Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/02/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τους εργαζόμενους της πρώην δημόσιας Ολυμπιακής

ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

"ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ-AEGEAN”

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στον πρωθυπουργό (προσήλθε ο κ. Ρέππας) για τους εργαζόμενους της πρώην δημόσιας Ολυμπιακής, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Θέλω να σας πω ότι ως κυβέρνηση εδώ και τέσσερις μήνες ασχολείστε διαρκώς και λογικό είναι, με το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, δεν ασχολείστε όμως με το κοινωνικό έλλειμμα. Και έχετε τεράστια απόσταση στα πεπραγμένα σας απ΄ όσα εσείς οι ίδιοι είπατε προεκλογικά. Εσείς ήσασταν αυτοί που κατακεραυνώνατε τη Ν.Δ. για την πώληση της Ολυμπιακής. Εσείς ήσασταν αυτοί που διαμαρτυρηθήκατε έντονα τότε γιατί απουσίαζαν οι 800 ξεχασμένοι συμβασιούχοι από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και τώρα που είστε σεις κυβέρνηση κάνετε πως δεν βλέπετε. Όσο και αν προσπαθείτε να ρίξετε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η ευθύνη γι΄ αυτό το έγκλημα απέναντι στον εθνικό δημόσιο αερομεταφορέα είναι δικομματική. Ένα έγκλημα διαχρονικό και πέφτει η αυλαία τώρα σ΄ αυτό το έγκλημα, μπροστά στα μάτια μας, με τον περίφημο γάμο των δύο ανταγωνιστών με τις αερομαχίες τους πριν από ένα 6μηνο, για το ποιος θα αγοράσει το πτώμα της Ολυμπιακής και τώρα τους βλέπουμε να παντρεύονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Και δεν είπατε κουβέντα γι΄αυτό. Και τα δύο κόμματα απαξιώσατε την Ολυμπιακή, τη μεταχειριστήκατε ως ένα μηχανισμό για τα ρουσφέτια σας, κομμάτι εκποιήσατε το δημόσιο πλούτο, περάσατε όλα τα χρέη στους έλληνες φορολογούμενους, δώσατε το φιλέτο στους ιδιώτες με τις πιέσεις τότε του περίφημου επιτρόπου κ. Μπαρό, του ευρωπαίου επιτρόπου που μίλαγε για αθέμιτο ανταγωνισμό διότι υπήρχε κρατικό μονοπώλιο. Και που είναι τώρα ο αθέμιτος ανταγωνισμός; Στο ιδιωτικό καρτέλ που φτιάχνετε. Και βεβαίως ακυρώνετε την προοπτική 4.500 εργαζόμενοι να μεταταχθούν και να έχουν σύνταξη και 800 εργαζόμενοι, που οι συμβασιούχοι που ήταν για 10 και για 15 χρόνια και σήμερα είναι ηλικίας 40, 45, 50, 55 και είναι στο δρόμο. Αυτοί οι 800 που ήταν έξω από τις πύλες του Υπουργείου σας επί δύο βδομάδες κάνοντας διαμαρτυρία και δεν βρήκατε μία ώρα για να τους δείτε, μόνο ο κ. Σηφουνάκης τους είδε και τους είπε να πάνε να τους βοηθήσει να μεταφέρει το αίτημά τους στις  ιδιωτικές εταιρείες, λες και το Υπουργείο σας είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας.

Όχι κύριε Υπουργέ, δεν είναι έτσι. Έχετε ευθύνη απέναντι σ΄αυτούς τους εργαζόμενους, διότι οι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους δεν είναι μια στατιστική, είναι εργαζόμενοι ο καθένας ξεχωριστά, άνθρωποι με ανάγκες, ανελαστικές ανάγκες, με υποχρεώσεις, με παιδιά να θρέψουν και δεν μπορείτε να τους πετάτε στο δρόμο με αυτό τον τρόπο.

Κύριε Υπουργέ, είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Σε ένα μεγάλο σκάνδαλο εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Και μην μας λέτε ότι δεν υπάρχει σάλιο, διότι βρήκατε ως κυβέρνηση 1 δις προκειμένου να δώσετε τη δυνατότητα μέσω ΟΑΕΔ στους εργοδότες να δώσουν μισθούς. Βρήκατε απ΄ό,τι διαβάζω στις εφημερίδες γύρω στα 6 δις – τόσο θα κοστίσουν οι φρεγάτες- για να πάρουμε το περίφημο οκ των αγορών. Βρίσκετε χρήματα όταν πρέπει να τα δώσετε σ΄αυτούς που έχουν, αλλά δεν βρίσκετε χρήματα για να δώσετε στους εργαζόμενους.

Θα σας πω και κάτι τελευταίο. Σαπίζει η περιουσία του ελληνικού δημοσίου – αναφέρομε στα αεροσκάφη της πρώην δημόσιας Ολυμπιακής – σαπίζει στο Ελ Βενιζέλος, έχουν γίνει ποντικοφωλιές. Γιατί; Περιουσία του ελληνικού δημοσίου είναι αυτά τα αεροσκάφη, γιατί σαπίζουν εκεί;

Κύριε Υπουργέ, κλείνω λέγοντας σας ότι η κυβέρνηση σας οφείλει να κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Είναι υποχρέωσή σας να προχωρήσετε. Δεν μπορεί να ξεχνάτε όσα υποσχεθήκατε για τους εργαζόμενους και να ακυρώνεται αυτή την Πράξη και την ίδια στιγμή να μην ακυρώνεται την πώληση της Ολυμπιακής. Να αποφασίζετε δηλαδή να ακυρώσετε τις ζωές και το μέλλον χιλιάδων εργαζόμενων, αλλά αυτοί οι οποίοι πήραν το φιλέτο να κάνουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και να κερδίζουν ακόμη περισσότερο.

 Και επιτέλους πρέπει να αποφασίσετε με ποια πλευρά της όχθης είστε. Με τους εργαζόμενους και την κοινωνία ή με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Σχολιάζοντας την ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη και την πολιτική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Δεν μπορώ να μην μπω στο πειρασμό να σχολιάσω, ευτυχώς που νομιμοποιείται το μαύρο πολιτικό χρήμα και θα έρθουν πίσω στην Ελλάδα τα χρήματα της Siemens αλλά όχι στις τσέπες των Ελλήνων φορολογούμενων γιατί εκεί ανήκουν , αλλά στις τραπεζικές θυρίδες.»