Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/05/2004

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του Κόμματος επισκέφθηκαν το Γκαζοχώρι

Το Γκαζοχώρι επισκέφθηκε την Κυριακή, 30 Μαϊου, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και συζήτησε με κατοίκους της μουσουλμανικής μειονότητας σε καφενεία της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΝ, Δώρα Καλλιπολίτη, Γιουσούφ Φεράτ, το γραμματέα της Α' Αθήνας του ΣΥΝ Αγγελο Μανταδάκη και στελέχη της τοπικής οργάνωσης του κόμματος, δήλωσε τα εξής:

Εδώ ανάμεσα στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους φτωχούς μεροκαματιάρηδες, βλέπεις το απάνθρωπο πρόσωπο των κοινωνικών αποκλεισμών, της αδικίας και των διακρίσεων. Η δύναμη της Ευρώπης είναι οι κοινωνικές, δημοκρατικές και πολιτισμικές αξίες. Η Αριστερά πάντοτε πρωταγωνίστησε για να υπερασπιστεί την ανθρώπινη ύπαρξη και τα δικαιώματά της, την κοινωνική οντότητα του πολίτη, να υπερασπιστεί τις αξίες της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Έτσι και σήμερα ο ΣΥΝ με την Ευρωπαϊκή Αριστερά στην οποία συμμετέχει, αγωνίζεται για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Για να μην είναι μια Ευρώπη-φρούριο, με διακρίσεις, με απάνθρωπες πολιτικές απέναντι σε μειονότητες και μετανάστες, που τους αντιμετωπίζει ως παράπλευρη απειλή. Ποτέ η Αριστερά δεν είπε ότι δεν την ενδιαφέρουν οι αγώνες για την συνύπαρξη λαών, κοινωνιών και πολιτισμών. Διαφωνούμε με όλους εκείνους που είναι ευχαριστημένοι με τη σημερινή Ευρώπη, την Ευρώπη που επιβάλλει πολιτικές αποκλεισμών και δημιουργεί ρατσισμούς, ξενοφοβίες και κοινωνίες της μηδενικής ανεκτικότητας. Διαφωνούμε με όλους εκείνους που λένε «γυρίστε την πλάτη σε ότι συμβαίνει στην Ευρώπη κι ας διαλυθεί η Ευρώπη», αδιαφορώντας, για τη βαρβαρότητα και την αναλγησία, που σήμερα κυριαρχούν και είναι βέβαιο ότι θα μεγαλώσουν και στο μέλλον. Συμφωνούμε με όλους εκείνους και αγωνιζόμαστε μαζί τους, που θέλουν μιαν Ευρώπη με χαρακτηριστικά κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, δημοκρατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, πολιτισμικού ανθρωπισμού και ειρηνικής πολυπολιτισμικής συνύπαρξης. Είναι ανάγκη και για τη χώρα μας να επισημάνουμε τη δραματική έλλειψη μιας σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής που θα δίνει δικαιώματα και στηρίγματα σε όλους αυτούς που αναζητούν μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. Εδώ λοιπόν, σ΄ αυτές τις γειτονιές, όπου οι φτωχοί βιοπαλαιστές του καθημερινού αγώνα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν το δικό τους ήλιο για μια ζωή με ανθρωπιά, είναι που πρέπει να προσηλωθεί το ενδιαφέρον και του κράτους και της πολιτείας, Μεγαλώνουν παιδιά, ξεκληρισμένοι άνθρωποι θέλουν να σταθούν στα πόδια τους, άνθρωποι του μόχθου και της καθημερινής αγωνίας, ζητούν αλληλεγγύη, και ανθρωπιά που θα τους εξασφαλίσει να ζουν σαν άνθρωποι.

Ο ΣΥΝ της Αριστεράς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δίνει αγώνα για να είναι ο 21ος αιώνας, αιώνας του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης και της διεύρυνσης των δικαιωμάτων, που είναι αδιάσπαστα και αδιαίρετα, ως πολιτικά, κοινωνικά, οικολογικά και πολιτισμικά δικαιώματα.

Για τους έλληνες μουσουλμάνους.

Για τους έλληνες μουσουλμάνους πολίτες που ζουν εδώ, υπάρχουν συνθήκες αφόρητων διακρίσεων. Και είναι ανάγκη εδώ, στην Αθήνα, γι’ αυτούς τους έλληνες μουσουλμάνους, να υπάρξει πολιτική στήριξης γιατί ουσιαστικά ζουν στο περιθώριο και με πλήρη αδιαφορία της πολιτείας και του κράτους. Στοιχειώδη πράγματα ζητάνε, για να υπάρχουν με αξιοπρέπεια και να μην αισθάνονται αντικείμενα εμπαιγμού και εγκατάλειψης.

To Γραφείο Τύπου