Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/02/2010

Εκπομπή σήματος SOS από τον ΟΚΑΝΑ

Ερώτηση Θ.Λεβέντη, Γρ.Ψαριανού, Τ.Κουράκη, Β.Μουλόπουλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η κυβερνητική αδιαφορία και οι διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ των τελευταίων χρόνων έχουν οδηγήσει στην απαξίωση των υπηρεσιών και συρρίκνωση των δράσεων τόσο του οργανισμού όσο και των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

Ο χρόνος αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα υποκατάστασης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) φτάνει τα 6 χρόνια ενώ τουλάχιστον 5.200 χρήστες ναρκωτικών βρίσκονται σε λίστα αναμονής. Πολλοί από τους χρήστες φεύγουν από τη ζωή πολύ πριν καταφέρουν να μπουν στα προγράμματα απεξάρτησης, ενώ άλλοι με τη βοήθεια των οικογενειών τους υποθηκεύουν ότι έχουν για να πάνε σε ιδιωτικές κλινικές ή στο εξωτερικό με την ελπίδα της σωτηρίας τους.

Ο οργανισμός το 2004 είχε περίπου 350 εργαζόμενους και εξυπηρετούσε 2.500 ασθενείς. Στην πενταετία η αύξηση της χρηματοδότησης ήταν πολύ μικρή καθώς πέρυσι έφτασε τα 32.000.000 ευρώ και ο αριθμός των εργαζομένων έφτασε τους 700.Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν δείχνει να συγκινείται και ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2010 προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης στα 27 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οι λειτουργικές του δαπάνες φτάνουν τα 32,5 εκατομμύρια τον χρόνο και οι οφειλές του προς τρίτους είναι στα 16 εκατομμύρια.

Ο ΟΚΑΝΑ  και τα προγράμματα απεξάρτησης χρειάζονται οικονομική ενίσχυση για να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους , αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τους μισθούς του ήδη ελλιπούς προσωπικού. Σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες του συλλόγου εργαζομένων σε πολλές μονάδες δουλεύουν με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους , ενώ μάλιστα το κόστος αυτών των εργαζόμενων  αυξάνει στην ουσία τα έξοδα του οργανισμού. Χαρακτηριστικό της άθλιας κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Οργανισμός είναι το γεγονός ότι συζητείται ήδη η αναστολή της λειτουργίας της Α' θεραπευτικής μονάδας της Θεσσαλονίκης, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου και οικονομικής αδυναμίας για την επισκευή του, ενώ ολόκληρη η θεραπευτική μονάδα της Κέρκυρας δουλεύει με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1.    Προτίθεται να μεριμνήσει για την αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού

2.    Προτίθεται να δημιουργήσει επιπλέον δομές πρόληψης ,θεραπείας και επανένταξης

3.    Προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αθανάσιος Λεβέντης

Γρηγόρης Ψαριανός

Αναστάσιος Κουράκης

Βασίλης Μουλόπουλος