντώνει πάλι, τα ίδια ευχολόγια, οι ίδιοι αφορισμοί. Κάποτε και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ξεχνούν τι πράττουν ως κυβερνήσεις και δεν πρέπει να επαναπαύονται με τα όσα λένε ως αντιπολιτεύσεις. Το μάρμαρο το πληρώνει πάντοτε ο απλός καταναλωτής, ο οποίος αισθάνεται να είναι τόσο απροστάτευτος όσο σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης.

To Γραφείο Τύπου