Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/02/2010

Ημερίδα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων και ιθαγένειας σε μετανάστες» - Tοποθετηση Αλ. Τσιπρα

•    Πριν δύο χρόνια αναδείξαμε το θέμα της δεύτερης γενιάς μεταναστών.

•    Επικίνδυνη εξέλιξη η δημιουργία ενός συντηρητικού, φοβικού μετώπου στην ελληνική κοινωνία.

•    Καταψηφίστηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας στην Πορτογαλία. Οδηγός οι αγώνες της Πορτογαλίας για εμάς. Το παράδειγμα λοιπόν της Πορτογαλίας είναι για μας οδηγός, μέσα στη Βουλή, αλλά και στους κοινωνικούς αγώνες θα αγωνιστούμε για να αλλάξουμε αυτή την πολιτική που σήμερα μας παρουσιάζεται ως μονόδρομος.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς διοργάνωσε σήμερα  ημερίδα με θέμα: «Απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων και ιθαγένειας σε μετανάστες» στην οποία συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και κινήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε:

«Στα δελτία των ειδήσεων των  «8» ακούγονται υστερικές φωνές, κατά τη γνώμη μας όχι πλειοψηφικές στην ελληνική κοινωνία. Υστερικές και δυνατές, κάνουν κρότο και θόρυβο, αλλά δεν είναι πλειοψηφικές.

Ο λόγος που εμείς έχουμε αποφασίσει να οργανώνουμε εδώ και καιρό μια διαδικασία διαβούλευσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο είναι γιατί θεωρούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να είναι χώρος, που θα ακούγεται η φωνή και θα καταγράφεται η φωνή κοινωνικών φορέων, κινημάτων, της κοινωνίας που έχει αιτήματα και διεκδικήσεις και πρέπει το Κοινοβούλιο να είναι ένας χώρος, όπου θα εκφράζονται αυτά τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις. Μʼ αυτή την έννοια η σημερινή διαβούλευση καταγράφεται και  θα ʽχουμε στο μέλλον ένα αξιοποιήσιμο υλικό, μετά το τέλος της ημερίδας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, πριν από δυο χρόνια στον εορτασμό της ημέρας της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, επέλεξα εγώ και οι συνεργάτες μου να μην πάμε στο Προεδρικό Μέγαρο απλά και μόνο για να παραστούμε σε μία εκδήλωση η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι τετριμμένη πια, άλλωστε την επόμενη χρονιά καταργήθηκε ο φαντασμαγορικός της χαρακτήρας και ορθώς, επέλεξα να πάω συνοδευόμενος από μια κοπέλα που μεγάλωσε στην Ελλάδα, κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε, δεν γνώρισε ποτέ τη χώρα της, τη χώρα καταγωγής της, δεν ξέρει άλλη γλώσσα από την ελληνική, πήγε σχολείο εδώ, μεγάλωσε εδώ, παρʼ όλα αυτά δεν είχε ταυτότητα και εξακολουθεί να μην έχει ταυτότητα.

Με αυτόν το συμβολικό τρόπο θελήσαμε να αναδείξουμε αυτόν τον παραλογισμό. Η κοπέλα αυτή ήταν ένα από τα 250.000 παιδιά που ζούνε σʼ αυτή τη χώρα, πολλά απʼ αυτά γεννήθηκαν εδώ, μεγαλώνουν εδώ και είναι «αόρατα» παιδιά. Χαίρουν της ελληνικής παιδείας, δεν έχουν δυνατότητα να πάνε πουθενά αλλού, γιατί δεν ξέρουν που είναι το αλλού. Εδώ γεννήθηκαν, εδώ μεγάλωσαν και δεν έχουν ταυτότητα. Αυτή η πράξη μας τότε, ομολογώ ότι αντιμετωπίστηκε με θετικά σχόλια από την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης. Βεβαίως άλλοι την αντιμετώπισαν με αμηχανία. Καταφέραμε όμως να αναδείξουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Σήμερα δύο χρόνια μετά οι ίδιοι, ενδεχομένως, που είχαν σχολιάσει θετικά αυτήν την πρωτοβουλία, οι ίδιοι οι οποίοι κατʼ ιδίαν συζητώντας επισήμαιναν ότι είναι μια μεγάλη αδικία αυτή η οποία συντελείται σʼ ένα δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα αντιμετωπίζουν τη συζήτηση για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό μʼ ένα τρόπο που πολλαπλασιάζει φοβικά σύνδρομα. Κατά τη γνώμη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη η δημιουργία ενός συντηρητικού, φοβικού μετώπου στην ελληνική κοινωνία. Πρωτοστατεί σʼ αυτήν την προσπάθεια ο κ. Καρατζαφέρης και το κόμμα του. Σύρεται ο κ. Σαμαράς.

Δυστυχώς συνηγορούν σʼ αυτήν την προσπάθεια και κομμάτια του κυβερνώντος κόμματος και μέρος της ελληνικής εκκλησίας. Οι μητροπολίτες εκείνοι οι οποίοι έχουνε στασίδια όχι στους ιερούς ναούς, αλλά στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και βεβαίως είναι οξύμωρο ότι μονάχα εκείνων η φωνή ακούγεται, διότι δεν είναι όλη η εκκλησία σʼ αυτή τη γραμμή. Δεν ακούμε τη φωνή του μητροπολίτη Μεσσηνίας, αλλά ακούμε τη φωνή του Θεσσαλονίκης Άνθιμου ή του Σεραφείμ του Πειραιά.  Δυστυχώς διαμορφώνεται ένα ευρύ φοβικό μέτωπο, το οποίο σε μια περίοδο όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων και της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι επικίνδυνο και μπορεί να πάρει διαστάσεις.

Εμείς λοιπόν μπροστά σʼ αυτό το μέτωπο το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο μέτωπο. Προοδευτικό μέτωπο. Υπεράσπισης του ώριμου πια αιτήματος να  προχωρήσει μπροστά στη ελληνική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι πρέπει νʼ αλλάξει η φιλοσοφία της Ιθαγένειας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και να ανοίξουν ουσιαστικοί δρόμοι για τη συμμετοχή των μεταναστών στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Να ξεφύγουμε από το πεδίο της κληρονομικής καθαρότητας, της παντοδυναμίας του δικαίου του αίματος και να προχωρήσουμε  και στο δίκαιο του εδάφους, το οποίο καθορίζεται από τον τόπο που κάποιος ζει. Τον τόπο που εργάζεται και γεννάει τα παιδιά του. και πρέπει να δουλεύουμε στην κατεύθυνση της ισότιμης συμμετοχής και των ισότιμων δικαιωμάτων.

Θεωρώ ότι είναι μεγάλη υποκρισία να χαιρόμαστε εμείς οι Έλληνες όταν βλέπουμε πολύ συχνά Έλληνες μετανάστες να κατακτούν αξιώματα σε ευρωπαϊκές χώρες, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Σουηδία, αξιώματα είτε στα Εθνικά Κοινοβούλια αυτών των χωρών είτε σε υψηλόβαθμες θέσεις στην κοινωνική οργάνωση και ενώ χαιρόμαστε γιʼ αυτούς την ίδια στιγμή να αποκλείουμε την προοπτική σε συμπολίτες μας που δεν έχουν την τύχη, εντός εισαγωγικών, να γεννηθούν από έλληνες γονείς, να έχουν την ίδια εξέλιξη.

Αγαπητοί φίλοι, μπροστά σʼ αυτές τις πιέσεις ενός συντηρητικού και φοβικού τόξου που ξεδιπλώνεται στην ελληνική κοινωνία, βλέπουμε ότι και η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα υποχωρεί. Άλλο νομοσχέδιο παρουσίασε σε  διαβούλευση, άλλο θα θέσει σε συζήτηση και ψήφιση σε λίγες μέρες στη Βουλή. Κι αυτό κατά τη γνώμη μας δεν άσχετο και με τις συνολικότερες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Είναι προφανές, γίνεται μπροστά στα μάτια μας, δεν μπορούμε να μην το σχολιάσουμε ότι στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να πάρει ανταλλάγματα συναίνεσης στην  οικονομία από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη κάνει υποχωρήσεις. Σημαντικές υποχωρήσεις. Και βεβαίως εμείς αυτές τις υποχωρήσεις δεν πρόκειται να τις αφήσουμε να περάσουν έτσι και θα δώσουμε τη μάχη και στη Βουλή και στην κοινωνία, διότι πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία που θόλοι να κάνουμε βήματα προς τα μπρος. Όπως επίσης πιστεύουμε, παρά τα όσα αντίθετα μας παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα σʼ ένα πρωτοφανές κλίμα συναίνεσης για την αποδοχή νεοφιλελεύθερων επιλογών στον τομέα της οικονομίας, ότι υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία που θέλει μια άλλη πολιτική. Και που θα αντιταχθεί σʼ αυτόν το μεγάλο συνασπισμό, ο οποίος παρουσιάστηκε το προηγούμενο διάστημα και τον βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας για την προώθηση νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών μέτρων.

 Και βέβαια να σας πω ότι σήμερα είναι μια μέρα, γιατί τις τελευταίες μέρες όλο άσχημα μαντάτα ακούμε, είναι μια μέρα που έχουμε ευχάριστα νέα. Όχι βεβαίως από τη χώρα μας ευχάριστα νέα από μιαν άλλη χώρα της Ευρώπης, κι αυτή είναι στη μαύρη λίστα των χρηματαγορών. Κι αυτή είναι ένα από τα μαύρα πρόβατα την Ευρωζώνης. Από την Πορτογαλία, όπου το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, απέρριψε το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση Σόκρατες. Κι αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη.

Στη χώρα μας η Κυβέρνηση απέφυγε να φέρει το Πρόγραμμα Σταθερότητας σε συζήτηση στη Βουλή. Το έφερε μέσα σε δυο ώρες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Εμείς όμως την αναγκάσαμε να το συζητήσει καταθέτοντας πρόταση για Προ Ημερησίας Συζήτηση. Και θα την αναγκάσουμε όχι μονάχα να το συζητήσει, αλλά να πάρει και την ευθύνη. Και θα την αναγκάσουμε εμείς μαζί με τις κοινωνικές δυνάμεις, όπου θα συγκροτήσουμε ένα μεγάλο κοινωνικό συνασπισμό και να μην προχωρήσουν, να μην περάσουν αυτά τα σκληρά μέτρα να οδηγηθεί σε ουσιαστικές υποχωρήσεις. Θα μπλοκάρουμε αυτά τα μέτρα. αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτή είναι η προοπτική της πάλης, τόσο στα ζητήματα που αφορούν την οικονομική πολιτική, όσο και στα μεγάλα κοινωνικά θέματα. Η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με κοινωνικές δυνάμεις για μια αναγκαία προοδευτική στροφή που έχει ανάγκη ο τόπος δεν είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει  σʼ αυτήν. Εμείς θα διεκδικούμε και θʼ αγωνιζόμαστε και πιστεύουμε, αισιοδοξούμε, ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη μία ουσιαστική προοδευτική στροφή, τόσο σε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, όσο όμως και στο μεγάλο αίτημα των ημερών μας να μην προχωρήσουν μέτρα, νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, που θα ρίξουν τη χώρα σε μια πολύ βαθιά κρίση. Κρίση οικονομική κρίση κοινωνική. Το παράδειγμα λοιπόν της Πορτογαλίας είναι για μας οδηγός, μέσα στη Βουλή, αλλά και στους κοινωνικούς αγώνες θα αγωνιστούμε για να αλλάξουμε αυτή την πολιτική που σήμερα μας παρουσιάζεται ως μονόδρομος.

Θα ήθελα να κλείσω εδώ, γιατί για μας η σημερινή συνάντηση, όπως είπα και στην αρχή έχει τον χαρακτήρα της διαβούλευσης που σημαίνει να ακούσουμε. Να ακούσουμε τις δικές σας θέσεις, τις δικές σας προτάσεις, τη δική σας φωνή κι αυτή η φωνή θα ακουστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο και βεβαίως εμείς με τη σειρά μας θα προσπαθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να την μεταφέρουμε και σήμερα το απόγευμα που ξεκινάει η προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση για το μεταναστευτικό, να την μεταφέρουμε και στην αίθουσα της Ολομέλειας.»

To Γραφείο Τύπου