Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/02/2010

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Χουντή για την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ

Προβληματική η πολιτική της Διεύρυνσης χωρίς τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο για τις Εκθέσεις Προόδου της ΠΓΔΜ, Τουρκίας και Κροατίας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, μιλώντας για την έκθεση της ΠΓΔΜ εκ μέρους της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, τόνισε μεταξύ άλλων:

"Το γεγονός ότι ως ευρωομάδα της Αριστεράς, είμαστε υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, δεν σημαίνει πως δεν μας ανησυχούν δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι αυτό που φτιάχνεται τελικά, δεν είναι η Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης, αλλά μια Ευρώπη - μεγάλη αγορά και δεύτερον, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η πολιτική της διεύρυνσης έχει προβληματικές σχέσεις με το διεθνές δίκαιο. Αναφέρομαι στην έκθεση για τη FYROM όπου, όταν ο εισηγητής δεν λύνει μονομερώς -όπως στην παράγραφο 17- το πρόβλημα της ονομασίας, αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί στο ότι η λύση αναζητείται και πρέπει να αναζητείται μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτή η αναφορά καθιστά το πρόβλημα διεθνές, όπως είναι, και όχι διμερές και δίνει σωστότερο μήνυμα από το να ευχόμαστε γενικώς να λυθεί το πρόβλημα.

Και επίσης, o tempora o mores  θα μου πείτε, θεωρείται σημαντικό προσόν για τη FYROM το γεγονός ότι μετέχει, σε στρατιωτικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Μια χώρα με πενιχρά οικονομικά και στρατιωτικά μέσα! Θεωρείται επίσης θετικό  και το ότι αναγνωρίζει μονομερώς το Κοσσυφοπέδιο, σε αντίθεση με το ψήφισμα 1244 του1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πολιτική διεύρυνση, όμως, με προβληματικές σχέσεις με το διεθνές δίκαιο θα σας έλεγα ότι είναι προβληματική".

To Γραφείο Τύπου