Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/02/2010

Κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών

Επίκαιρη ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στο πλαίσιο αναθεώρησης του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σκοπεύει να καταργήσει το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, με το επιχείρημα ότι πρέπει να δοθούν άλλες προτεραιότητες.

Τα κονδύλια του μέτρου, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, ξεκινούσαν από 210 εκατομμύρια ευρώ, το 2007, για να φθάσουν συνεχώς μειούμενα  τα 40 εκ. ευρώ, το 2013. Συνεπώς, για τα τελευταία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος προβλεπόταν ένα μικρό ποσό που είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη άλλων προτεραιοτήτων, οι οποίες θεωρούνται πιο αναγκαίες, καθώς η πρόωρη συνταξιοδότηση γεωργών έχει ελάχιστους δυνάμει δικαιούχους που υπολογίζονταν, το 2009, σε 6.000.

Πριν ένα χρόνο, το Υπουργείου Γεωργίας, κινούμενο σε μια παρόμοια λογική, ότι δηλαδή το μέτρο αφορά εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό παραγωγών, εξέταζε το ενδεχόμενο να διαθέσει τα χρήματα του μέτρου στους καπνοπαραγωγούς, για την κάλυψη της απώλειας του 50% από τον ΙΙ Πυλώνα.

Ως γνωστόν ο θεσμός της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών έχει δύο βασικούς στόχους: τη διασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος σε αποχωρούντες από το γεωργικό επάγγελμα, οι οποίοι θα παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές, καθώς και την ηλικιακή ανανέωση των ανθρώπων που απασχολούνται στον γεωργικό τομέα, μέσω της μεταβίβασης των εκμεταλλεύσεων σε νεότερους γεωργούς. Έτσι, επωφελούνται από το μέτρο αυτό και οι διάδοχοι νέοι αγρότες, οι οποίοι θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να αποκτήσουν έναν βιώσιμο κλήρο.

Κατόπιν των παραπάνω,

ερωτάται η κα Υπουργός:

•    Προτίθεται να κάνει δεκτή την πρόταση κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης;

•    Θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη του προγράμματος για την πρόωρη συνταξιοδότηση και τι κονδύλια θα διατεθούν για το εν λόγω μέτρο; Θα καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι το 2013;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου