Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/02/2010

Σοβαρός κίνδυνος για τις καλλιέργειες κηπευτικών στην Κρήτη από εισαγόμενο έντομο

Ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ένα εισαγόμενο έντομο («tuta absoluta») είναι υπεύθυνο για μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες των κηπευτικών σε όλη την Κρήτη, προβληματίζοντας τους παραγωγούς του νησιού.

Η παντελής έλλειψη ουσιαστικού ελεγκτικού μηχανισμού, είχε σαν αποτέλεσμα το μικρό αυτό έντομο να μεταφερθεί στη χώρα, προσβάλλοντας υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών.

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι καταστροφές να είναι τεράστιες, αφού, όπου έχει εμφανιστεί σε άλλες χώρες, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες μειώνοντας την παραγωγή κατά 80-100%.

Η εξάπλωση του εντόμου είναι ραγδαία ενώ οι παραγωγοί έχουν έρθει σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, δεδομένου ότι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχουν ακόμα δοθεί εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων για το νέο αυτό εχθρό των κηπευτικών.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1.    Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η άμεση καταγραφή των τεράστιων ζημιών που έχει προκαλέσει το έντομο αυτό στις καλλιέργειες του νησιού αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μέχρι σήμερα και η καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες έχουν πληγεί;

2.    Τι μέτρα θα λάβετε για την καταπολέμηση του εντόμου αυτού;

3.    Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η διενέργεια ουσιαστικών φυτοϋγειονομικών ελέγχων στα εισαγόμενα προϊόντα (πολλαπλασιαστικό υλικό και αγροτικά προϊόντα) ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες περιπτώσεις εισαγωγής ασθενειών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης